<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Trivsel er vigtig - har du nok? 6 tegn på, at du trives i dit job

Hvordan ved du, at du trives i dit job? Mavefornemmelse er én ting, men måske er der også brug for lidt eftertanke. Prøv vores trivselstjek og find ud af, om dit arbejdsliv er bæredygtigt eller trænger til justering.  

Har du nogensinde stillet dig selv spørgsmålet: "Trives jeg egentlig på mit arbejde?"  

Det er måske ikke et spørgsmål, der popper op i hverdagen, men det vigtigt at stoppe op og reflektere over det. For når alt kommer til alt, så bruger vi en stor del af vores liv på jobbet, og trivsel påvirker både din præstation og dit humør – på og uden for arbejdspladsen.

Trives du ikke på jobbet, går det ud over det, du kan og vil yde på jobbet - og det flyder over i dit privatliv, der også kan lide, fordi du mangler energi eller bliver decideret syg.  

Men hvad vil det egentlig sige at trives? Er det bare noget med en god frokostordning og en kaffemaskine, der altid virker? (Selvom det selvfølgelig også hjælper!)

Nej, trivsel handler selvfølgelig om meget mere end hygiejnefaktorer som løn, arbejdsforhold og jobsikkerhed. Det handler om balance.

Det handler om, hvordan du føler, at dine kompetencer, dine ressourcer og dine behov matcher de krav, der stilles til dig. Og ikke mindst, hvordan det føles i maven, når du møder op på arbejdet.

Så hvordan ved du, om du rent faktisk trives? Læs med herunder, hvor jeg gennemgår seks tegn på, at du trives i dit job.

#1 Du har indflydelse

Du oplever, at du har noget at skulle have sagt, og din leder og dine kollegaer lytter til dig. Det handler ikke om at kontrollere alt, men om at føle, at din mening betyder noget. Du er med til at bestemme, hvilke opgaver du skal løse hvornår og hvordan.

Og chefer, der detailstyrer og kontrollerer, er ganske enkelt ikke bare møgirriterende, de vil også påvirke din arbejdsglæde og motivation.

Tillid giver dig friheden til at løse opgaverne på din egen måde og udvikle dig personligt og professionelt. Du er ikke bare en brik i et større puslespil - du er en vigtig del af billedet.

#2 Du oplever mening

Du ved, hvorfor du gør, hvad du gør, og det føles vigtigt. Du kan se, hvordan det, du selv laver, har sammenhæng med det samlede produkt eller ydelse. Og din oplevelse af mening gør dig engageret og motiveret. Dit arbejde gør en forskel, uanset om det er for virksomheden, dine kollegaer eller samfundet.

Når du oplever, at dit arbejde har en dybere betydning, skaber det en følelse af formål og retning. Det er ikke bare et spørgsmål om at udføre opgaver, men om at føle, at du bidrager til noget, der rækker ud over dig selv.  

Følelsen af mening øger din motivation og dit engagement, fordi du kan se en klar sammenhæng mellem din indsats og de resultater, du og dine kolleger opnår. Mening reducerer desuden din risiko for stress og fremmer en følelse af ejerskab over dine arbejdsopgaver, hvilket i sidste ende kan forbedre både din præstation og dit velbefindende. 

#3 Du kan forudsige din dag

Du oplever stabilitet og forudsigelighed i arbejdsdagen, og du føler dig grundlæggende tryg. Selvfølgelig er der plads til overraskelser og uventede opgaver, men du har en klar fornemmelse af, hvad der venter dig, og hvordan du kan tackle det.

Når tingene ikke konstant overrasker dig, er det lettere at fokusere og planlægge dine opgaver, så de matcher dine personlige præferencer og dit foretrukne arbejdsflow.

Det skaber en stabil ramme, der giver dig mulighed for at håndtere uventede hændelser uden at miste fokus eller blive overvældet. 

#4 Du bliver belønnet

Du føler dig værdsat af din leder og dine kolleger - i både ord og handling, både økonomisk og i form af anerkendelse. Det kan være alt fra et klap på skulderen til en officiel anerkendelse, der bekræfter dig. Din indsats bliver set og respekteret.

Belønninger og anerkendelse skaber en positiv feedback-loop, hvor du bliver motiveret til at yde dit bedste. Det styrker dit forhold til dine kolleger og din leder, hvilket fremmer en stærkere og mere sammenhængende arbejdsplads.

Når du ved, at dine bidrag bliver værdsat, føler du dig mere engageret og loyal over for din arbejdsplads, hvilket også kan påvirke din langsigtede tilfredshed og karriereudvikling. 

#5 Du får støtte

Når tingene brænder på, har du et godt netværk på jobbet, der bakker dig op. Støtten kan være både praktisk og psykologisk og komme fra både dine kollegaer og din leder. Den sociale støtte giver dig også et sundt arbejdsmiljø, hvor du kan dele både succeser og udfordringer uden at føle dig alene.  

Når du har adgang til hjælp, når du står overfor vanskelige opgaver eller deadlines, kan du navigere gennem arbejdsdagens udfordringer med større selvtillid. At have et støttende team betyder, at du kan få råd, dele arbejdsbyrden og finde løsninger sammen, hvilket styrker både dit arbejdsmiljø og din egen trivsel.

Ingen er alene på øen, og det føles godt. 

#6 Du oplever passende krav

De er hverken for høje eller for lave, og kravene er klare, så du ved, hvornår arbejdet er udført ”godt nok”.  

Når kravene matcher dine evner og ressourcer, oplever du udfordringer, der udvikler dig, men uden at du bliver overvældet. En god balance mellem krav, kompleksitet og kompetencer gør, at du kan vokse i rollen uden at miste fodfæstet i processen – eller blive overvældet af stress.  

Du kan også arbejde med større selvsikkerhed og klarhed. Det skaber en følelse af kontrol over dit arbejde og en mulighed for kontinuerlig faglig udvikling, hvilket øger din generelle arbejdslyst og produktivitet. 

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Lotte Nielsen
Lotte Nielsen
Erhvervspsykolog, coach og ledelseskonsulent samt ansvarlig for stressforebyggelse og -coaching hos AS3 Transition.