<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mindfulness er ingen mirakelkur mod stress men en påmindelse om at leve et liv i balance

Mindfulness er for længst rykket fra private forløb på AOF og FOF og ind på arbejdspladserne som en metode til at forebygge stress og fremme trivsel. Men virker det? Og hvad kan virksomheder vinde ved at lade ledere og medarbejdere dyrke mindfulness i arbejdstiden? 

Det og meget andet har vi spurgt mentaltræner og mindfulnessunderviser, Camilla Marcinkowski, om. Læs med og bliv klogere på, hvad mindfulness kan bidrage med i virksomheden – og hvilke faldgruber, du skal være opmærksom på.

Det er tid til et bæredygtigt arbejdsliv

Dine øjne er lukkede. Du trækker vejret dybt og mærker, hvordan brystkassen og maven udvider sig. Du er til stede nu og her. Du træner at blive bedre til at fokusere og være opmærksom på åndedræt, krop og sind på en ikke dømmende måde.

Ledere og medarbejdere i Novo Nordisk, LEGO og Carlsberg gør det. Pensions- og forsikringsselskaberne PFA og Danica Pension tilbyder kurser i det til arbejdspladser, der er kunder hos dem. Dine børn har garanteret prøvet det i skolen eller børnehaven. Måske har du selv prøvet det på aftenskole.

"Mindfulness kommer fra Pali-ordet 'sati' og betyder frit oversat ’at huske på at samle øjeblikket op’."


Mindfulness er populært som aldrig før. På linje med sund frokostordning, fitness, rygestop-kursus og sundhedsforsikring, er det godt på vej til at blive det nye sundhedstilbud til de danske lønmodtagere.

Spørger man Camilla Marcinkowski, som til daglig underviser ledere og medarbejdere i mindfulness og mentaltræning, er det på høje tid, at virksomhederne også tager ansvar for medarbejdernes mentale helbred.

- Vi skal leve længe og arbejde i mange år, og vi skal kunne holde til det. Mindfulness kan hjælpe os med netop det: At skabe et bæredygtigt arbejdsliv, hvor der er balance mellem præstation og pause, tempo og trivsel. Det er til gavn både for den enkelte og for virksomheden, siger hun.

Hvad er mindfulness?

Mindfulness betyder at være til stede i nuet uden at skulle lave det om. Det er en metode til bevidst at tage ansvar for dine tanker, handlinger, følelser og relationer.

Mindfulness stammer fra buddhismen og består af forskellige opmærksomheds- og vejrtrækningsøvelser. Der er en form for mental træning, som skærper din opmærksomhed og styrker din evne til at være nærværende, hvor tankerne ikke styrer dig.

Mindfulness gør dig mere i stand til at opleve det, der foregår fra øjeblik til øjeblik – inklusiv de mennesker, du er sammen med og verden, som den rent faktisk er – ikke som du tænker, den bør eller ikke bør være.

Kilde: Dansk Center for Mindfulness


Mindfulness er blevet afmystificeret

Mindfulness har i mange år været på dagsordenen i de store amerikanske virksomheder, og herhjemme tog det for alvor fart, da markante topledere som blandt andet Hummels Christian Stadil, tidligere Danfoss-topchef Jørgen Mads Clausen og LEGOs Chief People Officer, Loren Shuster, meldte offentligt ud om deres erfaringer med den 2500 år gamle buddhistisk inspirerede disciplin.

- Det har været med til at afmystificere mindfulness. Voksne mænd i jakkesæt gør det. Store virksomheder dyrker det professionelt. Der er sågar skrevet ledelsesbøger om emnet. Der er ikke noget religiøst, langhåret hippie eller chakra-hurlumhej over mindfulness. Tværtimod er det i dag en forskningsbaseret disciplin, som har en række evidensbaserede studier bag sig, fortæller Camilla.

