<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Brancheskift kræver netværk og en stor portion tålmodighed

Et år. Præcis så lang tid gik der, fra Rikke Ramm Eberlein traf beslutningen om at skifte karrierespor, til hun stod med kontrakten til drømmejobbet i hånden. En klar mission, en systematisk tilgang og masser af tålmodighed banede vejen. Få hendes opskrift på et succesfuldt brancheskifte her.    

Fra kultur til klima, fra sang til CSR, fra bifald til bæredygtighed, fra performance til compliance.

Kontrasterne mellem Rikkes tidligere og nuværende stilling er til at få øje på. Springet fra jobbet som leder på Den Jyske Sangskole til CSR seniorkonsulent i Lidl Danmark har hun da heller ikke taget i ét, snorlige og hurtigt hop. Der er snarere tale om et langt og tålmodigt ryk.  

Og selvom forskellene er markante, er der dog også meget overlap i både kompetencer og tilgange på tværs af de to tilsyneladende forskellige verdener.  

Bliv inspireret af Rikkes historie og få hendes bedste råd til dig, der også overvejer at skifte karrierespor eller branche.

Opflasket på kultur og dannelse

Rikke Ramm Eberlein har altid haft en stor kærlighed til kulturlivet. Som barn af en lærer- og pædagogfamilie er hun opvokset med kultur og dannelse, og i barndomshjemmet var det ikke aktiekurser, børsnoteringer og erhvervspolitik, der fyldte i samtalerne om middagsbordet men derimod musik, uddannelse og kultur.

Det kom da heller ikke bag på hverken Rikke selv eller hendes familie, at hun valgte den humanistiske vej og en uddannelse som cand. mag i musikvidenskab og historie:

- Det var dét, man talte om, og det var dén vej, man gik. Der er ikke nogen i min familie, som har været en del af erhvervslivet, så det faldt mig ligesom aldrig ind, at det var en vej, man kunne vælge, siger hun.  

Kulturvejen har hun fulgt lige siden og indtil nu. Med eksamensbeviset i hånden endte Rikke nemlig ”tilfældigt planlagt” på Den Jyske Sangskole i Herning, hvor hun arbejdede i en lang årrække. Først direkte med udvikling af skolens uddannelses- og  talentudvikling, senere som leder med ansvar for den strategiske og organisatoriske udvikling.

 

Læs også
10 bud på et bæredygtigt arbejdsliv - fra de unge til virksomhederne

En eksotisk påfugl blandt blå mænd

Inspireret af de mange organisatoriske og ledelsesmæssige opgaver, valgte Rikke i 2015 at efteruddanne sig og tage en HD i Organisation og Ledelse. Her stiftede hun første gang bekendtskab med ’den anden verden’, som skulle vise sig at være langt mere tillokkende, end hun umiddelbart havde forestillet sig.

- Der sad jeg som en eksotisk påfugl fra kultur- og uddannelsesverdenen sammen med de her blå mænd og kvinder fra it, revisions- og bankbranchen - og jeg elskede det, fortæller hun med et smil.  

Rikke fandt hurtigt ud af, at hun havde det som en fisk i vandet blandt excel-ark, forretningsplaner, compliance og økonomistyring. Og det overraskede hende.  

- Det var ligesom at åbne en dør til en helt anden verden og finde ud af, at jeg faktisk trives rigtig godt i den. Det var sådan – wow, kan man også det!  

Ahaoplevelsen

I 2018 begyndte klima at fylde rigtig meget i medierne og også for Rikke privat. Samtidig begyndte hun så småt at mærke lysten til at prøve noget nyt i sin karriere. Men det var først i 2021, at der for alvor kom skred i tingene.

- Jeg blev en del af et advisory board i Herning kommune under titlen ’Bæredygtig Herning’. Formålet var at komme med bud på, hvordan Herning kommune sammen med virksomheder og civilsamfund kunne arbejde mere bæredygtigt og med fokus på flere bundlinjer, fortæller Rikke og fortsætter:

- Det gav mig virkelig blod på tanden, da jeg fandt ud af, at jeg kunne forene mine kompetencer inden for både uddannelse, kulturliv, organisation og ledelse. Klima og miljøperspektivet var ganske enkelt den brik, jeg havde manglet for at kunne samle puslespillet, og jeg var ikke i tvivl om, at det var dén vej, jeg ville gå.

