<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

HR-chef: ”Coaching er et af mine vigtigste ledelsesværktøjer”

Du får ofte en bedre løsning, hvis du coacher en medarbejder, der er i tvivl om en opgave. Det mener HR-chef i Ase, Helene Høgh. I denne artikel og video fortæller hun, hvordan hun selv bruger coaching, hvor du som leder skal undlade at bruge disciplinen, og hvorfor du skal tage en coachinguddannelse.

Kan du ikke afspille videoen, kan du klikke her

Du kan ikke være sikker på at få et øjeblikkeligt svar, hvis du som leder eller medarbejder i Ase går direkte til HR-chef Helene Høgh med en opgave, der driller. Tværtimod.

Derimod kan du forvente at blive mødt af et spørgsmål. For Helene Høgh bruger som regel en coachende tilgang, når en leder eller medarbejder tropper op på hendes kontor og søger hjælp.

”Tidligere var jeg var en af dem, du altid kunne gå til, hvis du havde brug for et hurtigt svar. Men sådan er det ikke længere,” siger hun.

Ved siden af sit job som HR-chef er Helene Høgh også bestyrelsesmedlem i European Mentoring & Coaching Council (EMCC). En organisation, der arbejder på at udvikle, fremme og opsætte forventninger til ’best practice’ i mentoring og coaching i Europa – til fordel for samfundet.

Derudover har hun netop taget anden del af en akkrediteret coachinguddannelse. Og med uddannelsen i hus har hun fået flere værktøjer på hånden i de professionelle samtaler, hun hver eneste dag tager del i på sin arbejdsplads.  

”I dag lægger jeg næsten altid ud med at spørge lederen eller medarbejderen om, hvad der ligger til grund for, at han eller hun har brug for min hjælp,” siger hun og uddyber:

”Derefter beder jeg den enkelte om at fortælle, hvilke løsningsmodeller, de selv mener, er de rigtige. Når de så har tænkt lidt dybere over mine spørgsmål, kommer der som regel en masse argumenter på banen – og blandt dem ligger løsningen ofte gemt.”

Tager ansvar og får øget ejerskab

Der er ifølge Helene Høgh flere fordele ved at bruge en coachende tilgang frem for at give et hurtigt svar.

”Den enkeltes argumenter i forhold til de medarbejdere eller kolleger, der måske i sidste ende skal hjælpe med at udføre opgaven, bliver bedre. Meget bedre,” siger hun og fortsætter:

”Jeg oplever også, at lederen eller medarbejderen tager større ansvar for opgaven. De vokser så at sige i deres job. Og så stiger ejerskabet til den konkrete opgave også helt naturligt, da han eller hun selv har været med til at skabe løsningen,” siger hun.

Coaching i professionel sammenhæng kan bruges både i forhold til enkeltpersoner og over for grupper. Helene Høgh bruger det dog primært i en-til-en-samtalen.

”Det er i hvert fald på tomandshånd, coaching virker bedst for mig. Jeg er eksempelvis mentor for flere ledertalenter, og her oplever jeg, at coaching er et virkeligt stærkt værktøj i den løbende dialog. Talentets gennemslagskraft bliver simpelthen styrket, når den enkelte selv aktivt har medvirket til at udstikke de veje, han eller hun vælger fremover,” forklarer Helene Høgh.    

Coaching er ikke svaret på alt

Selvom Helene Høgh betragter coaching som et af de bedste ledelsesværktøjer, er hun meget bevidst om, hvornår hun skal fravælge at bruge en coachende tilgang.

”Der er nogle situationer på arbejdspladsen, hvor der ikke må opstå tvivl om det magtforhold, der er i organisationen. Hvis vi hos Ase har en strategi, der fortæller, at et projekt skal gøres på en bestemt måde, er det jo ikke til diskussion. Så skal jeg ikke til at udfordre en medarbejder eller leder på, hvordan han eller hun synes, at strategien skal se ud,” forklarer hun.

Strategien og de opgaver, der følger med den, kan sagtens betyde store forandringer for både mellemledere og medarbejdere.

”Hvis den enkelte skal have støtte til at finde sig rette i en forandringsproces, er det helt på sin plads at bruge en coachende tilgang. Det er faktisk min oplevelse, at coaching er et af de allerbedste ledelsesværktøjer i forandringsprocesser - når blot begge parter i samtalen er bevidste om, hvordan leder/medarbejder-relationen ser ud,” siger Helene Høgh.

Hun coacher dog ikke ansatte i Ase, når det kommer til private udfordringer. Det vil nemlig kunne udfordre relationen mellem medarbejder og hende som leder.

”Hvis en medarbejder kommer til mig og fortæller, at de har det svært derhjemme, opfordrer jeg til, at de skal tale med en anden person. Det betyder dog ikke, at det ikke kan være en god idé at tale med en coach. Det skal bare ikke være en, der er en del af vores organisation. Der er nødt til at være en klar grænse mellem det professionelle og det private,” mener hun.  

Alle faggrupper kan bruge coaching

Helene Høgh vurderer, at et kendskab til coachingens grundprincipper kan være værdifuldt for mange andre grupper end blot ledere med personaleansvar.

Det er en flok Job- og Karrierekonsulenter hos Ase et levende bevis på. De gennemgik grundforløbet af en akkrediteret coachinguddannelse – og fik stor glæde af indholdet.

”Målet med forløbet var nemlig ikke, at konsulenterne efterfølgende skulle arbejde som coaches. Slet ikke. Men det mest basale i en coachingsamtale, altså de gode spørgeteknikker, måden at styre en samtale på og evnen til at lytte, har vist sig at være særdeles værdifuldt i konsulenternes arbejde,” siger Helene Høgh.

Hun forklarer, at Ases Job- og Karrierekonsulenter ofte sidder i samtaler med folk, der lige har mistet deres job.

”Konsulenterne kan ikke skaffe dem et nyt job her og nu. I stedet gælder det om, at få den opsagte til selv at tage et initiativ. Det er jo den opsagte, og ingen andre, der selv skal tage ansvar for at finde en løsning på sin jobsituation. Og her er en coachende tilgang en god måde at skubbe bagpå,” siger hun.

Du bliver klogere på dig selv

Hvis du sidder som leder og tænker på, hvilket kursus du skal kaste dig ud i næste gang, du skal på efteruddannelse, kan en coachinguddannelse ifølge Helene Høgh være et godt bud.

”Der findes mange forskellige coachinguddannelser på markedet, men som leder skal du gå efter en akkrediteret uddannelse, der har fokus på, hvordan du bruger coaching som led i den professionelle samtale,” siger hun.

Den coachinguddannelse, hun selv har taget, bestod både af teori og en masse praktisk træning.

”Først fik jeg og de øvrige kursister noget teori. Så prøvede vi teorien af i praksis – og så fik vi feedback. Og så gentog vi dette forløb igen og igen. Vi fik med andre ord mulighed for at afprøve det, vi havde lært med det samme. Den vekselvirkning gør, at du rykker dig helt vildt – også fordi du samtidig får mulighed for at reflektere over det, du oplever undervejs,” siger Helene Høgh.

Hun har altid haft en fornemmelse af, at hun er naturligt empatisk. Et karaktertræk, coachinguddannelse har gjort hende bedre til at udnytte:

”Jeg har fået endnu flere redskaber, der gør, at jeg i dag meget hurtigere kan skabe tillid. En tillid, der gør, at folk ofte åbner sig op med det samme, når de sidder i en samtale med mig,” afslutter hun.

Vil du høre mere?

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet. Så kontakter vi dig.

Kontakt os i dag
AS3 Transition
Alderisme
Medarbejderudvikling

Tag selv initiativet i forhold til ’Alderisme'

Lær at lave fejl
Medarbejderudvikling

Lav flere intelligente fejl og lær af dem

Best practice til MUS-samtalen
Medarbejderudvikling

Pust nyt liv i MUS-samtalen - med forberedelse og opfølgning