Alt for mange har svært ved at slippe jobbet helt i ferien. Og det er et skråplan, mener erhvervspsykolog Nana Therkildsen. I dette indlæg forklarer hun, hvorfor det er vigtigt at holde fri – og giver dig nogle gode råd til, hvordan du slipper arbejdet helt.
Er du typen, der lige skal tjekke arbejdsmailen fire-fem gange i sommerferien? Eller kan du simpelthen ikke lade være med at tænke på, hvordan du klarer den præsentation, der venter dig på den anden side af ferien?Hvis du kan nikke genkendende til ovenstående, er du ikke alene. Langt fra endda. Erhvervspsykolog Nana Therkildsen beskæftiger sig med trivsel og stress hos AS3, og hun ser alt, alt for mange danskere, der ikke formår at slippe arbejdet, når ferien begynder. Desværre, siger hun. For det er bekymrende:
”Hvis din ferie fyldes op med konstante grublerier over arbejde, du ikke har nået eller som venter efter ferien, kommer du aldrig helt ned i gear. Og når du så møder ind på jobbet igen, har du faktisk større chance for at blive stresset, da du under ferien har misset muligheden for at få dine batterier ladet op,” siger hun.
5 gode tips til en afslappende ferie
Hun opfordrer alle til at holde helt fri, når de holder fri. Et godt sted at starte er ved at gemme arbejdsmobilen langt væk og lade computeren blive på kontoret.
Men disse handlinger er ifølge Nana Therkildsen sjældent nok til at få dig til at koble helt af. For du skal også kunne lede dine tanker væk fra jobbet. Og det kan være svært. Men nogle få, enkle regler kan hjælpe dig på vej.
Nana Therkildsens tips til at planlægge en ferie, så den bliver 'arbejdsfrit område', ser sådan ud:
- Hold fri i flere sammenhængende uger
Hvor lang tid din krop og hjerne har brug for til at restituere afhænger af dit stressniveau op til, du går på ferie. En god tommelfingerregel er dog, at flere sammenhængende uger giver dig den bedste mulighed for at restituere ordentligt.
Måske har du ikke længere muligheden for at ændre din sammensætning af ferieuger i år, men så kan du have det i baghovedet til næste ferieår.
- Planlæg tiden op til din ferie - og efter
Allerede i ugerne op til din juleferie skal du begynde at planlægge, hvad du skal nå inden ferien, og – næsten vigtigst af alt - hvad du kan udskyde til efter ferien.
Et godt tip er, at du sørger for at reservere din sidste dag inden ferien helt til at få lukket ordentligt ned og skabe et overblik over din første uge efter ferien.
- Forventningsafstem med din leder
Ved at planlægge tiden op til ferien, får du mulighed for at vende dit overblik med din leder, så I er enige om, hvad der skal prioriteres. Dermed undgår du ubehagelige overraskelser på vej ud ad døren.
Det kan også være en god idé at afstemme om, i hvilket omfang og i givet fald hvornår din leder forventer, du er tilgængelig i ferieperioden.
- Notesbog til ideer
Ideelt er det forbudt at skænke arbejdet en eneste tanke under ferien. Vi er dog mennesker alle sammen, og vi kan derfor ikke sikre, at der ikke opstår ideer eller andet arbejdsrelateret (faktisk sker dette ofte, når vi netop har lagt arbejdet fra os).
Skulle det ske, så lad være med at logge på og oprette opgaver eller møder. Hav en gammeldags notesbog med på ferien, hvori du kan parkere dine ideer, indtil du vender tilbage til jobbet igen.
- Start blødt op efter ferien
Når du i perioden op til din ferie planlægger din opstart efter ferien, så husk at du ikke kan forvente at være tilbage i højeste gear fra dag 1. Læg dertil, at du sikkert møder ind til en indbakke, der kalder på din opmærksomhed.
Et godt tip er, at du husker at reservere hele din første dag efter ferien til at få et overblik over mails, opgaver samt den plan, du lagde umiddelbart op til ferien.
Rigtig god ferie.