<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Spil din leder god og få den leder, du fortjener

Ledelse er ikke kun for ledere. Som medarbejder bærer du også din del af ansvaret for, om din leder er god eller dårlig for dig. Det kan du godt. Denne artikel er skrevet for at hjælpe dig godt på vej, så du kan få den leder, du fortjener.  

Er din leder opmærksom, tillidsfuld samt god til at samarbejde og give plads til dig og dine kollegers ideer og forslag? Hvis ja, så er det måske, fordi I er gode til at fortælle, hvordan I gerne vil ledes.

God ledelse er nemlig ikke en enpersons-disciplin. Det hviler på en tyk madras af tillidsfuld relation, som kræver en bevidst indsats af begge parter.  

At lede din leder er næppe en del af din jobbeskrivelse, og måske var du i virkeligheden helst fri. Men vedkommende træffer hver eneste dag beslutninger, der påvirker dig, dit arbejde og din dagligdag. At lede din leder er at påvirke disse beslutninger i videst muligt omfang, og det er 100 % i din interesse.

Hvem leder hvem?

Det moderne arbejdsmarked har ændret sig. Du arbejder ikke på samme måde som din morfar gjorde. Dit ansvar for egne opgaver er blevet større, og dine opgaver er mere komplekse. Din leder forstår måske ikke altid, hvad du laver, eller hvorfor det er vigtigt.

Derfor skal du hjælpe din leder ved at forklare og tydeliggøre dine opgaver. Du skal investere i den gode relation, så du kan påvirke de beslutninger, din leder træffer. På den måde kan du få den støtte og opbakning, du har brug for, og sikre, at din leder gør sit bedste for dig. 

I denne artikel dykker jeg ned i, hvordan du kan spille din leder god – så du kan få den leder, du fortjener. 

1: Investér i den gode relation

Alt for ofte er en dårlig relation årsagen til, at medarbejdere søger væk eller bøvler med mistrivsel. Derfor er første skridt, at du gør, hvad du kan for at sikre en god relation til din leder – og bliver bevidst om, hvad der er vigtigt for dig.  

Ledelse går nemlig begge veje. Som medarbejder har du stor indflydelse på, hvordan relationen til din leder er. Og du bærer også en del af ansvaret for, at det fungerer. Men du er nødt til at tage udgangspunkt i den leder, du har. Du kan ikke ændre din leders personlighed, men du kan påvirke hans eller hendes adfærd og dermed jeres relation. 

Når ledere og medarbejdere har det godt med hinanden, har det betydning for både den enkelte medarbejder, teamet og organisationen, og bidrager desuden til positive resultater i virksomheden. Det viser en rapport om social kapital, som Det Nationale Center for Arbejdsmiljø udgav i 2018.

Når du har din leders tillid og fortrolighed, giver den gode relation dig desuden en række fordele i form af indsigt, involvering og indflydelse. Du slipper nemlig for mange bekymringer, når du hjælper din leder med at lede dig på den rigtige måde.

Hvad er vigtigt for dig i din relation til din leder? Hvad har DU har brug?  

  • At hun anerkender mit arbejde?
  • At hun har min ryg, når jeg fejler?
  • At hun giver mig tydelig feedback?
  • At vi har en tæt og hyppig kontakt?  
  • At jeg får plads til at løse opgaverne på min måde?  
  • At vi løbende afstemmer prioriteringer og forventninger? 
teaser nyhedsbrev

2: Sæt dig i din leders stol

Ved du, hvad der holder din leder vågen om natten? Kender du de tre vigtigste prioriterer på hendes skrivebord netop nu? Er du bevidst om bevæggrunden for hendes seneste store beslutninger – som måske påvirker dig og dit arbejde?

Selvom du naturligvis ikke hverken kan eller skal have indsigt i alt, hvad der foregår på indersiden hos din leder, bør det interessere dig. Og uanset om du er enig eller uenig i din leders beslutninger eller ej, er det vigtigt, at du kan sætte dig ind i de strategiske overvejelser, din leder gør sig.  

Når din leder mærker, at du forstår og er i stand til at se tingene fra hendes perspektiv, er der basis for en tillidsfuld relation.  

Vær nysgerrig på, hvorfor beslutningerne er, som de er. Hvad er motivet? Hvorfor har lederen disponeret sådan? Hvad har hun mon tænkt? Det viser ikke blot interesse for din leder, opgaverne og virksomheden, det viser også, at du har lyst og interesse i at bidrage.  

Jo bedre du kender de agendaer, udfordringer og visioner, der optager din leder, jo bedre kan du prioritere dine opgaver og forudse, hvad der forventes af dig i næste uge, måned eller år. Samtidig kan det åbne dine øjne for nogle andre vinkler og styrke relationen mellem jer.

Så hvordan gør du i praksis?

