/Henrik%20Ebbesen-336691-edited.jpg?upsize=true&upscale=true&width=140&height=140&name=Henrik%20Ebbesen-336691-edited.jpg)
Alle opsagte medarbejdere skal hjælpes godt videre. Det er missionen for medicovirksomheden Coloplast, der i øjeblikket afvikler deres fabrik i Thisted. I denne artikel kan du læse om, hvordan virksomheden griber nedlukningen an.
Da Site Director Søren Friis torsdag 2. november 2017 svingede ind på parkeringspladsen ved Coloplasts fabrik i Thisted, vidste han, at han snart ville ødelægge dagen for stedets ansatte.
Med sig i bilen havde han virksomhedens Vice President, og få øjeblikke senere kunne de sammen fortælle de 170 ansatte på stedet, at alle ville miste deres job. Fabrikken skulle lukke inden udgangen af regnskabsåret 2019/2020.
Siden etableringen i 1966 har afdelingen i Thisted ellers stået for produktionen af millioner af stomiposer. Men med årene er fordelene ved at producere i Danmark blevet mindre og mindre.
”Det var ikke fordi, at Thisted-medarbejderne gjorde det dårligt. Tværtimod. Beslutningen var kort og godt et udtryk for, at Coloplast kunne få løst opgaven billigere andre steder,” siger Søren Friis og forklarer, at store dele af produktionen nu er ved at flytte til Ungarn.
”Beskeden blev givet på et stormøde. De umiddelbare reaktioner var blandede. Der var nogen, der nærmest gik i chok, mens andre var mere fattede – de havde måske set det komme,” forklarer Søren Friis med henvisning til, at en maskinbygningsafdeling på samme fabrik to år tidligere var lukket ned.
- Læs også: Guide: Undgå konflikter ved opsigelser
Samme dag, som nedlukningen blev meldt ud, overtog Søren Friis formelt ledelsen af fabrikken. Tidligere havde han lukket en anden afdeling i Coloplast ned i god ro og orden – og derfor blev han udset til opgaven.
”Topledelsen i Coloplast havde klart defineret min opgave: At hjælpe samtlige opsagte i Thisted så godt videre som overhovedet muligt,” forklarer han.
Penge til at komme videre
Som noget af det første satte Søren Friis sig ned sammen med fabrikkens tillidsrepræsentanter for at forhandle vilkår for opsigelsen af de enkelte medarbejdergrupper.
”Coloplast har tidligere gennemført opsigelsesrunder. Og det er fast kutyme, at alle opsagte får ekstra økonomisk støtte med henblik på at komme godt videre. Det er simpelthen et mantra for Coloplast at yde denne hjælp,” siger Søren Friis.
For medarbejderne i Thisted blev det til en vilkårspakke indeholdende et rådighedsbeløb, som den enkelte frit kunne anvende til eksempelvis efteruddannelse, kortere kurser eller outplacement.
”Rådighedsbeløbet kan medarbejderen bruge til aktiviteter, der efter egen vurdering styrker dem i jagten på et nyt job. Fra Coloplasts side blander vi os ikke i, hvilke og hvor mange aktiviteter de bruger beløbet på. De får dog ikke resten udbetalt, hvis de ikke bruger hele beløbet,” forklarer Søren Friis.
Outplacement, mindfulness og højskoleophold
Fabrikken i Thisted har mange forskellige medarbejderprofiler, blandt andre ufaglærte industrioperatører, lager- og logistikmedarbejdere, faglærte elektrikere og automatikteknikere samt funktionærer, planlæggere og ledere.
”Der er store forskelle på, hvordan de enkelte medarbejdergrupper har valgt at bruge rådighedsbeløbet. En del af vores funktionærer og ledere har købt outplacement-forløb, og vi kan se, at det for dem er den hurtigste og bedste måde at komme i et nyt job,” siger Søren Friis.
