<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
as3_2017_3167-402690-edited.jpg

Ledelse | Læs på 4 min

”Det virker bedre, når et menneske rækker ud til et andet. Specielt på sociale medier.”

Henrik Boye Ebbesen

Er du dygtig til at kommunikere, har du en vigtig forudsætning for at lykkes som leder. Og i god kommunikation spiller de sociale medier i dag en stadig vigtigere rolle. Så rådet fra en ekspert er klart: Skab en profil på et socialt medie og styrk dit eget og din virksomheds omdømme.

Der er flere og flere ledere, der stiller sig selv spørgsmålet: ”Skal jeg være aktiv på de sociale medier?”

Ja, er det korte svar fra en af landets førende eksperter i sociale medier, Astrid Haug.

Hun uddyber:

”Det kan godt være, at alle ikke er på de sociale medier. Men det er efterhånden tæt på, ikke mindst blandt de yngre generationer på arbejdsmarkedet. Det er her, de fleste i dag får nyheder, finder underholdning eller henter inspiration. Potentialet i at være synlig på et eller flere sociale medier er derfor enormt. Som leder, både på top- og mellemleder-niveau, har du en enestående chance for at komme i kontakt med en masse forskellige mennesker utrolig hurtigt – og hvor har du ellers det?,” spørger hun.

Til daglig rådgiver Astrid Haug virksomheder og organisationer om digital strategi. Hun har skrevet flere bøger om de sociale medier, og hun underviser blandt andre ledere i at skabe en unik profil på medier som Facebook, LinkedIn, Instagram og Twitter.

”Jeg møder stadig en del ledere, der er i tvivl om, hvordan og i hvilke sammenhænge de skal være på sociale medier. Men når de ser mulighederne både for dem selv og forretningen, er det egentlig ikke et spørgsmål om, hvorvidt de skal bruge de sociale medier. Så er det mere et spørgsmål om, hvor hurtigt de kan komme i gang, og hvad de ønsker at bruge det til,” siger hun.

Fra et menneske til et andet

Der er flere forskellige undersøgelser, der peger på, at folk hellere vil følge en person end en virksomhed eller et brand.

”På de sociale medier klikker og stoler brugerne mere på det indhold, der bliver lagt på en personlig profil frem for en virksomhedsside. Det virker bedre, når et menneske rækker ud til et andet. Og det kan du også gøre, selvom du eksempelvis er leder i en B2B-virksomhed. Dem, din virksomhed sælger varer eller ydelser til, er jo også mennesker. Så hvis du formår at lave opslag på en vedkommende og personlig måde, så vil det i sidste ende helt sikkert gavne din forretning,” forklarer hun.

Astrid Haug mener ikke, at det kræver en helt masse planlægning eller en decideret strategi at gå i gang med at bruge en profil på et socialt medie. Start enkelt og vis din virksomhed frem, er hendes råd.

”Brugerne på de sociale medier vil gerne se, hvilken virksomhed I driver, og hvilke medarbejdere I har. Glem alt om blær, pral og ren salg, men tag dine følgere med på den rejse, som du og din virksomhed er på. Giv dem et indblik i jeres verden. Mange ledere undervurderer ofte, hvor mange der vil være interesserede i at følge rejsen,” siger Astrid Haug og tilføjer:

”Er du leder i en stor virksomhed, er de sociale medier også en oplagt mulighed for at kommunikere direkte med alle virksomhedens medarbejdere på en enkel og hurtig måde.”

Jeg har en holdning – skal jeg skilte med den?

I dag foregår rigtig mange debatter på sociale medier, hvor alt mellem himmel og jord bliver vendt og drejet. Men hører skarpe holdninger hjemme på en leders profil på et socialt medie?

”Der er i hvert fald nogle emner, lederen uanset niveau bør holde sig fra at skrive om. Helt generelt skal man passe på med at være ironisk og sarkastisk, fordi det nemt kan misforstås,” siger Astrid Haug.

Hun mener også, at en leder skal passe meget på med at lave opslag om religion eller køn. Og så skal politik behandles med omtanke.

”Hvis du som leder laver opslag, hvor du deler en politisk holdning, skal du være klar til at stå på mål for den. Og hvis du vil skrive om noget politisk, så gør det bevidst, eksempelvis hvis der er noget om CSR i opslaget. Skriver du eksempelvis om miljø og kobler det sammen med en miljøindsats i din virksomhed, eller laver du et opslag om stress, og kobler det sammen med en arbejdsmiljøindsats, giver det rigtig god mening,” forklarer Astrid Haug.

Vis bare, hvem du er

Hun mener ikke, at en leder kun skal holde sig til at lave opslag, der har en form for kobling til den virksomhed, han eller hun arbejder for.

”Det er igen værd at huske på, at kommunikation på sociale medier fungerer bedst, når det er fra menneske til menneske. Så der er intet problem i, at du som leder også viser noget andet fra dit liv end blot det arbejdsmæssige. Dine følgere vil nemlig gerne se, hvilke værdier du indeholder som menneske,” forklarer Astrid Haug og nævner nogle eksempler:

”Deltager du i frivilligt arbejde, er du fodboldtræner eller måske leder i den lokale spejderklub, sender det et signal om, at du er andet end blot din jobtitel. Du viser, at der er gemmer sig noget mere inde bag den hvide skjorte og blazerjakken. Og det vil kun styrke din profil – og i sidste ende også din virksomheds omdømme. Hvor meget, du skal vise frem, afhænger af kanalen. På LinkedIn er det ’strictly business’, hvorimod Instagram og Facebook er et mix mellem dit arbejde og det private.”

Astrid Haug har arbejdet med sociale medier i mere end 10 år, både i amerikansk politik og dansk politik med erfaring fra Christiansborg, Københavns Kommune og Kulturministeriet samt Berlingske. Hun har sin egen virksomhed, hvor hun hjælper virksomheder og organisationer med at navigere i en digital verden.

Hun har udgivet en række bøger om sociale medier. Hun optræder ofte i medierne som ekspert indenfor sociale medier og den digitale udvikling.

astrid-830295-edited.jpg

Henrik Boye Ebbesen

Henrik Boye Ebbesen

Tidligere content manager fra 2016 til 2020. Producerede artikler, guides, e-bøger og cases til AS3’s digitale platforme.

Forrige indlæg

Sådan arbejder I sammen – hver for sig

Næste indlæg

Dagbog del 1: To øjenåbnere i mødet med AS3’s coachinguddannelse

Kommenter indlægget