<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tilbage på job efter ferien? Sådan kommer du godt fra start

Vil du også gerne have den positive balance fra ferien med tilbage på jobbet? Så læs med her, hvor erhvervspsykolog Sarah Beg gør dig klogere på, hvordan du kommer bedst muligt tilbage på arbejdet efter ferien – og hvem ved, måske samtidig får introduceret et par nye, gode vaner.

Tiden efter sommerferien er højsæson for stress og sygemeldinger. Det lyder måske paradoksalt, for burde du ikke netop være veludhvilet og klar til at præstere oven på sådan en lang pause?

Det skulle man tro, men faktisk kan overgangen fra ferie til job og hverdag for mange være svær at håndtere. Det kan der være flere grunde til, og selvom det heldigvis for langt de fleste hverken fører til stress eller sygemelding, er det værd at tage alvorligt.

For mange handler den svære overgang om den velkendte ”ferieblues”, hvor tristhed og tungsind over at ferien er slut næsten kan mærkes fysisk, og tanken om at vende tilbage til hverdagen føles uoverskuelig.

Andre går på ferie med håbet om, at en tiltrængt pause vil lægge en dæmper på begyndende stresssymptomer, og at det manglende overblik ”går væk af sig selv”. Sådan går det desværre ikke hver gang. Oplevede du symptomer på stress før din ferie, vil de højst sandsynligt vende tilbage, når du tjekker ind på arbejde igen, medmindre du aktivt handler på det.

Læs også
Sådan spotter du tegn på stress


For andre igen handler det om, at kontrasten mellem ferie og job bliver for stor og opstarten efter ferien alt for hård og brat.

Det er der heldigvis råd for. Her får du fem gode råd til, hvordan du får den bedste (gen)start på jobbet efter ferien.

1. Giv dig selv god tid til at lande

Det lyder måske banalt, men du kan ganske enkelt ikke forvente samme effektivitet af din ”feriehjerne” den første uge eller to. Hvis du starter for hårdt op, risikerer du ”skader” – akkurat som altletikudøveren efter en lang pause.

Derfor: Sænk skuldrene og forventningerne til dig selv og følg denne opskrift for en blød landing:

  • Start midt på ugen, hvis du har mulighed for det og lad være med at fylde kalenderen til bristepunktet fra dag 1.
  • Undgå lange og mange møder de første par dage og giv din hjerne ro til stille og roligt at komme ”op i gear”.
  • Start med håndgribelige og konkrete opgaver og udskyd særligt hårde og krævende arbejdsopgaver til ugen efter din opstart.
  • Hold de første arbejdsdage korte og sørg for at holde pauser med jævne mellemrum.

Jo bedre, du formår at ”lande blødt” og spare på ressourcerne efter ferien, jo længere tid kan du nyde godt af feriens overskud og positive energi.

trivsel-arbejde-kolleger

2. Dyrk dine kolleger

Det kan føles fristende – eller måske endda nødvendigt – at bure sig inde på kontoret eller foran skærmen for at komme i gang med og til bunds i mængden af opgaver, der venter efter ferien. Det er dog langt fra en klog strategi, og du risikerer at slå panden mod muren i slutningen af ugen, hvis du starter hårdt ud.

Prioriter i stedet samvær med dine kolleger og arbejdsrelationer. Særligt de første par dage.

Det er nemlig vigtigt at komme tilbage på arbejdspladsen med følelsen af at høre til og være en del af et team. Dine kolleger har stor betydning for din arbejdsglæde og trivsel – både nu og her og i det længere løb.

Tag korte snakke med dine kolleger over en kop kaffe eller fælles morgenmad og tal om, hvad I hver især har oplevet i ferien. Det giver energi at dele sine oplevelser og skiftet fra ferie til arbejde føles mindre kontrastfuldt.

Læs også
Trivsel på arbejdspladsen - sådan får i et bedre arbejdsmiljø

3. Se på jobbet med friske øjne

Tiden efter ferien er en oplagt mulighed for at se på jobbet med nye øjne. I psykologien kaldes disse øjeblikke ’moment of power’.