Gruppen af faglærte har primært satset på opkvalificering gennem forskellige fagkurser, mens flere af de ufaglærte - udover at tage et kort kursus i at skrive CV og ansøgning - er gået i en anden retning:
”Mange har set rådighedsbeløbet som en unik chance for personlig udvikling. Der er faktisk en hel del, der har taget kurser i mindfulness, mens andre har været på højskole,” fortæller Søren Friis.
Tapas-arrangement gav nye kontakter
Selvom arbejdsløshedsprocenten i området omkring Thisted er blandt landets laveste og på trods af en ganske attraktiv vilkårspakke, kunne Søren Friis i starten af 2019 konstatere, at godt 120 af 170 opsagte medarbejdere endnu ikke havde fundet en afklaring på deres jobmæssige fremtid.
”Ved udgangen af juli i år skal fabrikken være lukket helt ned, så bagkanten nærmer sig for alle,” fortæller Søren Friis.
Hovedparten af fabrikkens medarbejdere befinder sig i blue-collar-segmentet, og netop denne gruppe af medarbejdere lander typisk nye jobs ved at tage rundt og banke på døren hos potentielle arbejdsgivere.
”I slutningen af januar inviterede vi derfor en række virksomheder fra lokalområdet til arrangementet ’Jobbørs og Tapas’ her på Coloplast. På den måde gav vi medarbejderne mulighed for at møde en række forskellige arbejdsgivere på et og samme sted,” siger Søren Friis.
Godt 40 virksomheder mødte op, og under arrangement blev der skabt en række kontakter mellem Coloplast-medarbejdere og potentielle arbejdsgivere.
”Efter ’Jobbørs og Tapas’ har jeg i hvert fald oplevet en stigning i antallet af medarbejdere, der gerne vil fritstilles, så de kan komme videre i et nyt job. Og vi holder bestemt ikke på folk. Når en medarbejder lander et nyt job, bliver de fritstillet med en måneds varsel, så de hurtigt kan komme videre,” forklarer Søren Friis.
Stemningen svinger op og ned
I dag er det snart halvandet år siden, at medarbejderne på Coloplast i Thisted fik at vide, at deres arbejdsplads skulle lukke.
Siden er produktionsapparatet gradvist blevet afviklet, og mange maskiner er allerede flyttet til Ungarn.
Til trods for den vanskelige situation fortæller Søren Friis om en arbejdsplads, der gennem hele nedlukningsperioden har fungeret upåklageligt.
”Dengang medarbejderne lige havde fået at vide, de skulle opsiges, var en arbejdsdag her på stedet – ganske naturligt – som at gå en tur i et gravkammer. Alle befandt sig jo i samme synkende båd,” siger Søren Friis og fortsætter:
”Men da vilkårspakkerne blev præsenteret, vendte stemningen med det samme til det bedre,” siger Søren Friis.
Luk altid døren på en ordentlig måde
Han fortæller, at såvel produktivitet og performance har holdt samme niveau, som før det blev kendt, at fabrikken skulle lukke. Han har heller ikke oplevet udsving i sygefraværet.
”Men vi har også gjort en dyd ud af at køre virksomheden videre i samme ånd. Vi har eksempelvis holdt julefester og andre arrangementer helt som vanligt. Og det har helt sikkert haft en positiv indvirkning på stemningen,” mener Søren Friis.
Med baggrund i de erfaringer, han har gjort sig i forbindelse med nedlukningen i Thisted, giver han sine bud på, hvordan en virksomhed bedst muligt hjælper medarbejdere med at tackle en nedlukning:
”Virksomheden skal sørge for at lave en vilkårspakke, der med fordel kan præsenteres den dag, opsigelserne bliver delt ud. Derudover skal medarbejderne hurtigst muligt have at vide, hvornår virksomheden lukker ned. At kende den endelige deadline – uanset om den ligger langt fremme i tiden eller ej – er bare med til at sikre ro hos den enkelte medarbejder.”
Søren Friis, Site Director på Coloplasts afdeling i Thisted