<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
TGH-954436-edited.jpg

Ledelse | Læs på 3 min

IT-topchef på international jobjagt: ”Hvis vi ikke formår at vokse i denne branche, ender vi med at blive irrelevante”

Henrik Boye Ebbesen

Ingen kender verden om bare to år - og slet ikke de teknologiske sider af virkeligheden. Men det synes dog at være sikkert, at digitalisering og automatisering er kommet for at blive. Det skaber vækst i it-branchen, og derfor er softwarevirksomheden Columbus på udkig efter flere medarbejdere. Og det sker med hele verden som rekrutteringsplads.

Det går godt for Columbus. Den danske it-softwarevirksomhed vokser sig større hele tiden. Omsætningen landede i fjor på cirka 1,2 mia. kr., og indtjeningen er også sund. En udvikling, der ifølge selskabets topchef, Thomas Honoré, ser ud til at fortsætte i de kommende år.

”Vi regner med at vokse med mellem fem og ti procent om året som led i vores 2020-strategi. Hvis vi ikke formår at vokse i denne branche, ender vi med at blive irrelevante,” forklarer han.

Hvis kravet om fortsat vækst skal indfries, kræver det flere medarbejdere. Mange flere. Derfor er rekruttering, udvælgelse og fastholdelse et højt prioriteret område hos virksomheden.

”Den mængde af ressourcer, vi bruger på at finde de rigtige medarbejdere, vil kun stige frem mod 2020,” siger Thomas Honoré.

I dag har Columbus godt 1.400 medarbejdere på verdensplan. Rent fysisk er virksomhedens ansatte fordelt på 12 forskellige lande. Godt 300 af dem sidder på virksomhedens kontorer i Danmark.

”Men hvert år mister vi cirka 150 medarbejdere på globalt plan, der i et dynamisk arbejdsmarked skifter job af den ene eller anden årsag. Dem skal vi naturligvis erstatte. Samtidig skal vi finde yderligere 75 nye medarbejdere for at kunne levere den vækst, vi har forventninger om. Så alt i alt skal vi ud at finde cirka 225 nye medarbejdere hvert eneste år,” forklarer Thomas Honoré.

Søger på et globalt marked

Columbus laver i dag projekter for kunder over store dele af kloden. Virksomhedens globale profil betyder også en del for den måde, nye medarbejdere rekrutteres på.

”Om vi ansætter en medarbejder fra Indien, USA, Norge eller Danmark er i mange tilfælde ikke så afgørende. Nye, digitale arbejdsformer gør jo hele tiden verden mindre, så medarbejderens geografiske placering betyder mindre for os, end det gør i mange andre brancher,” forklarer Thomas Honoré.

Der er dog enkelte undtagelser.

”Hvis vi skal bruge en konsulent, som vi skal sende ud til en mindre dansk produktionsvirksomhed, er det ofte nødvendigt, at han eller hun taler dansk,” forklarer Thomas Honoré.

At søge på et globalt rekrutteringsmarked giver både fordele og ulemper:

”Det gør på den ene side rekrutteringsprocessen mere kompliceret, men nettoeffekten er i sidste ende positiv – simpelthen fordi vi ikke er begrænset af den mangel, der kan være på kvalificeret arbejdskraft i et enkelt land.”

Sociale medier er den vigtigste rekrutteringskanal

Når Columbus rekrutterer en ny konsulent, projektleder eller mellemleder, foregår det så godt som aldrig via et traditionelt stillingsopslag.

”Sociale medier fylder i dag mere og mere, når vi skal finde den rigtige medarbejder. Så de forskellige sociale kanaler bruger vi rigtig meget – både gennem organisk søgning, men i stigende grad også ved betaling.”

”Derudover er det primært via internationale headhuntere og rekrutteringsbureauer, at vi kommer i kontakt med potentielle kandidater,” siger Thomas Honoré.

Der er også gode muligheder for at møde en rekrutteringskonsulent fra Columbus, hvis du som studerende eller dimittend deltager i en karrieremesse.

”Her arbejder vi først og fremmest målrettet på at rekruttere dimittender til vores eget, interne talentprogram, ’Columbus Graduate Program’,” fortæller Thomas Honoré.

Skandinaverne er lidt forkælede

I dag henter Columbus den største del af sin omsætning i USA. Derefter følger England, Danmark, Rusland, Baltikum, Indien, Holland og Norge i nævnte rækkefølge. Det er også i disse lande, at virksomheden primært finder sine nye medarbejdere.

I forhold til medarbejdernes kompetencer har det ifølge Thomas Honoré ikke den store betydning, hvilken del af verden kandidaten kommer fra.

”Når vi skal vurdere kvaliteten på kandidaters uddannelse eller digitale parathed er danskere og nordmænd fuldt på højde med medarbejdere fra eksempelvis Indien eller USA. Så der er ikke nogle specielle nationaliteter, vi foretrækker at ansætte,” siger han.

Der kan dog være forskel på arbejdsmentaliteten fra land til land.

”En medarbejder fra USA eller Indien er opdraget til at yde en hårdere indsats, før de får lov til at nyde noget som helst. Det er anderledes med en medarbejder fra Danmark eller Norge. Skandinaver har helt andre forventninger til løn, arbejdsindsats og vilkår. På vores breddegrader er vi lidt mere forkælede – det er nok velfærdssamfundet, der spiller ind,” mener Thomas Honoré.

Henrik Boye Ebbesen

Henrik Boye Ebbesen

Tidligere content manager fra 2016 til 2020. Producerede artikler, guides, e-bøger og cases til AS3’s digitale platforme.

Forrige indlæg

Karrierestigen rulles ud: Når vejen fra talent til leder ikke er så lang

Næste indlæg

It-brancheorganisation: Mangel på arbejdskraft bremser vækst

Kommenter indlægget