<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Online coaching: Antallet af touchpoints øger effekten af forløbet

Kan online coaching være et alternativ til fysisk en-til-en-coaching? Ja, mener direktør for trivsel og coaching, Lisbeth Bygsø-Petersen, der gennem en periode har coachet flere personer via en app.

Traditionelt har coaching været defineret af to mennesker, én coach og én fokusperson, der mødtes fysisk i et rum til en tidsafgrænset samtale. Med streg under det faktum, at mødet skulle være fysisk. 

Sådan er det ikke længere. Rent digitalt sker der en enorm udvikling i disse år. Ny teknologi og bedre internetforbindelser skyller ind over vores samfund og sætter aftryk på den måde, vi med teknologiens hjælp udfører vores arbejde. Senest har corona-krisen sat yderligere turbo på den udvikling.

Teknologien skaber hele tiden nye, digitale mødeformer, og nu er den måde, vi hidtil har opfattet en-til-en-coaching på, også blevet disruptet: Skærmen på en mobiltelefon, tablet eller PC’er er nemlig blevet et alternativt mødested for coach og fokusperson.

Din coach er altid ved hånden

Men er det nu også en god idé?

Ja, er det korte svar på det spørgsmål. I hvert fald hvis du spørger direktør for trivsel og coaching, Lisbeth Bygsø-Petersen.

Gennem en periode har hun i rollen som coach været med til at teste en ny app til online coaching. Under de enkelte, digitale coachingforløb har hun på intet tidspunkt siddet face-to-face med fokuspersonen, men udelukkende set vedkommende gennem skærmen på sin mobiltelefon eller computer.

Efter testperioden er hun ikke klar til at lægge traditionel en-til-en-coaching i graven, slet ikke, men hun ser online coaching som et godt alternativ og fremhæver, hvor hun ser den største fordel.

”Med den digitale løsning er der mulighed for langt flere touchpoints mellem coach og fokusperson undervejs i forløbet,” siger hun og henviser til, at samtalepartnerne med app’en i hånden har mulighed for at komme i kontakt med hinanden på daglig basis – ja, endda flere gange i løbet af samme dag, hvis det er nødvendigt:

”Enten kan de chatte via den funktion, der er indrettet til det, eller også kan fokuspersonen i perioden mellem to coachingsamtaler via app’en bede om og efterfølgende få sparring fra coachen.”

Læs også
Forstår du hvor dine medarbejdere har modstand mod forandringer?

Magien finder sted mellem samtalerne

I traditionel en-til-en-coaching mødes samtalepartnerne til et fysisk møde, typisk af én times varighed, hver 14. dag eller én gang om måneden.

”Her er forestillingen, at det udelukkende er på dette møde, at magien sker. Men sådan er vi som mennesker ikke nødvendigvis indrettet. Vi har jo ikke en læringsknap, vi starter i det øjeblik, vi går ind til samtalen, og så slukker igen, når vi går ud,” siger Lisbeth Bygsø-Petersen og uddyber:

”Dine refleksioner som fokusperson finder som regel sted både før og efter mødet med coachen. Det kan være, mens du er på jobbet, laver mad, leger med dine børn eller går en tur.”

Når forskellige refleksioner popper op, er det ifølgeLisbeth Bygsø-Petersen en god idé at få dem bearbejdet inden for kort tid. Ellers går de måske i glemmebogen igen i en travl hverdag. Og sker det, misser du en oplagt mulighed for at skabe læring på baggrund af dine refleksioner.

”Den løbende bearbejdning kan nu lade sig gøre med den digitale løsning. Grib mobiltelefonen eller ipad’en og bed din coach om sparring på dine refleksioner.”

”Det kan også være, at din coach af sig selv følger op på jeres sidste samtale. Det kan være, at I har aftalt, at coachen ’forstyrrer’ fast hver dag kl. 9.00 eller fredag morgen, inden du skal afholde den vigtige præsentation for potentielle samarbejdspartnere. Disse forstyrrelser er med til at skabe ny læring, fordi det, I har talt om, nu pludselig bliver ’top of mind’ i dit tankesæt.”

Læs også
Leder: Hvad tænker din hjemsendte medarbejder?

Træn din refleksionsmuskel

Lisbeth Bygsø-Petersen sammenligner derfor online coaching med de træningsrutiner, mange mennesker lægger ind i deres hverdag i bestræbelser på at styrke deres sundhed.

”Hvis du vil i god, fysisk form, er det jo en dårlig idé at træne på fuldt tryk i fitnesscentret én gang hver 14. dag, og så ellers lave ingenting resten af tiden. Det giver langt bedre resultater at træne kontinuerligt, fx hver tredje dag, men med knap så høj intensitet.”

”Præcis det samme gælder ved coaching. Her kan du også få et bedre resultat, hvis du løbende vænner dig til at arbejde med dig selv og ikke kun bearbejder dine refleksioner i koncentreret form i løbet af én time hver 14. dag.”

Online coaching er derfor ifølge Lisbeth Bygsø-Petersen en oplagt løsning til medarbejdere eller ledere, der står foran eller midt i en forandring, hvor der er behov for at få løbende sparring indenfor en tidsafgrænset periode.

”Hvis du som leder skal gennemføre en organisatorisk rokade eller skal opsige en eller flere medarbejdere inden for den kommende måned, kan muligheden for digital coaching være en stor støtte, da du undervejs i forløbet hele tiden har mulighed for at få sparring på dine refleksioner.”

Læs også
Tag styringen over dit nyt (hjemme)arbejdsliv

Vil du høre mere?

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet. Så kontakter vi dig.

Kontakt os i dag
AS3 Transition
Alderisme
Medarbejderudvikling

Tag selv initiativet i forhold til ’Alderisme'

Lær at lave fejl
Medarbejderudvikling

Lav flere intelligente fejl og lær af dem

Best practice til MUS-samtalen
Medarbejderudvikling

Pust nyt liv i MUS-samtalen - med forberedelse og opfølgning