Debatten om seniorernes adgang til arbejdsmarkedet er paradoksernes holdeplads. I en tid, hvor virksomhederne skriger på kvalificeret arbejdskraft, flyder medierne samtidig over med historier om aldersdiskrimination og seniorer, som løber panden mod en mur i jagten på nyt job. Men måske er billedet mere nuanceret end som så?
Halvanden måned. Det er den ekstra tid, det i gennemsnit tager seniorer over 55 at lande et nyt job sammenlignet med andre aldersgrupper. Det viser tal fra AS3 Transitions Jobmobilitetsrapport fra 2021.
40 % af de opsagte, vi havde i forløb, var over 50 år, og 89 % af dem fik nyt job inden for seks en halv måned. Det er kun marginalt lavere end de øvrige aldersgrupper, som gennemsnitligt bruger ca. fem måneder.
Tal som disse tegner unægtelig et andet billede end det, som er fremherskende i debatten.
Men hvad oplever seniorerne selv? Er deres alder en barriere i jobsøgningen? Hvad møder de hos arbejdsgiverne – og omgangskredsen? Og hvilken rolle mener de selv, deres aldre spiller?
Vi har spurgt to af vores outplacement-kandidater, som begge har haft oplevelsen tæt inde på livet for ganske nylig.
Og så har vi bedt deres jobrådgiver, Alice Bunde, dele hendes fire bedste råd til dig, der søger job i en moden alder.
Jeg løj ikke om min alder, men jeg råbte den heller ikke ud
- Jeg er meget positivt overrasket over, hvor nemt det er gået. Man bliver jo bombarderet med historier om, at det er svært at få job, hvis du bare er over 50 år. Det justerede jeg helt klart mine forventninger efter. Jeg regnede med, det ville være op ad bakke.
Ordene kommer fra Gudmund Rasmussen, som netop er startet i nyt job som softwareudvikler. Han er 63 år og har de sidste 23 år været ansat i en større, international softwarevirksomhed, heraf 21 år som leder af udviklingsafdelingen.
Udfordringer med at finde nyt job som senior, har han svært ved at genkende. Han nåede nemlig kun at søge to jobs, før der var bid. Aldersdiskrimination har han heller ikke oplevet, tværtimod.
- Jeg har haft mange tanker om min alder, men ingen negative oplevelser. Jeg har slet ikke følt, det var en udfordring. Heller ikke til samtalen. Jeg oplevede tværtimod, at de var meget positive omkring min erfaring, siger han og fortsætter:
- Jeg løj ikke om min alder, men jeg råbte den heller ikke ud. Jeg skrev fx ikke min alder i hverken ansøgning eller CV. Men de kunne selvfølgelig regne ud fra mit helt nye billede og min erfaring, at jeg ikke var en vårunge, siger Gudmund med et smil.
Det er ikke antallet af ansøgninger, der gør det
Selvom alderen ikke var et problem for Gudmund, så var det dog stadig en stor omvæltning at blive jobsøgende efter mange år i samme stilling. Med et CV, som ikke var blevet opdateret i årevis og på et arbejdsmarked, hvor alle procedurer, redskaber og teknikker omkring jobsøgning havde ændret sig markant.
"Du skal ikke søge job, mens du er groggy som bokseren. Du skal først på benene igen, bearbejde det hele og finde afklaring. Det hjalp mit outplacement-forløb mig med."
Og her italesætter han måske nogle af de udfordringer, som mange seniorer oplever:
- På et tidspunkt spurgte regnskabschefen på min daværende arbejdsplads, om outplacement-forløbet egentlig var pengene værd. Jeg svarede ham, at hvis han nogensinde kom til at stå i min situation, så skulle han endelig bede om det. For det er virkelig en proces, som kræver både tid, omtanke og omstilling, siger Gudmund og fortsætter:
- Det er ikke antallet af ansøgninger, der gør det. Jeg har oplevet mennesker, der har sendt hundredvis af ansøgninger afsted, men ikke fået job. Det handler om at kunne se nye muligheder for sig selv, finde afklaring og så søge de rigtige job. Jeg har brugt mere tid på at læse og sortere i mere end 1000 jobopslag, end jeg har på at skrive ansøgninger, understreger han.
Den største udfordring var ikke min alder men mit mindset
Den oplevelse genkender Jørgen Dall. Da han i en alder af 61 blev opsagt efter 27 års ansættelse som arkitekt hos et kommunalt ejet vandselskab, var alderen eller oplevelser med diskrimination heller ikke for ham den største udfordring. Det var derimod hans eget mindset.
- Jeg valgte selv at fortsætte i jobbet i stedet for at blive fritstillet. Det handlede selvfølgelig om, at jeg gerne ville afslutte tingene ordentligt, men en del af mig var også skræmt fra vid og sans ved tanken om, hvad der efterfølgende skulle ske. Man kan vel sige, at jeg udskød bekymringen, siger Jørgen.
"Jeg havde enormt svært ved at se sig selv fagligt i andre sammenhænge. Det var både skræmmende og blokerende. Jeg havde jo brugt de sidste 27 år på at forme min egen stilling, og det var langt fra en klassisk arkitektrolle, jeg udfyldte."
Vendepunktet kom, da han efter opsigelsesperioden meldte sig ledig og blev tvunget ud i jobsøgningen.