Den helt rette timing

Rikkes timing var upåklagelig. Bæredygtighed var stadig en forholdsvis ny disciplin i erhvervslivet, og hun kunne gennem samtaler med sit netværk lytte sig frem til, at paradigmeskiftet var enormt – og det samme var behovet for nye kompetencer.  

-  Ikke nok med, at virksomhederne skal forholde sig til flere forskellige bundlinjer og til både lokale, nationale og globale hensyn. Der er også et voldsomt pres af ny, national og international lovgivning på området, som fik virksomhederne til at efterspørge nye metoder, tilgange og kompetencer, fortæller hun.

Medlemskabet i Bæredygtig Hernings advisory board blev et springbræt og samtidig en krog, der gjorde hende i stand til at række ud til mennesker og virksomheder i og uden for hendes eget netværk med det formål at blive klogere på området og efterspørgslen.  

- Jeg har haft absurd mange kaffemøder med recruiters og folk fra forskellige virksomheder for at få en fornemmelse af, hvad det er for kompetencer, de efterspørger, og hvad det hedder dér, hvor de sidder.  

Læs også
101 break ups med et stressende, meningsløst og ufleksibelt arbejdsliv

Nye kompetencer og oversættelse af de gamle

Rikke fandt hurtigt ud af, at efteruddannelse var et must, hvis hun ville gøre sig håb om at få en fod inden for i helt nye brancher og jobfunktioner.  

- Jeg vidste, at ville jeg gøre mig mere relevant og attraktiv, var jeg nødt til at få papir på nogle formelle kompetencer. Så da beslutningen var truffet, startede jeg ret hurtigt på Erhvervsakademiet, hvor jeg sammensatte en diplomuddannelse i Bæredygtig Virksomhed.

Det skulle dog vise sig, at oversættelsen fra kultur til klima og bæredygtighed blev den helt store opgave, da Rikke gik i gang med at sparke døre ind til potentielle arbejdsgivere.  

- Det gav ret hurtigt mening for mig selv, hvorfor og hvordan jeg kunne bidrage. Jeg er vant til at arbejde med flere bundlinjer. Jeg ved godt, hvordan man driver en kommerciel virksomhed. Men det at overbevise virksomhederne var den svære del. For hvorfor skulle de ansætte mig, når jeg ingen brancheerfaring havde og desuden havde været ansat i en NGO i mange år?  

Hun fandt hurtigt ud af, at hun måtte oversætte sine kompetencer til et sprog som erhvervslivet kunne forstå. Igen var det samtalerne med hendes nye netværk, der hjalp hende og ikke mindst samtalerne med hendes AS3-rådgiver.  

- Jeg rensede min LinkedIn og mit CV for alt, hvad der havde med kultur- og uddannelsesarbejde at gøre og oversatte mine kompetencer og erfaringer til et nyt sprog. I stedet for ‘publikumsudvikling’ skrev jeg ‘stakeholder management’, og i stedet for ‘brugere’ skrev jeg ‘kunder’ og ‘beslutningstagere’.

Tålmodighed en vigtig dyd

Rikkes strategi gav pote. Med diplomuddannelsen i hus, et helt nyt netværk og en opdateret LinkedIn-profil begyndte dørene at åbne sig for hende.  

Hun blev indkaldt til stadig flere samtaler og kun fire måneder senere landede hun drømmejobbet hos Lidl Danmark.  

- Jeg havde tidligere på året mødt en af cheferne og efterfølgende fastholdt vi kontakten. Han mente bestemt, at Lidl Danmark på sigt kunne have brug for sådan en som mig – men at jeg var en kende for tidligt ude. Derfor var det også megafedt, at han rakte ud, da stillingen som seniorkonsulent indenfor CSR kom op, siger Rikke med et smil.  

