<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Dårlige møder dræber din arbejdsglæde - her er formlen, du skal kende for at undgå dem

Hvad er prisen for dårlige møder? Tid mistet, energi tabt, motivation forsvundet, arbejdsglæde dræbt? Alle rigtig gode bud og desværre lige sande. Men hvad kendetegner et dårligt møde? Få svaret her, så du fremover kan undgå at pine livet af dig selv og dine kolleger.   

Har du nogensinde været til et møde, der kunne – nej, burde – have været en e-mail?  

Et møde, hvor den eneste, der talte, var mødelederen? Eller hvor alle talte nonstop og i munden på hinanden? Et møde, hvis eneste formål syntes at være at stjæle så meget af din tid som muligt til gengæld for absolut ingen værdi?  

Hvis du svarede ja til bare et af disse spørgsmål, så ved du, hvad jeg mener. Og du føler den garanteret også helt ned i maven.  

Vejen til helvede er brolagt med lange, ligegyldige og dårlige møder. I en Economist-artikel fra 2020 satte Steve Leonard disse ord på mødets notorisk dårlige rygte:  

“De fleste medarbejdere ser frem til et to-timersmøde med samme entusiasme, som Prometheus afventede den daglige ankomst af ørnen, sendt af guderne for at hakke i hans lever.”  

Forfatteren fortsatte med at opfinde Bartlebys lov: Møder spilder 80 % af tiden for 80 % af de fremmødte. Det er en hård anklage, men det understreger en ubehagelig sandhed: Statistisk set er oddsene for, at dit næste møde vil være spild af tid VIRKELIG høje.  

Og nej, det er ikke sort magi. Det er videnskab, og der findes faktisk en formel for dårlige møder. Jeg gennemgår den herunder. Følg de fem trin, og du vil opleve, hvordan du nemt kan spolere ethvert møde. Du kan selvfølgelig også vende formlen på hovedet og gøre det præcis modsatte. Valget er dit.

1: Invitér tilfældige deltagere og slip uvidenheden løs 

Det kan lyde kontraintuitivt, men tænk over det: Hvor ofte har de "rigtige" deltagere, altså dem, der ved noget om emnet, faktisk bidraget med noget, der virkelig ryster båden? Sandsynligvis ikke så ofte som dem, der ikke ved, hvad de taler om.

Desuden har de ‘såkaldte eksperter’ en tendens til at undertrykke ytringsfriheden. Når de taler, er der alt for meget viden og fakta i rummet, hvilket får alle andre til at tier stille, af frygt for at sige noget dumt eller "forkert." Når rummet derimod er fyldt med folk, der aldrig har hørt om emnet før, er alle fri til at deltage. Ingen kan jo sige noget forkert, når ingen ved, hvad de taler om. 

Tro mig, det er i uvidenheden, magien sker. Pludselig åbnes rummet for nye perspektiver, som ingen nogensinde ville have overvejet - simpelthen fordi ingen, der vidste noget om emnet, ville have tænkt på dem.

2: Drop agendaen og omfavn improvisationen

Ingen agenda? Ingen stress!  

Hvorfor plage dig selv med at lave en agenda? Vi ved jo alle, at møder er en overset kunstform i spild af tid. I stedet for at kaste dig ud i timevis af forberedelse, kan du frigøre din kreative energi ved simpelthen at droppe den.  

Har du nogensinde prøvet at møde op uden en plan? Hvis ikke, så kan du godt glæde dig. Det er som en jazzsession, hvor alle improviserer og ingen rigtig ved, hvad der sker, eller hvad I vil finde - men det er netop det, der gør rejsen så spændende.

Måske støder I på en uventet løsning på et problem, I slet ikke vidste, I havde. Eller måske forlader I mødet uden nogen konkrete konklusioner, men med en fornemmelse af at have været på en intellektuel rejse, der har beriget alle deltagere.