- I takt med at jeg læste mig gennem flere og flere jobopslag, begynde jeg at spotte en masse ting, som jeg kunne og havde erfaring med. Samtidig satte min jobrådgiver Alice mig til at udarbejde et brutto CV med opgaver, projekter og succeshistorier fra min karriere, og så væltede det jo ellers frem, siger han og fortsætter:
- Det tog tid at afklare, hvad jeg gerne ville, og hvad der passede til mig, men det er måske ikke så underligt, når man har haft det samme job i rigtig mange år. Til gengæld gik der ikke lang tid, før mulighederne meldte sig, da jeg først begyndte at søge. Og jeg havde på intet tidspunkt indtryk af, at min alder var et problem, tværtimod.
Min store erfaring viste sig at være et plus
Efter et par og tyve ansøgninger kom Jørgen til tre jobsamtaler – og fik alle tre stillinger tilbudt. Han valgte jobbet som projektingeniør hos en rådgivende ingeniørvirksomhed inden for vand og spildevand.
Her arbejder han nu side om side med flere andre seniorer, hvoraf en stor del har været i virksomheden i mange år.
Set i bagspejlet er han ikke i tvivl om, at både den eksisterende medarbejdersammensætning og hans egen store erfaring har talt til hans fordel i ansøgningsprocessen.
- De har sikkert set positivt på, at jeg har været i samme virksomhed i 27 år. Det forstår de jo selv til fulde værdien af. Jeg har mødt mange nye kolleger, som har arbejdet der i 30-40 og sågar hilst på en 72-årig, som stadig er på tilkald. De bidrager jo med en helt enorm viden og kapacitet, kan træde lige ind i en opgave og løse den på kort tid.
Alder er bare et tal, vi bliver ved så længe det er sjovt
Både Gudmund og Jørgen ser lyst på fremtiden og er klar til at bidrage på arbejdsmarkedet mange år endnu. De er enige om, at aldersbarrieren hverken eksisterer hos dem selv eller hos deres nye arbejdsgivere – men måske snarere blandt store dele af deres omgivelser, som har mødt dem med skeptiske og medlidende kommentarer.
- Den dominerende fortælling handler jo om, hvor svært det er for seniorer at finde job, så det er måske ikke så underligt, at den reaktion ligger lige for hos de fleste. Det var da også noget af det første, jeg selv tænkte, siger Jørgen og uddyber:
- Jeg betvivler ikke, at aldersdiskrimination finder sted. Der kan være stor forskel på brancher, og der er selvfølgelig også konjunkturforhold, der spiller ind. Jeg har bare brug for at sige, at jeg altså ikke har mødt det.
Gudmund tilslutter sig og forklarer, at det for ham at se også handler om ens egen indstilling og en bevidsthed om, at det er kompetencer og ikke alder, der skal fylde:
- Jeg skulle da også lige ryste panikken af mig til en start. Men det gode ved alderen er også, at du opnår en større sikkerhed og hviler mere i dig selv. Samtidig har jeg nok en ret ungdommelig energi og indstilling til tilværelsen, og det tror jeg også skinner igennem i en jobsamtale. Jeg er ikke færdig med at udvikle mig.
"I mit gamle job var jeg en hel afdelings hukommelse. Nu er det mig, der er junior og skal lære. Det er jo helt naturligt, men samtidig en omvæltning, man skal være parat til."
Energien og gå-på modet er mærkbar hos både Gudmund og Jørgen, og derfor er det da heller ikke overraskende, at ingen af dem har planer om pension lige foreløbig.
- Alder er jo bare et tal. I mit gamle job var jeg klar til at forsætte til jeg var 67 og også længere end det. Sådan har jeg stadig. Det vigtigste er, at det bliver ved med at være sjovt og en succes, siger Jørgen, og Gudmund tilføjer:
- Hvis det stadig er sjovt og til begge parters tilfredsstillelse, hvorfor så holde op? Det kan da godt være, at jeg på et tidspunkt gerne vil have en uges mere ferie. Men jeg tager det meget som det kommer, slutter han med et smil.
Jobrådgiverens bedste råd
- Vær bevidst om din markedsværdi
Netop din lange erfaring kan være yderst attraktiv og værdifuld for andre. Så første step til at overbevise andre er, at du selv er bevidst om din værdi, og hvad et firma helt konkret får ud af at ansætte netop dig. - Tag initiativ
Vær opsøgende og brug aktivt dit netværk til at indhente inspiration, se nye muligheder og til at åbne døre og komme i dialog med folk. - Målret din jobsøgning
Gå specifikt efter de stillinger, virksomheder og brancher, der motiverer dig, og hvor dine kompetencer, mangeårige erfaring og resultater gør dig særligt attraktiv og værdifuld. - Vær skarp på din motivation
De ansættende skal opleve og forstå, hvorfor du er motiveret for netop det her job, og hvad de helt konkret får ud af at ansætte dig
Book vores seminar: 'Fasthold seniorer i jobbet med en attraktiv senkarriere'
Hør vores erfaringer med at skabe gode vilkår for senkarriere - til fordel for både senioren og arbejdsgiver. Book et seminar for jeres ledere, medarbejdere eller HR. Se indhold og priser her