<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Seks måder, du som leder dræber dine medarbejderes motivation på - og hvordan du undgår dem!

Der er den form for ledelse, der får det bedste frem i dine medarbejdere og virker som benzin på et i forvejen letantændeligt bål af motivation. Og så er der den slags, som efterlader dem iskolde og drænede for al energi og engagement. Hvis du gerne vil undgå det sidste og gøre mere af det første, skal du læse med her.

Ingen virksomheder eller ledere er interesserede i demotiverede eller uengagerede medarbejdere. Det er dårligt for både moralen, arbejdsmiljøet og effektiviteten – og kan i værste fald resultere i, at du mister dygtige medarbejdere.

Motiverede medarbejdere derimod repræsenterer alt dét, du som leder, gerne vil have meget mere af. De trives bedre, er mere kreative - og ikke mindst meget mere produktive. Faktisk viser undersøgelser, at medarbejdere, der opfatter sig selv som motiverede, er op til fire gange så produktive som medarbejdere, der ikke er.

Trivsel, motivation og produktivitet går kort sagt hånd i hånd, og kravet til dig som leder om at kunne mere end din bundlinje vokser.

Men motiverede og engagerede medarbejdere kommer ikke af sig selv, og alt for mange ledere underkender den afgørende rolle, de selv spiller.

Der er nemlig en klar sammenhæng mellem din adfærd som leder og graden af motivation hos dine medarbejdere. Du har med andre ord magten til at tænde motivationslyset i dine medarbejderes øjne – eller slukke det, inden ilden overhovedet fænger an.

Det sidste er jeg ret sikker på, du gerne vil undgå. Men hvad er det lige præcis for en adfærd og ledelsesform, du skal passe på med – og hvad skal du gøre i stedet? Det får du seks bud på her.

1. Du opstiller urealistiske mål

Arbejder du i et konkurrencepræget miljø, der belønner ekstraordinære indsatser og hylder benhårde KPIer? Hvis ja, kan det være fristende at sætte meget høje mål for dine medarbejdere.

Men pas på. Hvis du som leder presser dine medarbejdere til at stræbe efter urealistiske mål, er du nemlig potentielt med til at ødelægge mere værdi, end du skaber.

Det betyder ikke, at målsætninger er no go, tværtimod. Men de skal være klare, realistiske og relevante, hvis de ikke skal stjæle motivationen fra dine medarbejdere i stedet for at fyre op under den.

Der er nemlig ikke noget mere demotiverende og trivselsdræbende end de mål, vi ikke når eller de krav, vi ikke kan leve op til.

Læs også
Klar til det hybride arbejdsliv? 5 ting, du skal være opmærksom på som leder eller HR
Læs også Skab bedre performancesamtaler med disse 8 råd

 

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Lisbeth Bygsø-Petersen
Lisbeth Bygsø-Petersen
COO i AS3 Transition - Trivsel, Udvikling og Outplacement. Konsulent, coach og facilitator.