SENKARRIERE Lån & Spar sætter fokus på den gode senkarriere
Erfarne medarbejdere er afgørende
Lån & Spar har indført en række tiltag, der skal hjælpe med at åbne dialogen om den gode senkarriere og knytte seniormedarbejdere tættere på banken. Indsatsen skal bidrage til, at flere finder glæde ved at blive på arbejdsmarkedet – måske endda udover folkepensionsalderen.
Det er nemlig afgørende for banken også at have motiverede erfarne ansatte. Det fortæller Keld Thornæs, der er HR- & Kommunikationsdirektør hos Lån & Spar.
En vigtig del af Lån & Spars seniorpolitik er at fremme samtaler om karriere, motivation og livet som senior på arbejdsmarkedet. Alt for mange går nemlig på pension uden at have afklaret, om de selv og deres arbejdsplads kunne have haft glæde af en anden løsning
Banken forsøger i dag at sætte fokus på den sene karriere gennem forskellige værktøjer til samtale og workshops. Disse tilbud er målrettet medarbejdere over 50 år.
Dygtige medarbejdere er svære at ersatte, og vi vil gerne have, at vores erfarne medarbejdere bliver hos os så længe som muligt. De besidder en kæmpe kompetence og en masse viden, som både vores kunder og yngre medarbejdere har stor glæde af. De er også vigtige kulturbærere, som har været med til at skabe den organisation, vi har.
Keld Thornæs
HR- & Kommunikationsdirektør, Lån & Spar
Lån & Spars senkarriereforløb består af
-
Medarbejderværktøjet 'Seniortanker'
Samtaleguiden støtter medarbejderen i forberedelsen af senkarriere og pensionsovergang, fx forud for en samtale med nærmeste leder.
-
Lederværktøjet ’Seniorsamtaler’
Samtaleguiden støtter lederen i at sætte rammerne for en samtale om en god senkarriere og støtte medarbejderne i deres afklaring.
-
Lederseminar
Seminaret træner lederne i den vigtige – og måske lidt udfordrende – samtale med medarbejderen om senkarriere.
-
Workshop for medarbejdere
Opfølgende workshop med faglige indlæg, der sætter fokus på medarbejdernes ønsker, muligheder og planer for senkarrieren.
-
Netværksmøder
Forskellige temaer tages op, ofte med afsæt i gruppens egne ønsker og med plads til individuel og gruppevis refleksion.
Vi vil sikre alle en god karriere - uanset alder
Pension er ikke den eneste mulighed
Det er vigtigt for Lån & Spar at bevare tilknytningen til deres erfarne medarbejdere, som de ikke har råd til at miste fra den ene dag til den anden.
- Vi vil gerne hjælpe vores medarbejdere med at træffe et oplyst valg i stedet for at trække stikket, uden at de har overvejet, hvilke muligheder de har - både i og udenfor Lån & Spar, fortæller Keld Thornæs og uddyber:
- Dygtige medarbejdere er svære at erstatte, og vi vil selvfølgelig gerne have, at vores erfarne medarbejdere bliver hos os så længe som muligt. De besidder en kæmpe kompetence og en masse viden, som både vores kunder og yngre medarbejdere har stor glæde af.
Bedre samtaler og større afklaring
40 har indtil videre deltaget i Lån & Spars senkarriereforløb, og både medarbejdere og ledere har givet god respons, fortæller Keld Thornæs.
- Vi har fået rigtig god feedback fra begge sider af bordet. Det har været med til at fjerne de forbehold og forhindringer, der kan være forbundet med at tale med sin leder om den sene del af karrieren – hvis man fx ønsker mere fleksibilitet, gerne vil arbejde lidt mindre eller mere for den sags skyld. Samtidig hjælper vi lederen med at skabe en god ramme for en samtale, som kan være lidt svær for begge parter at få taget hul på.
Keld oplever også, at medarbejderne er blevet mere afklarede om, hvad der er vigtigt for dem i sidste del af karrieren, men også mere oplyste om, hvad der er vigtigt for Lån og Spar som arbejdsgiver.
- Det er blevet nemmere at tage dialogen og finde de gode løsninger sammen, fordi der er fælles afsæt for samtalen. Jeg ved, at flere i samarbejde med deres leder har fået designet et arbejdsliv, som passer rigtig godt til dem.
Hvad er den gode senkarriere for dig?
Lån & Spar er glade for samarbejdet med AS3 og underviseren på forløbet, seniorkonsulent Carsten Agerlin.
- Carsten er jo selv en erfaren herre, og det skinner igennem i hans formidling, at han står midt i sin egen senkarriere og derfor helt naturligt har gjort sig mange af de samme overvejelser, som vores medarbejdere står midt i, siger Keld og fortsætter:
- Han er en dygtig formidler, både i dialogen med vores seniorer, men også når han underviser vores ledere i samtalen om senkarriere og ledelse af erfarne medarbejdere. Han har fx været god til at understrege, at afsættet for en god seniorsamtale ikke bør være “nu skal vi tale pension” men derimod, hvad der skal være det næste skridt i medarbejderens karriere.
Det har været et sindssygt godt forløb, som har sat mange tanker i gang hos mig. Jeg kan varmt anbefale alle at tage imod et forløb som dette, og jeg håber, at andre arbejdspladser derude lader sig inspirere til at give deres medarbejdere samme gode tilbud.
Lene Brevadt
Boligmedarbejder, Lån & Spar
Det er et tilbud, som alle seniormedarbejdere burde få
Lene Brevadt er 59 år og har de seneste 13 år arbejdet som boligmedarbejder i Lån og Spar. Det sidste halvandet år, har hun deltaget i Lån & