<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Fortvivl ikke: Der er masser af ledige job – du skal bare vide, hvordan du kommer i spil til dem

  • De nye arbejdsløshedstal fra Danmarks Statistiks er nedslående læsning. Flere end 150.000 danskere står lige nu uden for arbejdsmarkedet, hvilket er det højeste antal i mere end syv år.

Og tallet kan meget vel stige yderligere, når regeringens hjælpepakker forsvinder. Økonomerne og politikerne skønner, at det kan føje yderligere 100.000 danskere til arbejdsløshedskøen. Det vil selvsagt skærpe konkurrencen om de relativt få ledige stillinger, der bliver slået op i øjeblikket.

Det er med andre ord ikke en rar tid at være ledig i. Men krisen har også skabt nye muligheder. Og i den forbindelse er det værd at huske på, at størstedelen af de danskere, der er blevet ledige i coronakrisen, er dygtige og unikke mennesker, som rummer en masse talent, som vi skal have bragt i spil hurtigst muligt, så vi kan få vand under kølen på Danmark igen. Der er brug for de lediges kompetencer, men det kan kræve, at de ledige ændrer deres måde at søge job på.

Jeg giver her fire konkrete råd.

1) Søg job

Det har typisk store negative konsekvenser at miste sit job. Det rammer din privatøkonomi og dit selvværd, og det er i det hele taget ikke rart for nogen at blive placeret på reservebænken.

Derfor skal du tilbage til startopstillingen i en fart, og du skal have fundet et nyt hold at spille på. Det kræver, at du gør en indsats og begynder på en spændende, personlig udviklingsrejse hen mod dit næste job. Hvis det ikke lykkedes samfundet at få dig og de øvrige 250.000 ledige tilbage i job, vil det være det største samfundsmæssige spild af talent, vi har set i Danmark – måske nogensinde. Så bare rolig. Det skal nok lykkes. Samfundet har din ryg!

Og husk også på, at antallet af opslåede stillinger kun har beskeden indflydelse på dine chancer for at komme tilbage i job. Virkeligheden gennem en årrække har nemlig vist, at mindst to ud af tre job i Danmark bliver besat uden, at stillingerne er slået op.

Så skrot jobportalerne – det er ikke her, du finder dit nye job.

Der er allerede på nuværende tidspunkt masser af ledige stillinger. Blandt virksomhedsledere er der også en opfattelse af, at iværksætteriet i Danmark vil eksplodere i løbet af de kommende måneder, og det er nu, at fremtidens førende virksomheder bliver skabt i Danmark. Masser af nye digitale virksomheder vokser allerede vildt og voldsomt inden for mange brancher, så vil du med på rejsen, nytter det ikke at sidde foran skærmen og vente på, at drømmejobbet kommer til dig.

Så råd nummer 1: Vær aktiv og søg job, der ikke er slået op.

2) Søg bredt

Du er måske blevet opsagt i en stilling som pilot i SAS eller som timelønnet hos Kamstrup. Men du skal vide, at du har en unik personlighed, og dine fremtidige jobmuligheder er på ingen måde begrænset til at søge pilotstillinger eller stillinger som produktionsmedarbejder på en fabrik. Piloter kan blive vejrværter på tv – og ufaglærte kan arbejde som coaches for unge, der har det svært.

Du skal med andre ord være kreativ og gennemgå alle de job, du har haft. Du skal finde ind til, hvad du reelt har lavet – og hvad du har været god til. Du skal ikke se på titler og lønninger, men på arbejdsopgaver og hvilke kompetencer, du har bidraget med – og tro mig, du kan langt mere, end både hvad du selv og din mor tror.

Så råd nummer 2: Skift jobfunktion eller branche – og søg bredt.

3) Søg klogt

Der er ingen rekrutterende ledere, som gider høre på, hvad du lavet i dine tidligere job. Det, din nye arbejdsgiver gerne vil vide, er, hvordan du kan bidrage, hvordan du kan skabe værdi og blive en succes i dit nye job. Det er det, du skal fortælle – helt konkret og nede på jorden. Med andre ord, skal du blive klog på dig selv, og hvad der er dine kernekompetencer, og hvad du kan bidrage med på den nye arbejdsplads. Jo mere præcis, du er på dine egne styrker, des bedre er det.

Med udgangspunkt i denne ”bedste version af dig selv” skal du se på, hvilke virksomheder du kunne tænke dig at arbejde for, og du skal tænke over, hvilke job du kan få succes i. Derfor skal du altid undersøge, hvad din nye arbejdsgiver laver – og hvor du helt konkret mener, at du kan gøre en forskel.

På nettet kan du finde virkelig mange gode og nødvendige oplysninger om alle mulige virksomheder, og her kan du få et godt indtryk af, hvad virksomhederne laver, og hvilke typer medarbejdere de har ansat. Du skal kun have ét job, så det er bedre at bruge en riffel og gøre dig umage med hvert eneste skud. Skud i alle retninger med et haglgevær har ingen glæde af.

Så råd nummer 3: Bliv klog på hvad du er god til, så du kan søge målrettet.

4) Søg offensivt

Når du vågner om morgenen og slår op på Jobindex eller lignende portaler for at se, om dit drømmejob er dukket op, er det ikke målrettet. Det er defensivt og diffust, og du kigger ind i gårsdagens verden, hvor mindre end hvert tredje nye job findes.

Du skal selv tage hånd om din egen fremtid. Du skal skrive en liste over virksomheder, du vil elske at arbejde for, og hvor du er sikker på, at du kan gøre en forskel. Gå målrettet efter disse. Pyt med om der er ledige stillinger, for du kan jo bare sende en god, uopfordret ansøgning. Du kan også skrive til en af dine venner på Facebook eller LinkedIn og høre, om de ikke kender-én-som-kender-én på den virksomhed, du gerne vil arbejde for.

Hvad med din nabo? Eller din foldboldkammerat? Måske kan de bane vejen for dig? Hvis du kan overbevise virksomheden om, at du kan gøre en forskel, finder de et job til dig. Også selvom de ikke har nogle ledige stillinger.

Så råd nummer 4: Du skal angribe din nye virksomhed via dit netværk.

Held og lykke.

ourplacement

Outplacement-forløb til opsagte medarbejdere og ledere

Med et outplacement-forløb hos AS3 får du fri adgang til personlig rådgivning, gruppeaktiviteter og vores digitale jobunivers. Vi støtter dig, indtil du er kommet i et nyt job. Enkelt og effektfuldt. 

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Mette Skole Mikkelsen
Mette Skole Mikkelsen
Marketing Manager i AS3 Transition & AS3 Executive
Gitte Hou
Opsigelse

Opsagt i en moden alder – hvad nu?

En juridisk guide til opsigelse af en medarbejder
Opsigelse

10 regler for opsigelse af en medarbejder - en juridisk guide

Tiden efter en opsigelsesrunde
Opsigelse

Efter opsigelsesrunden: Hold fokus på de blivende medarbejdere