<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kom fra nytårsforsæt til nyt job med disse fire råd

Er dit nytårsforsæt at lande et nyt job i 2022? Timingen har aldrig været bedre. Men vil du sikre, at du også lander det rigtige job, skal du læse med her, hvor direktør i AS3 Transition, Jørgen Uhrbrand, deler sine fire bedste råd til dig, der søger job, mens du allerede er i job.

For rigtig mange er årsskiftet en oplagt lejlighed til at kigge sig selv dybt i øjnene og overveje, om det er tid til forandring. Måske er jobbet og du vokset fra hinanden? Måske trænger du til nye udfordringer? Eller måske er det nu, du skal gå efter drømmen om en lederstilling?

Uanset hvad, der ligger til grund for dine overvejelser, så har du valgt et godt tidspunkt. Timingen for et jobskifte har nemlig aldrig været bedre.

Store dele af arbejdsmarkedet skriger lige nu på kvalificeret arbejdskraft, og du står derfor med endda rigtig gode kort på hånden som jobsøgende. Også hvis du ønsker at skifte branche eller jobfunktion og sikre dig et job, hvor du udvikler dine kompetencer og måske også vil trives bedre på den lange bane.

Skal du lande det rigtige job, kræver det dog, at du har et knivskarpt billede af din markedsværdi, dine kompetencer og dine jobønsker. Jo mere grundigt du gør dit forarbejde, jo stærkere står du i både dialogen og lønforhandlingen med en ny arbejdsgiver.

Få hjælp til det vigtige forarbejde lige hér, hvor direktør og partner i AS3, Jørgen Uhrbrand, deler sine fire bedste råd til dig, der overvejer et jobskifte.

1. Kortlæg din markedsværdi

Hvis du har en høj markedsværdi, har du også en høj handlefrihed og kan bedre selv bestemme, hvilken retning din karriere skal gå, og det bliver også nemmere for dig at forhandle dine løn- og ansættelsesvilkår i et nyt job.

Men ved du, hvad du er værd?

Stil dig selv nedenstående spørgsmål og bliv klogere på din aktuelle markedsværdi:

  • Motivation: Kan man se, hvad du brænder for og hvor, du ønsker at gøre en forskel? Hvordan er det afspejlet i dit job, dine opgaver og din ageren på fx LinkedIn?
  • Resultater: Hvad er dine største sejre på din nuværende arbejdsplads? Kan du nævne dine vigtigste resultater inden for de sidste 6 måneder? Hvilken konkret værdi skaber du i dit nuværende job?
  • Kompetencer: Hvilke kompetencer har du, som ville være attraktive i en anden stilling? Hvilke ville du fremhæve, hvis du skulle søge en anden stilling i morgen?
  • Digitalt mindset: Hvordan kan man se, at du er digitalt nysgerrig? Hvilke platforme er du på, og hvordan afspejler dit CV din digitale know-how?
  • Mobilitet: Er du villig til at flytte for det rette job? Hvor meget rejseaktivitet vil du acceptere? Hvad og hvor meget er du villig til at ofre for drømmejobbet?
  • Forandringsparathed: Afspejler dit CV, at du løbende har udfordret dig selv og udviklet dine kompetencer? Ligner du en, der er nysgerrig og har lyst til at lære nyt?
  • Netværk: Hvor stærkt er dit netværk, og hvor god er du til at bruge det? Kan du ringe til mindst 10 personer og få konkrete leads eller kaffemøder i dag?

Læs også: Er dit hus mere værd end dig?

2. Skriv din personlige varedeklaration

Hvem er du, hvad indeholder du - og hvad kan du sælge dig selv på?

Hvis du har siddet i det samme job i en årrække, har du måske et sløret billede af, hvad du egentlig kan tilbyde en ny arbejdsgiver.´Mange har en tendens til at fokusere på, hvor de har arbejdet og hvor længe, de har gjort det.

Den slags trivia hjælper dig meget lidt i den konkrete dialog eller forhandling.

Hvis du i stedet fokuserer på, hvad du kan, og hvilke opgaver du har arbejdet med, bliver du tvunget til at tænke anderledes. Find ud af, hvor du er suveræn, og hvor du ’bare’ er god. Det er nemlig dér, du adskiller dig fra mængden.

Her er det vigtigt at have en god selvindsigt. Du kan eventuelt lave en lille ”markedsanalyse” bagefter og spørge folk i dit netværk, om de synes, at din personlige varedeklaration viser et sandfærdigt billede af dig.

Læs også: Drop janteloven og begynd at brande dig selv

3. Lav en plus/minus liste

Én ting er din egen markedsværdi og varedeklaration. Noget andet er, hvad der skal stå i varedeklarationen på dit næste job.

Som jobsøgende i job, har du friheden til at drømme stort og være lidt mere kræsen, end du måske ellers ville være. Og du har tid til at vente på, at det rette job dukker op.

Udnyt situationen til din fordel og bliv afklaret med, hvilke krav du har til dit næste job. Find ud af, hvad du ikke kan leve uden – og hvad du absolut ikke kan leve med.

Det gør du ved at lave en plus/minus oversigt, hvor du lister:

10 ting, der er vigtigst for, at du trives i et job. Det kan være alt lige fra konkrete arbejdsopgaver, kolleger og kulturen på arbejdspladsen til fleksibilitet, udviklingsmuligheder og work-life balance.

5 ting, du ikke kan acceptere, og som dræner dig for energi i et job. Det kan fx være manglende fleksibilitet, en bestemt type ledelsesstil, stillesiddende job, bestemte arbejdsopgaver osv.

Download din plus/minus liste her

 

Læs også: Er jobbet og du stadig det rette match?

4. Brug dit netværk (men vær diskret)

2 ud af 3 stillinger besættes via netværk. Og de mest interessante stillinger er ofte dem, der endnu ikke er slået op.

Det er nemlig den slags stillinger, du selv kan være med til at forme, hvis du er på forkant med behovet og formår at gøre dig selv interessant, inden virksomheden overhovedet har erkendt eller formuleret deres behov.

Når du søger job, mens du allerede er i job, skal du selvfølgelig ikke slå en offentlig post op, hvor du søger nye udfordringer. Brug dit netværk, men gør det lidt mere diskret end normalt.

Opsøg dem i dit netværk, der arbejder med det samme, som du er interesseret i eller i den virksomhed, du gerne vil arbejde hos.

  • Hvordan er de kommet derhen?
  • Hvad mangler deres virksomhed hjælp til lige nu?
  • Hvordan matcher du og din profil med virksomheden?

Kaffemøder og uforpligtende dialoger med interessante mennesker i dit netværk er en oplagt måde at komme i kontakt med potentielle nye arbejdsgivere på. Ofte er det endda lettere at lande den slags aftaler, når du allerede er i job. Men husk, ræk ud for at søge viden – ikke for at bede om et job nu og her.

Pøj pøj med jagten på drømmejobbet!

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Jørgen Uhrbrand
Jørgen Uhrbrand
Partner og direktør i AS3 Transition
Alderisme
Medarbejderudvikling

Tag selv initiativet i forhold til ’Alderisme'

Lær at lave fejl
Medarbejderudvikling

Lav flere intelligente fejl og lær af dem

Best practice til MUS-samtalen
Medarbejderudvikling

Pust nyt liv i MUS-samtalen - med forberedelse og opfølgning