Flere af disse studier peger på, at mindfulness og meditation på arbejdspladsen giver en række gode resultater. Medarbejdere, der praktiserer det, oplever mere glæde og optimisme, større kreativitet, produktivitet og jobtilfredshed. De sover bedre, oplever bedre relationer og samtidig bliver korttidshukommelsen og evnen til at løse problemer og koncentrere sig forbedret. 

For Camilla er det vigtigt, at undervisningen i mindfulness er forskningsbaseret. Derfor har hun taget den internationalt anerkendte uddannelse i mindfulness-baseret stressreduktion, MBSR, ved Dansk Center for Mindfulness under Aarhus Universitet samt en videreuddannelse i at undervise i mindfulness på arbejdspladser fra Oxford University.

"Der er så meget, der kaldes mindfulness i dag, og vi skal være forsigtige med, hvad vi går ud til andre mennesker med. Det skal være evidensbaseret, og det ved vi, at MBSR er."

Lige nu er hun med i et forskningsprojekt under Dansk Center for Mindfulness om mindfulness i private virksomheder. Projektet, som er støttet af Velliv foreningen, undersøger, hvorvidt mindfulness kan anvendes som et redskab til at forebygge stress og fremme den mentale sundhed blandt ledere og medarbejdere i små og mellemstore private virksomheder.

Forskningsprojektet forventes afsluttet i 2022, men der er allerede flere positive tilbagemeldinger fra de virksomheder, som har deltaget.

Camilla Marcinkowski 2

Foto: Camilla Marcinkowski

Vi kan ikke eliminere stress, men vi kan lære at håndtere det

Men har vi i mindfulness så endelig fundet kuren mod folkesygdomme som stress og depression, som hver dag sender tusindvis af mennesker i knæ?

Nej, er det klare svar fra Camilla, som understreger, at mindfulness ikke er en mirakelkur.

- Mindfulness er ikke en kur mod stress. Vi vil altid opleve stress. Ligesom lidelse og smerte er det et grundvilkår i menneskelivet. Vi kan – og skal - ikke undslippe, men lære at håndtere det uden at bukke under. Det er præcis, hvad mindfulness kan hjælpe os med, siger hun og uddyber:

- Moderne mennesker lever på mange måder et liv i konstant alarmberedskab. Vi er online 24/7, hele tiden på vej videre og har telefoner som bipper og sender os adrenalinfremkaldende notifikationer døgnet rundt. Det aktiverer stresscentret i hjernen, så det vokser, og til sidst er vi hele tiden på vagt. Derfor er det ikke så underligt, at vi bliver mere og mere sårbare over for stress.

Modsvaret er lige så enkelt, som det er svært. Det handler nemlig om at lade tankerne være og finde ro i krop og sind. Ved at træne pausen mellem tanke og handling, skaber vi det overblik og den ro, der ifølge Camilla gør os mindre sårbare overfor pres.

"Det er fascinerende, at vi ved at meditere, kan ændre hjernen og øge vores velvære og livskvalitet så markant."

- Det jeg er uddannet i, er jo dybest set buddhistiske metoder, der er mere end 2500 år gamle. I dag kan man ved hjælp af moderne neurovidenskab scanne hjernen og se, at de gamle munke havde fat i noget, siger hun og fortsætter:

- Når du dyrker mindfulness dagligt, sker der målbare ændringer i de områder af hjernen, som forbindes med hukommelse, indlæring, empati, stress og selvopfattelse. Man kan eksempelvis se, at der sker en reduceret tæthed af hjernemasse i området amygdala. Det er den del af hjernen som blandt andet spiller en rolle i forhold til angst og stress.

Du har kun det ene liv. Vær nu til stede i det!

Det er dog ikke alle, som er lige modtagelige over for mindfulness, når de møder teknikken første gang. Faktisk oplever Camilla ofte kursister, som af den ene eller anden grund ikke helt køber ind i konceptet. I hvert fald ikke til en start.

