<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 ting, vi kan lære af Gift ved første blik

Det er ikke alle match, der er 'made in heaven’. Det gælder både i kærligheden og karrieren. Derfor kan Gift ved første blik lære os en hel del om relationer – både i privatlivet og i professionel sammenhæng. 

“Når man ikke engang ved hvem Tobias Rahim er, så er der lang vej.” Stemningen var katastrofal på den gondol i Venedig og nej, det ku’ ikke reddes med hverken balloner eller padelkamp.

Undskyld, men kan vi lige snakke lidt om ‘Gift ved første blik?’

Det kan godt være, at jeg som erhvervspsykolog ikke ligefrem bevæger mig inden for hverken den romantiske genre eller underholdningsindustrien. Tværtimod. Men jeg interesserer mig for mennesker og relationer. Og gør man det, er der rigtig meget at lære af et program som ‘Gift ved første blik’.  

For tro det eller ej, Gift ved første blik rummer masser af guldkorn om, hvordan vi mennesker agerer i relationer, både når vi rammer plet – og når vi totalt misser målet.  Så her er fem ting, vi alle kan tage med os, både på kærlighedsfronten og i karrieren.

#1 Sprog er ikke gratis

Ord er som små granater - du kan ikke bare kaste dem rundt som konfetti. Eller tage dem tilbage, når de først er sagt. De kan eksplodere og efterlade skader, der ikke lige kan heles med et plaster og et "undskyld."  

Når vi hører sætninger som: "Jeg siger bare tingene, som de er," er det typisk en opskrift på konflikt. Når du er færdig med at "sige det som det er", begynder den anden at tage slagene.  

I Gift ved første blik har vi set adskillige eksempler på dette. Tag fx øjeblikket, hvor en deltager vælger at "sige tingene ligeud" om partnerens personlighed og kommunikationsstil på dag to. Av. Man kunne nærmest mærke gennem skærmen, hvor ondt det gjorde.  Eller da en anden deltager kommenterer på sin partners størrelse og udseende. 

Som med alt muligt andet er for lidt og for meget ikke godt. Det gælder også ærlighed. Hvis man altid er hudløst ærlig, kan man komme til at såre andre mennesker unødigt. Særligt hvis relationen er ny, og tilliden endnu ikke er opbygget.

Så næste gang, du er på vej til at smide en bramfri, lige-ud-af-posen kommentar til en kollega på jobbet, så tænk over, om den ærlighed virkelig er nødvendig – eller om den kunne leveres mere konstruktivt ved hjælp af dialogisk feedback - og som bonus få en langt større effekt.  

teaser nyhedsbrev

#2 Forstå først, svar bagefter

Hvor ofte lytter vi egentlig, når nogen taler til os? Eller, endnu vigtigere, hvor ofte lytter vi for at forstå, i stedet for bare at vente på vores tur til at snakke? Svaret er desværre: ikke ofte nok.

Vi ser det i Gift ved første blik, hvor flere af deltagerne har travlt med at fortælle deres side af sagen, dele deres oplevelser, give udtryk for deres holdninger – mens det kniber lidt mere med at lytte efter, når den anden taler.  Måske fordi de bare har SÅ meget på hjerte. Måske fordi den anden part er enormt god til at lytte - eller bare en kende mindre speed-talende.  

Og det er dér, problemerne starter. Konflikter opstår nemlig ofte, fordi vi ikke føler os hørt og forstået og derfor ikke er klar til at prøve at forstå den anden. Vi lytter halvhjertet og afbryder i stedet for at lytte efter, hvad den anden rent faktisk siger.

Problemet? Den anden får ikke et ord indført, og du bliver næppe klogere på hverken den anden, dig selv eller relationen.  

Så måske er løsningen at lukke munden og bruge ørene lidt mere, både hjemme og på kontoret. Evnen til virkelig at lytte skaber nemlig tillid – og tillid er grundlaget for enhver stærk relation.

