<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Danmarks bedste ledelsesblog – vinder af Blogprisen

Stressforebyggelse og stresshåndtering

Stress og trivsel | Læs på 2 min

Derfor er stressforebyggelse vigtigt

Thomas Lange

Stressforebyggelse eller helbredelse - i kampen mod stress er vi ofte splittede i netop disse to lejre. Men hvad er bedst? Og udelukker det ene det andet?

Man anslår, at infektionssygdommen kopper i 1700-tallet var årsag til 45 millioner menneskers død i Europa alene. I dag hører vi ikke om tilfælde af kopper. Hvad skyldes det?

Ét ord – forebyggelse. Vaccination mod kopper havde længe været kendt, men sidst i 1960’erne gennemførte WHO en massiv vaccinationskampagne, som førte til, at de i 1980 kunne erklære sygdommen for udryddet på verdensplan.

Vi kan selvfølgelig ikke vaccinere mod stress på samme måde. Det er ikke en sygdom, men en naturlig tilstand. Ikke desto mindre forklarer udryddelsen af kopper, hvad et fokus på en effektiv forebyggelse kan medføre i stedet for udelukkende at fokusere på helbredelse.

Derfor skal vi undgå stress

Ifølge Stressforeningen er stress årligt årsag til:

  • 1,5 millioner ekstra fraværsdage
  • 30.000 hospitalsindlæggelser
  • 3.000 førtidspensioner
  • 1.400 dødsfald
  • 14 milliarder kroner i stress-relaterede udgifter til sundhedsvæsnet

Derfor er stressforebyggelse vigtigt. Det spiller en markant rolle for både individer, familiemedlemmer, arbejdspladser og samfundet som helhed.

Hvis en effektiv stressforebyggelse kan undgå de fleste af disse tilfælde, så er det langt at foretrække frem for alene at forsøge at behandle, når først skaden er sket.

En langtidssygemeldt medarbejder kan betyde en omkostning for virksomheden på op mod 1 million kroner. For en leder med en månedsløn på 50.000 kan den omkostning være op mod 4 millioner kroner.

Det koster altså virksomhederne dyrt, når stressen først har bidt sig fast. Derfor bør virksomhederne også have en strategisk interesse i et større fokus på stressforebyggelse.

Det kan nemlig hurtigt betale sig, både i reduktion af sygefravær og øget produktivitet - for slet ikke at tale om det menneskelige aspekt.

Læs også: Hvad koster stress?

Download stress guide - gratis e-bog

Stresshåndtering er stadig en vigtig disciplin

Det er selvfølgelig stadig vigtigt at have styr på sin stresshåndtering.

Her er den såkaldte interventionshastighed afgørende – altså hvor hurtigt virksomheden reagerer på et forhold hos en medarbejder eller leder, som er på vej fra den såkaldte positive stress ind i den negative stress og dermed risikerer at få belastningsreaktioner.

Spørgsmålet er, hvem der skal reagere? I AS3 Transition mener vi, at alle i organisationen har et ansvar. Men først og fremmest har nærmeste leder hovedrollen.

Forebyg negativ og langvarig stress

Et forebyggende arbejdsmiljø kan nedsætte tilfældene af negativ stress betydeligt.

Både ledere og en HR-afdeling, der har stor erfaring med korrekt stresshåndtering, kan skabe langt bedre forhold og muligheder for at hjælpe de tilfælde af stress, som opstår trods et forebyggende arbejdsmiljø.

Vi mener grundlæggende ikke, at man kan fjerne al mistrivsel og stress i en virksomhed. Der er alt for mange og ukendte faktorer, som kan påvirke den negative stress.

Oftest er det nemlig summen af den negative stress, der udløser belastningsreaktionerne - fremfor enkelte faktorer.

I kampen mod den negative og langvarige stress ligger den største gevinst derfor i at kunne se fordelene i begge tilgange.

Thomas Lange

Thomas Lange

Uddannet psykolog. Har arbejdet som frivillig rådgiver i en række NGO’er samt som bestyrelsesformand i Psykologisk Korttidsrådgivning Vesterbro. Tidligere holdunderviser i tre fag på Københavns Universitet: Arbejds- og Organisationspsykologi, Udviklingspsykologi og Kognitionspsykologi samt praktikant hos Implement Consulting Group. Er i dag Trivsels- og udviklingskonsulent hos AS3 Transition med fokus på at hjælpe danske virksomheder med at skabe ledelse, der understøtter høj trivsel og forebygger stress. Arbejder sideløbende for Roskilde Festival i teamet bag organisationens interne ledelsesudvikling, Roskilde Leadership Lab.

Forrige indlæg

Trivsel: Fælles sprog skaber fælles fokus

Næste indlæg

Outplacement-udbyder: Sådan vælger du den rigtige

Kommenter indlægget