
Forandringer på jobbet kræver mere end nye færdigheder – de kræver mental omstilling. Transition coaching hjælper dig med at navigere i karrierens skift og giver dig den indsigt, du har brug for til at håndtere forandringer med mening – både nu og fremover.
Arbejdslivet er fyldt med forandringer, der både kan skabe vækst og usikkerhed. Når vi står ved vigtige overgange i karrieren, handler det ikke kun om at lære nye færdigheder. Det handler også om at omstille os mentalt til nye omstændigheder.
Her er coaching et stærkt værktøj, og især Transition coaching giver mennesker den dybere forståelse, som gør dem klar til at håndtere forandringer meningsfuldt – nu og i fremtiden.
Hos AS3 bruger vi begrebet transition som fundamentet i vores coaching-tilgang, og det er også kernen i vores EMCC-akkrediterede Transition Coach-uddannelse. Men hvad betyder transition egentlig, og hvordan skiller Transition coaching sig ud fra andre coaching-former?
Det ser jeg nærmere på her.
Forskellige former for coaching
Coaching handler grundlæggende om at udvikle potentiale, skabe selvindsigt og håndtere forandringer. Men der findes mange forskellige coaching-tilgange, hver med sit særlige fokus.
- Livsstilscoaching støtter personen i at skabe bedre balance, trivsel og personlig udvikling. Fokus er typisk på livsstilsændringer.
- Performance coaching fokuserer på konkrete resultater og forbedrede præstationer, fx i arbejdslivet eller sport.
- Executive coaching hjælper ledere og topledere med strategisk tænkning, beslutningstagning og ledelseskompetencer.
- Teamcoaching styrker teamets samarbejde, kommunikation og performance ved at skabe forståelse og stærkere relationer.
- Transition coaching fokuserer specifikt på den mentale omstilling, mennesker gennemgår, når de står over for væsentlige forandringer. Formålet er at skabe en dybere forståelse for hvad forandringen betyder for den enkelte, og hvordan egne værdier, ressourcer og begrænsende overbevisninger, kan være en støtte eller begrænsning i at tilpasse sig forandringer. Transition coaching hjælper fokuspersonen til bedre at navigere i det nye. På den måde kommer fokuspersonen både hurtigere og bedre igennem en forandring.
Forandring versus transition
Selvom de er tæt forbundne, er der stor forskel på begreberne forandring og transition. Forandring er det ydre – fx et jobskifte, organisationsændringer, nye samarbejdsrelationer eller arbejdsopgaver. Transition er derimod den indre, psykologiske reaktion og tilpasning på disse forandringer.
Hvor forandringer er synlige, foregår transitionen i vores indre, og hvor forandringer ofte foregår hurtigt, tager den indre transition længere tid, særligt når forandringen er betydningsfuld for den enkelte.
Den mentale omstilling fra det kendte til det nye foregår på tre niveauer, som vi illustrerer med bjergmodellen:
- På toppen af det gamle bjerg (Ophør): Du kan opleve usikkerhed, tvivl og overvejer, hvad du mister og vinder ved forandringen. Din mentale tilstand kan være præget af uafklarethed og en oplevelse af manglende overblik. Transition coachen lytter til, hvad der er på spil hos dig og stiller spørgsmål, der hjælper med at nuancere og perspektivere forandringen.
- For foden af det nye bjerg (Omstilling): Du arbejder med at afklare din holdning og overvejer, hvad du vil gøre. Her kan du opleve både modstand og motivation. Der kan være noget, du har svært ved at give slip på, og andet du ser frem til, forandrer sig. Du beslutter dig enten for at afvise eller begynde rejsen op ad det nye bjerg. Ofte er valget ubevidst. Transition coaching hjælper med at træffe afklarede, bevidste valg.
- På toppen af det nye bjerg (Opstart): Du når frem til accept og klarhed. Du er klar til at handle og møder den nye situation med større selvsikkerhed og engagement. Transition coaching hjælper med at forankre forandringen og sikrer at du får dig selv (dine værdier) med i forandringen.
Transitionsprocessen varierer i intensitet og varighed fra person til person og afhænger bl.a. af, hvor betydningsfuld forandringen er, oplevelsen af mening, tidligere erfaringer og troen på nye muligheder.
Bevægelsesønsker som afsæt for mental omstilling
I Transition coaching arbejder vi med bevægelsesønsker – ønsket om at flytte sig mentalt fra én tilstand til en anden, eller et ståsted til et andet. Det kan være konkrete ønsker om mål, man vil nå, eller mere abstrakte ønsker om at udfordre og ændre sit mindset. Når bevægelsesønsket bliver tydeligt, vokser motivationen og evnen til at handle på den ønskede forandring.
Bevægelsesønsker kan opstå i overgangsperioder i livet, hvor vi står over for betydelige forandringer, såsom karriereskift, nye samarbejdsrelationer eller personlige udviklingsfaser. Disse overgange kan være udfordrende, men de rummer også potentiale for vækst og læring.
Transition coaching understøtter denne proces ved at hjælpe fokuspersonerne med at navigere gennem forandringerne, identificere deres bevægelsesønsker, skabe en øget forståelse og udvikle strategier for at realisere dem.
En dybere forståelse som grundlag for varig forandring
Centralt i denne proces er at forstå de underliggende værdier og overbevisninger, der driver ønsket om forandring. Transition coaching skaber et refleksionsrum, hvor fokuspersonen gennem åbne, reflekterende og perspektiverende spørgsmål får øget selvindsigt og klarhed over egne værdier, ressourcer, overbevisninger og bevægelsesønsker.
I stedet for at give svar, hjælper Transition coaching fokuspersonen med selv at finde dem. Her bruger vi ofte metaforen om fisken og fiskestangen: At give en person en fisk mætter kun for en dag, men at lære dem at fiske giver dem næring for livet.
På samme måde handler Transition coaching ikke om at levere løsninger – men om at støtte fokuspersonen i at opdage egne svar og udvikle deres evne til at håndtere fremtidige forandringer selvstændigt og meningsfuldt.
Vi hjælper fokuspersonen med at forstå sig selv og sin relation til andre ved at arbejde med emner som:
- Hvor kommer jeg fra?
- Hvad er vigtigt for mig?
- Hvor vil jeg hen?
- Hvilket liv ønsker jeg at leve?
- Hvordan påvirker jeg dynamikken med andre?
Når vi opnår en dybere forståelse af os selv, styrker det vores motivation til at skabe forandring og nå vores mål. Denne selvindsigt gør, at vi ændrer vores syn på både os selv og vores relationer. Gennem en mental omstillingsproces udvider vi vores mindset, som vi forankrer og begynder at handle ud fra.
Det er i denne proces, at den egentlige forandring opstår.