<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Karriere_AS3-582610-edited.jpg

Medarbejderudvikling | Læs på 2 min

Coaching er ikke en 'Hvad -synes-du-selv-samtale'

Carsten Agerlin

Coaching er ikke, som nogen ellers tror, en løs 'hvad-synes-du-selv-samtale'. Nej, coaching er et struktureret og professionelt udviklingsværktøj. Er du på udkig efter en coach, bør du derfor gå professionelt til værks.

Det er sandt. Der bliver i dag uddannet rigtig mange coaches, og der er stor forskel på niveauet af faglighed, for titlen som coach er ikke beskyttet.

Men hvis du har fået en opfattelse af, at coaching er en ”hvad-synes-du-selv-samtale”, udført af en person, der selv har været igennem en krise i sit liv, så har du brug for en opdatering.

Coaching er en professionel metode, baseret på kompetencer udledt af omfattende forskning, og som kræver omfattende, certificeret uddannelse.

Når du vælger en coach, bør du derfor se dig godt for. Du skal med andre ord gå lige så struktureret og undersøgende til værks, som hvis du skulle ansætte en ny medarbejder eller finde en ny leverandør til en given opgave.

Søg støtte til kompetenceudvikling i staten

Coaching er en forretningsmæssig beslutning

Ikke alle ledere kender de krav, de kan stille til en coachs kompetencer og erfaring. Derfor falder valget ofte på en coach, som du har hørt godt om fra andre.

Men her er det vigtigt at supplere de subjektive anbefalinger med en mere struktureret tilgang til dit valg.

Det skal du gøre på nøjagtig samme vis, som skulle du finde den bedste leverandør af andre ydelser.

Her ville du sikkert træffe et bevidst og professionelt valg ud fra leverandørens erfaring, pris, resultater og kompetencer for at finde den bedst kvalificerede til at løse opgaven.

 Download e-bogen Sådan skaber coaching resultater

Kig din coach efter i kortene

Når du vælger coach, er det relevant at spørge ind til coachens baggrund, uddannelse og retning. 

Akkurat som ved det ansvarstunge hverv som pilot, stilles der i coaching store krav til coachen om regelmæssig anvendelse, løbende efteruddannelse og i coachings tilfælde: supervision.

Tjek derfor din coachs uddannelse og vedkommendes certificering. Undersøg eventuelt også uddannelsens akkreditering, og hvordan udbyderen arbejder med kvalitetssikring og videreuddannelse af deres coaches.

Er I det rette match?

Den professionelle coach er i stand til at skabe gode relationer til alle typer af mennesker. Det er vedkommende nemlig uddannet til. Men den basale kemi skal naturligvis også være i orden.

Nogle coaches er specialiseret i coaching af bestemte målgrupper, ligesom der kan være forskel på coaches egne erfaringer med ledelse.

Her giver det mening at overveje, om din coach har den mest relevante profil i forhold til at coache dig. 

Derudover giver det mening at sætte dig ind i, hvilken retning af coaching den pågældende coach arbejder ud fra. Det kan eksempelvis være, at vedkommende er uddannet inden for en systemisk, narrativ eller kognitiv tilgang.

Det vil du kunne læse om på coachens hjemmeside eller på hjemmesiden for den udbyder, coachen er uddannet fra.

Hver retning har sin force, så tag stilling til, om en given retning passer til dit eller organisationens behov.

 

Carsten Agerlin

Carsten Agerlin

Har arbejdet med personlig og organisatorisk udvikling i erhvervslivet i over 30 år. 18 års erfaring som manager og lederudviklingskonsulent hos Danske Bank. Derudover 5 års erfaring som chef for People Development hos Girobank og chef for Uddannelse og Udvikling i RealDanmark Koncernen. Ansat som fagchef for coaching og transitioner hos AS3 Transition siden 2001. Formand for European Mentoring and Coaching Council (EMCC) i Danmark.

Forrige indlæg

Symptomer på stress: Sådan spotter du tegn på stress

Næste indlæg

Hvornår bør du bruge coaching i din ledelse?

Kommenter indlægget