Uden en agenda til at holde jer i snor, kan I endelig udforske de virkelig vigtige spørgsmål. Før du har set dig om, har du skabt et møde, hvor alle forlader rummet med et smil på læben og et løfte om snart at mødes igen - uden agenda, naturligvis. 

3: Glem formålet og oplev glæden ved spontanitet

Tvinger du et formål ned over mødet, kvæler du al spontanitet og kreativitet. Møder bør i stedet udvikle sig helt naturligt – som en opdagelsesrejse, hvor ingen rigtig ved, hvor I er på vej hen.  

I stedet for at udpege et formål på forhånd, så lad mødets flow udvikle sig naturligt. Bare rolig, til sidst vil der opstå et formål, og mødet vil langsomt tage form.  

Når du slipper kravet om et fastlagt formål, frigiver du energi og kreativitet, som ellers ville være blevet kvalt af mødeprotokoller og handlingsplaner. Du skaber desuden rum for, at spontane genistreger kan opstå.  

Indrømmet, et møde uden et klart mål kan for de uinviede virke som spild af tid, men det er her, du må forklare, at de bedste idéer opstår på netop den måde - uden pres, uden krav, bare ren, uforfalsket kreativitet. 

teaser nyhedsbrev

4: Slip styringen og omfavn mødets anarkistiske natur

Måske opstår der en trang i dig til at skubbe deltagerne i en bestemt retning, sikre, at alle bliver hørt, eller i det mindste sikre, at mødet slutter inden for et rimeligt tidsrum. Lad være. Hvis du først begynder at facilitere, risikerer du at ødelægge den smukke, kaotiske energi, der opstår, når ingen styrer, og alle blot følger deres egne impulser.

Hvem siger, at møder skal være bundet af tidens snævre grænser? Et møde bør flyde lige så ubesværet som sand gennem et timeglas. Tiden er ikke vigtig. Hvis sandet løber ud, vender du blot timeglasset om og begynder forfra.  

Uden styring, deadlines eller klokkens konstante tikken er der ingen forventninger, og dermed ingen grænser for, hvad der kan ske. Masser af tid sammen skaber plads til de uventede øjeblikke, der kan forvandle et ellers ordinært møde til noget mindeværdigt.  

PS: Hvis nogen klager over, at mødet trækker ud eller mangler styring, så smil og sig, at de måske bare ikke har omfavnet det kreative potentiale i kaos endnu. Når alt kommer til alt, er det i mødernes anarkistiske natur, at de mest overraskende og innovative idéer opstår. 

5: Træf ingen beslutninger og følg ikke op

Hvorfor bekymre jer om at notere detaljer, når I i stedet kan omfavne kaos? Alt for ofte bruger vi værdifuld mødetid på at træffe beslutninger og tildele ansvar for opgaver. Drop det. Lad ord og opgaver svæve frit indtil nogen føler sig kaldet til at tage dem op. Som man siger, gode idéer finder vej, og det gør opgaver også. Ligesom laks, der gyder i en flodbund, skal opgaverne nok finde deres ejermand - på et eller andet tidspunkt.  

Når I dropper beslutninger og uddelegering af opgaver, slipper I også for de kedelige diskussioner, der dræber den gode energi. Hvem har ikke været i et møde, hvor hele stemningen dykker, så snart det første spørgsmål om, hvem der skal gøre hvad, bliver stillet?  

Hold i stedet et møde, hvor ingen skal bekymre sig om at skulle følge op på noget som helst. I stedet for at forlade mødet med en to-do-liste længere end før, går alle gå derfra med en følelse af lettelse og ny energi.

Med andre ord: Slip opgaverne fri og se, hvad der sker. Det er den ultimative frihed i mødeform: ingen stress, ingen forventninger, kun ubegrænset potentiale.

Formel til dårlige møder opsummeret

  • Invitér tilfældige 
  • Drop agendaen
  • Glem formålet 
  • Slip styringen 
  • Træf ingen beslutninger

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Joachim Gram
Joachim Gram
Ledelseskonsulent og erhvervspsykolog i AS3 Transition.