<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Opsagt i en moden alder – hvad nu?

Gitte Hou vendte erfaringen til sin fordel og landede et lederjob i en helt ny branche på kun fire måneder. Læs med og få hendes tre gode råd til andre jobsøgende seniorer.

Efter at have kæmpet i 10 måneder for at finde sin plads i en helt ny organisationsstruktur, måtte Gitte Hou kaste håndklædet i ringen. En fusion efterlod den 54-årige finansielle leder uden det rigtige stillings-match, og efter knap 13 år i samme virksomhed stod hun for første gang i sin karriere uden et job.  

”Er mine kompetencer mon forældede? Kan jeg overhovedet skrive en ansøgning?  Skal jeg nu til at efteruddanne mig for overhovedet at komme i betragtning til et nyt job?”  

Spørgsmålene stod i kø, da det stod klart for Gitte Hou, at tiden i virksomheden var forbi. Hun havde kæmpet hårdt i flere måneder for at finde sig til rette i den nye organisation, samtidig med at hun overdrog sine ledelsesmæssige opgaver til nye kolleger.  

Stillingen som Head of Concept Implementation, som blev oprettet til Gitte Hou i forbindelse med fusionen, blev desværre efter 10 måneder nedlagt igen, og da anden intern genplacering ikke var muligt, måtte hun tage afsked med virksomheden. 

Er jeg stadig attraktiv på arbejdsmarkedet? 

Opsigelsen ramte Gitte hårdt og efterlod hende med en række bekymringer. Det var mange år siden, hun sidst havde opdateret sit CV, kigget på sin LinkedIn-profil eller skrevet en ansøgning, og usikkerheden bredte sig om, hvorvidt hendes kvalifikationer var opdaterede.

- Min første indskydelse var, at det her kommer til at tage lang tid. Jeg var 54 år og bekymret for, om jeg overhovedet var attraktiv på jobmarkedet – med alt, hvad der er sket på økonomi- og regnskabsområdet de seneste mange år, fortæller Gitte og tilføjer: 

- Jeg blev lidt overvældet, da jeg begyndte at læse stillingsopslag. De lød ret avancerede, kravene var høje, og jeg var usikker på, om jeg kunne leve op til dem. Når du har siddet i forskellige stillinger med ledelsesansvar i den samme branche i rigtig mange år, er det svært pludselig at skulle se sig selv i noget andet.

Gitte blev tilbudt et outplacement-forløb af sin tidligere arbejdsgiver, og det var blandt andet gennem samtalerne med sin rådgiver, at hun fandt fodfæste igen. 

- Han hjalp mig med at afdække mine kompetencer og finde ud af, hvad jeg værdsatte højest i mit arbejdsliv. Jeg opdagede, at jeg faktisk havde et stærkt CV og erfaring fra en lang række områder, som jeg kunne sætte i spil.

teaser nyhedsbrev

Jeg vendte erfaringen til min fordel

Da Gitte først begyndte at søge job, blev hendes bekymringer gjort til skamme. Hendes ansøgninger blev positivt modtaget, og hun blev løbende indkaldt til samtaler.  

- Der er meget snak om aldersdiskrimination, og at det er svært at komme til samtaler, når man har nået en moden alder, men det oplevede jeg bestemt ikke, siger hun og uddyber:

- Jeg har kun fået positive tilbagemeldinger på min brede erfaring. Faktisk er jeg overbevist om, at det flere gange har været afgørende for, at jeg blev indkaldt til samtale.

Gittes CV bærer præg af flere langvarige ansættelser i samme virksomhed, hvor hun har haft mange forskellige roller på tværs af afdelinger.  

- I starten så jeg det måske som en udfordring, at jeg havde været så længe ét sted. Men jeg tror egentlig, det har haft den modsatte effekt. Det sender jo et positivt signal om, at jeg er en stabil og pligtopfyldende arbejdskraft, som samtidig ikke er bange for at påtage mig mange forskellige opgaver.

Selvindsigt og nysgerrighed førte til brancheskifte

Gitte nåede at søge knap tyve stillinger, inden hun efter fire måneder landede sit nye job som Accounting Manager hos fødevareproducenten HKScan. En helt anden branche end den finansielle, som hun kommer fra, men en stilling, hvor hun kan udnytte sin store erfaring med både ledelse, procesoptimeringer og økonomi.  

Spørger man hende om årsagen til, at hun relativt hurtigt fandt et nyt job, peger hun på sin ærlighed som en vigtig del af forklaringen. Det aftvinger nemlig respekt, når man hviler i sig selv og står ved både sine styrker og svagheder:

- Jeg har ikke haft travlt med at skulle bevise mig selv eller male et billede, jeg ikke kan stå 100 % inde for, og den ærlighed tror jeg skinner igennem til en jobsamtale. Jeg har fx ikke været bange for at sige, at jeg har brug for en brush-up på nogle områder - men at jeg også har en masse erfaring, jeg kan bidrage med.

- Ifølge Gitte har en stor portion nysgerrighed også været en vigtig drivkraft for hendes jobsøgningsproces og brancheskift.

- Hvis jeg ikke havde haft lysten til at lære nyt, ville jeg kun have søgt stillinger, der lignede dem, jeg kom fra. Så ville jeg være i mit trygge element, men samtidig ville jeg have afskåret mig selv fra mange muligheder og i sidste ende det job, jeg har i dag," siger hun.  

 

Gittes 3 råd til andre jobsøgende seniorer

  • Se din alder og din erfaring som en styrke, også hvis du har lang anciennitet i samme virksomhed. En fordel ved at blive ældre er at du bliver mere afklaret om, hvem du er, og hvad du trives med. 
  • Stå ved dig selv og vær ærlig om både dine styrker og svagheder. Det aftvinger respekt, at du står ved dig selv, samtidig med at du er åben for at prøve noget nyt.
  • Spørg dig selv, om du er motiveret for at lære nyt. Det øger dine jobmuligheder, hvis du tør kigge mod andre stillinger og brancher end den, du kommer fra. 

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Anne Lindskov Hededal
Anne Lindskov Hededal
Content & Campaign manager i AS3 Transition og AS3 Executive
En juridisk guide til opsigelse af en medarbejder
Opsigelse

10 regler for opsigelse af en medarbejder - en juridisk guide

Tiden efter en opsigelsesrunde
Opsigelse

Efter opsigelsesrunden: Hold fokus på de blivende medarbejdere

Opsigelsessamtalen
Opsigelse

Best practice, når du indkalder til opsigelsessamtalen