- For nylig havde jeg en direktør fra en større medicinalvirksomhed med på et af mine hold, og han var i begyndelsen meget skeptisk. Det accepterer jeg altid fuldt ud, så længe de er med på at prøve det af, siger hun og fortsætter:

- Da det 8-uger lange forløb var slut, fortalte han mig, at det havde været en mindblowing oplevelse. Som topleder for en stor virksomhed og far til fire var han vant til altid at have fuld fart over feltet og være enormt handlekraftig. For første gang i sit liv oplevede han, at han rent faktisk kunne vælge at tage en pause. At han ikke nødvendigvis behøvede at handle på en tanke, men bare kunne lade den være. Det havde givet ham en enorm styrke – og ro.

Oplevelsen ændrede ifølge Camilla ikke kun hans perspektiv på sig selv som leder, men fik også en positiv betydning af mere privat karakter.

- Han var især begejstret for den positive indvirkning, det havde haft på relationen til hans kone og børn. De var lykkelige for, at han var blevet nærværende og rent faktisk lyttede til dem. Nu var han ikke længere samtidig i gang med 117 andre ting – eller i færd med at komme med gode råd, mens de talte.

Eksemplet understreger ifølge Camilla en af de vigtige refleksioner, vi kan tage med os fra mindfulness. Nemlig den, at vi kun har det her ene liv, og at vi derfor bør gøre os umage med, hvordan vi lever det.

- Du har kun ét liv. Hvordan vil du leve det? Og er du overhovedet til stede i det? Jeg kan ikke huske store dele af mine børns opvækst, fordi jeg var fortravlet, stresset og halvdeprimeret meget af tiden. Det er noget af det, jeg fortryder allermest i dag. Kan jeg hjælpe mine kursister til at opnå den erkendelse, er det det hele værd, pointerer hun.

Tør du lukke mindfulness indenfor?

Spørger man Camilla, hvilket råd hun vil give til virksomheder, der overvejer at tilbyde deres ansatte undervisning i mindfulness, kommer der et overraskende svar retur.

- Tænk jer godt om og overvej, om I er klar til det. Det kræver tid og ressourcer, hvis mindfulness skal have en effekt. Det nytter ikke noget at presse det ind som en ekstra to-do på en i forvejen alt for lang liste. Selvom man omvendt kan argumentere for, at netop en alt for lang to-do liste i sig selv er begrundelse for, at der er brug for mindfulness-træning, siger hun og giver et råd mere:

- Overvej også, om I vitterligt tør. Der har været en del kritik af mindfulness i tidens løb, - at det blot er en fiks løsning på et ophedet og alt for fortravlet arbejdsmarked: Vi giver bare medarbejderne noget mindfulness, og så kan de bedre klare mosten.

Den tankegang kommer man dog ikke langt med, ifølge Camilla. Mindfulness og mental træning har nemlig den sidegevinst, at det gør mennesker mere kritiske over for det liv - og ikke mindst det arbejdsliv - de lever.

- Jeg har oplevet flere, som efter at have trænet mindfulness i en periode, begynder at stille spørgsmålstegn ved det arbejdsliv, de byder sig selv. De bliver mere kritiske og bevidste om, hvad der er godt og ikke mindst ikke godt for dem, slutter hun.

Er du blevet nysgerrig på at prøve mindfulness af?

Så sæt dig til rette og lyt med her, hvor Camilla har samlet en række gratis meditationer, du frit kan prøve.

Om Camilla Marcinkowski

Indehaver af camamind.dk samt medstifter af C&C Mind hvor hun underviser i mindfulness og mentaltræning.

Tilknyttet Dansk Center for Mindfulness ved Aarhus Universitet.

Uddannet MBSR-lærer fra Aarhus Universitet og yogalærer fra New York, og er i gang med en specialistuddannelse som mindfulnessunderviser på arbejdspladser ved Oxford University.

Har en master i Sundhedsantropologi fra Aarhus Universitet, en master i Journalistik fra Columbia University, en bachelor fra Danmarks Journalisthøjskole og har i mange år arbejdet som erhvervsjournalist og rådgiver.

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Anne Lindskov Hededal
Anne Lindskov Hededal
Content & Campaign manager i AS3 Transition og AS3 Executive