#3 Alt handler ikke om dig

Husker du Rolf, der i sin bryllupstale til Nina besluttede sig for at give hende "manualen til Rolf"? Ja, det var måske ikke det mest romantiske træk i Gift ved første bliks historie. Det svarer lidt til at starte i et nyt job og sige til sine kollegaer: "Her er en guide til, hvordan I skal håndtere mig." Det fungerer bare ikke.

På samme måde som i et forhold, kræver et samarbejde to – ikke bare dig og dit ego. Når vi konstant fokuserer på os selv, glemmer vi, at vi er del af et team. Verden kører ikke kun på mig-tid.  

Uanset om det er med en ægtefælle eller kollegaer, er vi nødt til at forstå, at samarbejde kræver at give og tage. Lærdommen her? Tag lidt færre selfies og fokuser lidt mere på det fælles billede.

#4 Spar på din indre Preben

Du ved godt, hvem Preben er, ikke? Det er den indre småsure type, der har en holdning til alt og alle – og ikke en positiv én af slagsen. Vi har set det masser af gange i Gift ved første blik. To mennesker, der simpelthen ikke kan få det til at fungere, fordi den ene hele tiden finder noget negativt at hænge sig i.

På arbejdspladsen er Preben heller ikke velkommen. Har du en kollega, der ikke lige er din kop te? Hold det for dig selv. Negative vibes spreder sig lynhurtigt og kan hurtigt smitte hele holdet. Mens du tygger på din irritation, så lad være med at spilde den ud over andre. Den energi, du afgiver, er ofte den energi du modtager.

Så næste gang Preben dukker op og vil kritisere den irriterende kollega, så træk vejret dybt og overvej, hvordan du selv håndterer situationen. Dine følelser er måske legitime, men lad dem ikke styre, hvordan du agerer.

Brug lidt mindre energi på at tænke over kollegaen og lidt mere på, hvordan du selv reagerer. Din egen adfærd er trods alt den eneste, du kan styre. Og du kan lære mere, end du måske tror af en svær relation.

Kort sagt: Tag din følelsesøkonomi lige så alvorligt som din bankkonto. Sig farvel til Preben og gi’ dig selv og alle andre en bedre dag.

#5 Se dig selv i spejlet

Noget af det mest irriterende ved andre mennesker er, at de ofte spejler vores egne svagheder tilbage på os. Er du irriteret på den kollega, der altid taler til møderne? Måske handler det om, at du selv kunne lære at tage mere plads i rummet.  

Eller når du føler dig frustreret over den kollega, der tager lidt for lange pauser? Tja, måske er det et tegn på, at du selv trænger til en pause.

I Gift ved første blik ser vi ofte, hvordan deltagerne spejler hinandens adfærd, hvad enten det er godt eller dårligt. At se sig selv i den anden kan være en smertefuld oplevelse, men det kan også være en mulighed for selvindsigt og udvikling.  

Næste gang en kollega eller samarbejdspartner irriterer dig, så prøv at se på det som en mulighed for at lære noget om dig selv. Måske er der en grund til, at lige præcis den adfærd stikker i øjnene – og det er sjældent kun den andens skyld.

Med andre ord: Smid tudekiksen og offerkortet og prøv i stedet, om du kan lære noget af dem, der ikke er som dig selv.

Og så lige en huskekiks her til sidst: Næste gang du følger med i de akavede øjeblikke i Gift ved første blik, så tænk over, hvad du kan tage med fra det og i hvilke situationer, du genkender dig selv og din egen adfærd.

For livet – både privat og professionelt – er fyldt med egoer, brokkerøve, brutalt ærlige typer og folk, der ikke lytter. Du er sikkert selv en af dem en gang imellem. Men heldigvis vil de fleste af os gerne det modsatte - lytte, forstå og vokse sammen med andre. Nogle gange har vi bare lige brug for at kigge os selv i spejlet og blive mindet om det. 

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Lotte Nielsen
Lotte Nielsen
Erhvervspsykolog, coach og ledelseskonsulent samt ansvarlig for stressforebyggelse og -coaching hos AS3 Transition.