  • Sørg for at have 1:1 tid sammen
  • Skab god energi på jeres møder – vær positiv  
  • Stil uddybende spørgsmål til din leders budskaber og opgaver
  • Spørg ind til baggrunden for din leders prioriteringer  
  • Engager din leder i dine opgaver ved at stille spørgsmål 

3: Afklar forventninger begge veje

Det er normalt, at organisationer hvert år fastsætter konkrete mål for virksomheden, afdelingerne og hver enkelt leder. Men det er ofte uklart, hvad man som medarbejder bliver vurderet på, ligesom det desværre tit forbigås, hvad du som medarbejder forventer af din leder.  

Tag selv initiativ til en forventningsafstemning, hvis din leder ikke tager første skridt og husk: spørg hellere en gang for meget end en gang for lidt: Hvordan kan vi spille hinanden gode? Drøft det med jævne mellemrum med din leder og husk også at vende spørgsmålet den anden vej.

For at både du og din leder kan få succes i jobbet, skal I være enige om mål og succeskriterier:

  • Hvad skal du prioritere?  
  • Hvad skal omfang og kvalitet være? Hvornår skal det være færdigt?
  • Hvad forventer din leder af dig – og hvilke forventninger har du til hende?
  • Hvad bliver du målt på nu og her, på næste opgave, når året er omme?  
  • Hvilke kriterier måler du din leders lederevner ud fra – og kender hun dem? 

4: Spil med åbne kort

Vi er tilbage ved den gode og tillidsfulde relation. Jo større åbenhed mellem jer, jo bedre kan I håndtere de udfordringer, der opstår, finde fælles grund og sparre med hinanden om, hvordan I går til konkrete opgaver eller udfordringer.

Måske tænker du, at det går fint uden, at I plejer relationen, så hvorfor spilde tid på ugentlige møder? Men du gør dig selv en bjørnetjeneste, hvis I mødes sjældent, kun taler opgaver eller generelt mangler åbenhed i jeres relation.  Uden tid sammen og åbenhed i relationen, er der stor risiko for, at I ikke får talt om de ting, der virkelig betyder noget. Og vigtigst af alt – din mulighed for indflydelse og påvirkning daler.  

  • Er du sikker på, at din leder forstår dine opgaver?  
  • Er du åben om dine behov?
  • Ved din leder, hvad du bøvler med eller har svært ved?  
  • Er du tydelig, når du udtrykker dine tanker, frustrationer og forslag til forandring?  

Ofte forventer vi at andre skal kommunikere tydeligt. Men hånden på hjertet, er du selv tydelig? Får du talt om højt arbejdspres eller svære opgaver på en løsningorienteret måde?

  • Hvad kan vente?  
  • Hvad er konsekvensen af manglende leverancer?  
  • Byd ind med konstruktive løsningsforslag – det giver også indflydelse
  • Fortæl om de opgaver du gerne vil have prioriteret - og engager din leder i at prioritere dem 

5: Udvis godt medarbejderskab

Godt medarbejderskab og god ledelse er hinandens forudsætninger. Både dig og din leder er med til at skabe gode (eller mindre gode) forudsætninger og handlemuligheder for den anden.  

Derfor skal du være bevidst om, hvordan du selv bidrager til en god og effektiv arbejdsplads. En arbejdsplads, hvor du tager ansvar for din egen hverdag og opgaver - og ikke blot er tilskuer til andres beslutninger.

Din leder har ikke ansvaret for at motivere dig alene. Du skal også komme med noget selv. Påtag dig en aktiv og ansvarlig medarbejderrolle, og benyt dig af din mulighed for (og måske endda pligt til) at påvirke din arbejdsplads og ledelsen af den i en positiv retning.  

Find ud af, hvad der giver dig størst arbejdsglæde og tal om det med din leder. Det giver dig mere indflydelse på dit arbejdsliv og forhåbentlig flere af de arbejdsopgaver, som gør dig mest motiveret.

Husk, hvis din leder skal have mod til at give ansvar fra sig, lytte til dine forslag og inddrage dig i sine beslutninger, kræver det, at du viser interesse, deltager aktivt og viser initiativ.  

Erhvervspsykologens 5 råd til at lede din leder

  • Investér i den gode relation
  • Sæt dig i din leders stol 
  • Afklar forventninger begge veje
  • Spil med åbne kort 
  • Udvis godt medarbejderskab 

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Joachim Gram
Joachim Gram
Ledelseskonsulent og erhvervspsykolog i AS3 Transition.
Medarbejderudvikling

Faglige vitaminer til din ferieramte hjerne

Når kontoret er tomt, træder skyggerne frem
Medarbejderudvikling

Når kontoret er tomt, træder skyggerne frem

Medarbejderudvikling
Medarbejderudvikling

Når samarbejdet driller, kigger du så (også) på dig selv?