Det er øjeblikke, hvor vi har kastet vores tilværelse lidt op i luften og er åbne og motiverede for små forandringer. Du har nemlig været væk fra dine arbejdsrutiner tilstrækkelig længe til, at du kan få øje på ting, der fungerer uhensigtsmæssigt. Samtidig kan feriens pusterum give ny energi og inspiration til dit arbejde.

Så udnyt dit moment of power – lige nu er og her. Sæt tid af til at give dit job et grundigt eftersyn og overvej blandt andet:

  • Er der opgaver, du med fordel kan løse på andre måder?
  • Har du fået gode idéer under ferien, som du kan prøve af?
  • Er der relationer på jobbet, du gerne vil forbedre eller ændre?

Udnyt feriens energi til at tage hul på nye måder at arbejde på og vær i det hele taget nysgerrig på, hvordan du kan påvirke dit arbejdsliv både i det store og i det små.

4. Introducér nye gode vaner

Det er også nu, du skal introducere nye, gode vaner som både kan forbedre din arbejdsdag og være med til at reducere risikoen for stress.

Ny forskning viser, at hvis du i selv små øjeblikke i løbet af arbejdsdagen gør noget, som er helt afkoblet fra dine arbejdsopgaver, så vinder du masser af mentalt overskud, - og hvem vil ikke gerne det?

Du kan fx:

  • Indføre korte ”power breaks” i din kalender hver eller hver anden time, hvor du laver en kort mindfulnessøvelse eller går en tur rundt om bygningen.
  • Sætte daglige udstrækningsøvelser ind i din rutine, fx når du henter en kop kaffe.
  • Skemalægge en tilbagevendende walk-and-talk aftale med en god kollega.

Vær tålmodig, for det kan tage tid at indarbejde nye vaner. Nøglen til at få en ny adfærd gjort til en vane er lethed og gentagelse. Med andre ord: Den nye adfærd skal være let for dig at udføre, og du skal gentage den ofte. Start småt og gentag ofte.

arbejde-nye-vaner

5. (Gen)skab flowoplevelser 

For mange er en god ferie kendetegnet ved et langsommere tempo og tid til at dyrke interesser som tit bliver skubbet i baggrunden i en travl hverdag. Bøger, podcasts, fiske-, svømme-, cykel-, løbe-, eller sejlture.

Uanset hvilke sysler og interesser, der har fyldt din ferie, så kender du garanteret følelsen af nærvær, opslugthed og tilstedeværelse. Den følelse, hvor din tidsfornemmelse og dine tanker falder i baggrunden, og du har fokus på dét, du laver lige nu og her. Du oplever balance, ro og overskud. Denne tilstand kalder man også at være i flow, og den er stressforebyggende.

Selvom man ikke kan være i flowtilstand hele tiden, så kan du arbejde aktivt mod at skabe den. Du kan lade dig inspirere af sommerferiens sysler, begejstring og engagement, når du skal prioritere dine arbejdsopgaver, så du kan komme i flowtilstand.

Du kan træne det ved fx at:

  • tilvælge eller prioritere arbejdsopgaver, som du nyder og som er mere energigivende end andre.
  • dedikere tid til arbejdsopgaver, der udfordrer dig tilstrækkeligt og kræver din fulde koncentration.
  • fokusere på én opgave ad gangen og undgå multitasking. Prøv evt. pomordoteknikken, hvor du arbejder koncentreret i 25 min. efterfulgt af 5 min. pause.
  • arbejde et sted, hvor der er ro og ingen afbrydelser.
  • arbejde på et tidspunkt, hvor dit energiniveau peaker – fx tidligt om morgenen.

Husk at nyde det. Flowoplevelser kommer og går, og du skal ikke forvente, at være i flowtilstand hele arbejdsdagen eller hver dag. Men jo mere du træner, jo bedre bliver du til at komme i og blive i flow.

Rigtig god (gen)start på arbejdet!

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Sarah Beg
Sarah Beg
Erhvervspsykolog og trivsels- og ledelsescoach i AS3