<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 vigtige spørgsmål når du skal vælge coachinguddannelse

Der er i dag et stort udbud af coachinguddannelser, og markedet kan være svært at gennemskue. Processen med at vælge uddannelse kan derfor hurtigt blive uoverskuelig.

Spørgsmålet er, hvordan du finder frem til den coachinguddannelse, der er den rigtige for dig? Få svaret på 5 vigtige spørgsmål, du med fordel kan tænke over, før du vælger.

Når du skal vælge coachinguddannelse, lytter du måske indledningsvist til anbefalinger fra venner eller bekendte. Det er en udmærket måde at komme godt fra land.

Men for at komme beslutningen nærmere er det en god ide at gå mere undersøgende til værks, hvis du vil sikre dig, at du finder den uddannelse, der passer bedst til dig.

Hvad skal du lægge mærke til?

Begynd med at tage stilling til, hvad der er vigtigt for dig at vide. Er det praktiske i forhold til uddannelsens forløb vigtigst for dig, kan du undersøge priser, uddannelsernes lokation, og om datoerne passer i din kalender, og derefter holde oplysningerne op imod hinanden.

Måske vægter det tungere, hvad du skal bruge uddannelsen til?Skal du eksempelvis bruge uddannelsen i en forretningsmæssig sammenhæng eller i en mere privat kontekst?

Det kan få betydning for, om du skal vælge en life coaching-uddannelse eller en business coaching-uddannelse.

Læs også
Coaching: Lederens foretrukne værktøj til udvikling


Uddannelsens teoretiske tilgang kan også få betydning for dig, da din egen personlige coachingstil vil blive præget af coachinguddannelsens teoretiske ståsted.

I dette tilfælde er det en god ide at tjekke op på undervisernes baggrund, eksempelvis på LinkedIn. Du kan også læse mere om uddannelsernes tilgange på udbydernes hjemmesider. 

Hvordan ved du, om uddannelsen er anerkendt nok i dine kunders øjne?

Sæt dig i dine professionelle relationers sted. Hvordan ser de på den uddannelse, du ønsker at tage?

Hvis du vil coache i forretningsmæssig sammenhæng, kan det være vigtigt, at du vælger en business coaching-uddannelse, som er akkrediteret, frem for en life coaching-uddannelse. Valget af uddannelse kan være afgørende for, at du ikke spiller dig selv af banen fra begyndelsen.

Skal du derimod bruge uddannelsen i mere privat sammenhæng, kan du uden problemer vælge en uddannelse fra en af de mere mainstream-udbydere.

Herudover kan du også undersøge  undervisernes baggrund og deres erfaringsniveau for at sikre dig, at fagligheden er i orden.

Du kan desuden undersøge, om uddannelsen er listet på sider som www.coach.dk og www.finduddannelse.dk, hvilket godt kan ses som et kvalitetsstempel. Dog er det væsentligt at sige, at ikke alle gode uddannelser er omtalt på siderne. 

Hvordan forholder du dig til omfanget af uddannelserne?

Det kan være svært at gennemskue, hvad du får for pengene, når det gælder coaching. Undersøg antallet af undervisningsdage, længden af dem og det samlede antal undervisningstimer.

Læg samtidig mærke til, hvor mange kursister, der kan tilmelde sig. Store hold giver mindre opmærksomhed til den enkelte, medmindre underviserne har assistenter med.

Læring sker på mange forskellige måder – ikke kun gennem klasseundervisning. Derfor er det værd at bemærke, hvilke aktiviteter, der er imellem undervisningsgangene, og om der er e-learning og supervision.

Og endelig - hvilke krav er der til antallet træningstimer for at gennemføre uddannelsen, samt hvordan er eksamensformen?

Hvis uddannelsen er akkrediteret af ICF eller EMCC, kan du være sikker på, at uddannelsen lever op til standarderne.

e-bog om coaching

Hvordan overbeviser du din leder om, at en coachinguddannelse er en god investering?

Det vigtigste er, at tydeliggøre over for din leder, hvordan du i praksis kan bruge uddannelsen som en del af arbejdet. Fortæl for eksempel din leder hvordan du kan performe bedre, skabe bedre resultater eller arbejde mere effektivt.

Ikke alle har direkte brug for at kunne udføre coachingsamtaler i deres arbejde. De kommunikationsfærdigheder, du lærer på en coachinguddannelse, kan sagtens anvendes i mange forskellige sammenhænge og stillinger.

Læs også
Dette skal du tænke over, når du vælger coach

På en coachinguddannelse lærer du nemlig at lytte på flere planer, opdage mønstre, forstå kropssprog og opfange skjulte signaler.

Når du forstår andre menneskers kommunikation i et bredere perspektiv, kan du skabe et bedre samarbejde eller en bedre forståelse mellem dig og den anden part. Dette kan også skabe stor værdi på din arbejdsplads.

Hvordan ved du, om uddannelsen er det rette match for dig?

Det er en god ide at teste kemien af. Passer tilgangen og undervisningsstilen til dig?

Mød op til en informationsaften, eller ring og tag en samtale med en af underviserne og få en fornemmelse af, om det er et godt match. De fleste vil rigtig gerne stille op til en samtale om forløbet.

Grundig forberedelse hjælper dig til at vælge rigtigt: 

  • Hvad er dit formål med at deltage på en coachinguddannelse?
  • Hvad er dine beslutningskriterier, når du vælger uddannelse?
  • I hvilke sammenhænge skal du bruge coachingkompetencer?
  • Hvilke forsætninger har coachingudbyderen for at være underviser indenfor coaching?
  • Hvordan er coachinguddannelsen kvalitetssikret?

Coaching i den offentlige og private sektor

Coaching anvendes af personer, som har en dialog med andre på tomandshånd, hvor der er noget vigtigt på spil. Metoden er i dag et populært redskab i erhvervslivet og anvendes blandt andet af HR-personer, konsulenter, ledere og projektledere.

Coaching anvendes desuden også ofte af personer inden for sundhedsområdet og offentlig administration.

Det kan eksempelvis være blandt sundhedsplejersker, læger, sygeplejersker, jobkonsulenter, sagsbehandlere og andre personer, der arbejder med udsatte borgere.

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Carsten Agerlin
Carsten Agerlin
Fagchef for coaching og transitioner i AS3 Transition
Alderisme
Medarbejderudvikling

Tag selv initiativet i forhold til ’Alderisme'

Lær at lave fejl
Medarbejderudvikling

Lav flere intelligente fejl og lær af dem

Best practice til MUS-samtalen
Medarbejderudvikling

Pust nyt liv i MUS-samtalen - med forberedelse og opfølgning