<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
as3_2017_0560-769381-edited

Performance | Læs på 3 min

Kender du også Kurt?  'Over-performeren', der arbejder hele tiden?

Carsten Agerlin

Alle arbejdspladser har brug for dedikerede medarbejdere, men hvad sker der, når arbejdet tager overhånd og går ud over trivslen? Få 3 gode råd til at håndtere ’over-performeren’.

De fleste medarbejdere og ledere oplever, hvordan arbejdspresset og kravene stiger stødt. Strategien er skarpskåren, og skal resultatet fra sidste år forbedres, så skal alle løbe hurtigere og løfte tungere.

Det kan let blive tabu at vise svaghed og et problem ikke at leve op til forventningerne.

Nogle mennesker presser sig selv rigtig hårdt. De kører på den store klinge med høj kadence – uden hverken pauser eller hviledage. Men det kan være til skade for både dem selv og virksomheden.

Men hvordan håndterer du ’over-performeren’, der arbejder hele tiden? Det forsøger vi at give et svar på her.

Kurt – hvem pokker er Kurt?

Først skal du lige møde Kurt. Måske kender du ham allerede? Han arbejder måske oven i købet flere steder hos jer?

Kurt møder ofte tidligt. Gerne som den første. Hvis ikke klokken 7 så ikke senere end 7.30 Han lukker de andre ind og har allerede brygget den første kande kaffe, når de møder.

Kurt er også den sidste, der går. Han konkurrerer stiltiende med lederen om, hvem af de to der går sidst, og når lederen spørger, om Kurt ikke snart skal hjem, så svarer han: ’Jo, men jeg har liiige én sidste ting, jeg skal have ud af verden.’

Mønsteret gentager sig hver dag, og efter Kurt også er begyndt at springe frokostpausen over, stikker lederen igen hovedet ind og spørger:

’Hva', kan du klare det?’
’Selvfølgelig’, svarer Kurt så. Både selvsikkert og selvindlysende.
’Super. Og min dør står jo altid åben’, slutter lederen af.

Næste uge beder lederen alligevel HR om at kigge forbi Kurts kontor. Kurt slår det igen hen og siger, at lederen allerede har været forbi.

Så sker der det, der ikke måtte ske. Efter 2 måneder er der 2 sandsynlige scenarier. Enten siger Kurt op, fordi han føler, at lederen ikke forstår ham, eller også går Kurt ned med stress.

Med hvordan kan det komme dertil, når I allerede har en åben-dør-ledelsesstil?

Download stress guide - gratis e-bog

3 trin til at møde over-performeren
Hvis du kan genkende Kurt, så er du nok også på vagt over for hans arbejdsrytme. Men hvad gør du ved Kurt? Eller rettere, hvad kan du gøre for Kurt?

Læs her 3 trin der kan hjælpe dig med at hjælpe Kurt:

 • Begynd med at møde Kurt på hans egen banehalvdel. Som leder skal du sætte dig i hans sted: Hvem er han, og hvad har lige præcis han brug for?

  Hvorfor arbejder han så utroligt meget? Føler han sig presset? Skyldes det kulturen i virksomheden? Eller føler han sig ikke værdsat?
 • Gå derefter selv til Kurt. Fortæl ham, hvor meget du sætter pris på hans hårde arbejde, og hvor glad du er for at have ham på holdet. Fremhæv hans specifikke opgaver, og hvordan han altid løser dem på et højt niveau inden deadline.

  Spørg ham, hvad I som virksomhed kan gøre for, at han kan blive ved med at performe på så højt niveau, uden det går ud over hans trivsel. Ved han det ikke, så sig, at du vil gøre noget for ham.

  Tilbyd ham som særlig udvalgt at komme på et coachforløb, der lige præcis er designet til, at medarbejdere fastholder topniveauet – uden det går ud over deres trivsel på hverken kort eller lang sigt.

  Det kan for eksempel være et performance coaching-program. Vis på den måde, at I vil investere i Kurt og i hans fremtid i virksomheden.
 • Slut af med at lade Kurt begynde i sit faglige forløb. Her viser det sig ofte, at Kurt arbejder så meget, fordi han oplever, at lederen mangler forståelse for hans situation.

  Kurt har korte deadlines, for mange opgaver, en leder, der ikke forstår ham, og en HR-afdeling, der kun forstyrrer. Arbejdet står også tit i vejen for familien, som Kurt ikke har tid til at se.

  Efter Kurt begynder på sit forløb, sammensætter han med sin coach en handlingsplan, som både Kurt og hans leder er med i.

  Planen sørger for, at Kurt hverken siger op eller går ned med stress. I stedet fortsætter han med at levere på et højt niveau – men på en sund og afbalanceret måde. Også på den lange bane

Læs mere om, hvordan Performance Coaching kan sørge for, at jeres Kurt’ere bliver ved med at performe, uden det går ud over deres trivsel eller fremtid i virksomheden.

Carsten Agerlin

Carsten Agerlin

Har arbejdet med personlig og organisatorisk udvikling i erhvervslivet i over 30 år. 18 års erfaring som manager og lederudviklingskonsulent hos Danske Bank. Derudover 5 års erfaring som chef for People Development hos Girobank og chef for Uddannelse og Udvikling i RealDanmark Koncernen. Ansat som fagchef for coaching og transitioner hos AS3 Transition siden 2001. Formand for European Mentoring and Coaching Council (EMCC) i Danmark.

Forrige indlæg

Undgå stress – gratis e-bog giver 8 gode råd

Næste indlæg

"Jeg kan sagtens få 10 gode år i en medarbejder på 55"

Kommenter indlægget