Set i bagspejlet er hun ikke i tvivl om, at hendes tilgang var rigtig, og at hun ikke kunne have forceret noget. Tålmodighed er nemlig en vigtig dyd at beherske, hvis man vil lave et brancheskifte.

- Det at lande det første job i den nye branche er enormt vigtigt. Næste step vil helt sikkert blive markant nemmere. For selvom virksomhederne godt ved, at de har brug for diversitet og nytænkning, så vælger de ofte det sikre kort, når valget står mellem en uden og en med brancheerfaring, siger Rikke og fortsætter:  

- Når jeg ikke har mistet håbet undervejs, er det fordi, jeg netop blev indkaldt til samtaler, og de kom i rap. Det var et spørgsmål om tid og at finde det rette match. Den dag, jeg fik tilbudt jobbet hos Lidl, blev jeg indkaldt til fire jobsamtaler.

Var det så et helt års anstrengelser, efteruddannelse og prøvelser værd? I den grad.

- Det er alt, hvad jeg drømte om og mere til. Jeg er så glad for det skifte. Verden er derude, og samtidig har jeg følelsen af, at jeg er kommet hjem, slutter Rikke.  

Rikkes 10 råd til dig, der overvejer at skifte branche

  • FIND RESSOURCERNE: Få prioriteret din tid og din økonomi, så du kan lave den investering, det kræver. Begynd fx at spare op, sæt dig ind i, hvad det kræver af tid og penge at oparbejde den viden og det netværk, du har brug for. 
  • PLANLÆG: At skifte branche kan sammenlignes med en rejse. Du skal planlægge den, inden du tager af sted. Hvor vil du hen? Hvor lang tid må rejsen tage? Hvad skal du have med? Hvilke ting mangler du?
  • BLIV KONKRET: Du er måske ikke 100 % afklaret eller konkret på, hvad du præcis vil arbejde med, når du starter ud. Men hvis ikke du ved det, skal du finde ud af det.
  • FÅ PAPIR PÅ KOMPETENCERNE: Det er svært at sparke døre ind uden papir på dine nye kompetencer. Undersøg, hvor du kan få uddannelse, kurser og i det hele taget viden indenfor det nye område.  
  • FIND EN KROG: Når du ingen brancheerfaring har, skal du finde en krog, der kan hjælpe dig med at åbne døre. Min krog var det advisory board, jeg sad i som havde fokus på bæredygtighed.
  • VÆR KLAR I SPYTTET: Vær skarp på, præcis hvad du vil, og hvilken specifik viden, du søger, når du opsøger folk. Så vil de fleste gerne hjælpe.  
  • OPBYG NETVÆRK: Det er alfa og omega, at du kommer ud og taler med mennesker, der arbejder med det, du drømmer om. Mit nye netværk har været guld værd - også i min nye stilling, hvor jeg på ugentlig basis har glæde af det.  
  • ØV DIN ELEVATORTALE: Du ved aldrig, hvornår du pludselig får en chance for at præsentere dig selv til en person, der kan vise sig at være den nøgle, der åbner for nye muligheder.
  • HOLD FOKUS: Jeg har fjernet alt, hvad der handler om kultur fra min LinkedIn-profil. Jeg har prioritet min tid benhårdt, så alt, hvad jeg har deltaget i af konferencer, foredrag og gå-hjem-møder, har handlet om bæredygtighed i forskellige aspekter.  
  • HAV TÅLMODIGHED: Et brancheskifte er en lang proces, som tager tid og kræver tålmodighed og vedholdenhed.  

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Anne Lindskov Hededal
Anne Lindskov Hededal
Content & Campaign manager i AS3 Transition og AS3 Executive
Alderisme
Medarbejderudvikling

Tag selv initiativet i forhold til ’Alderisme'

Lær at lave fejl
Medarbejderudvikling

Lav flere intelligente fejl og lær af dem

Best practice til MUS-samtalen
Medarbejderudvikling

Pust nyt liv i MUS-samtalen - med forberedelse og opfølgning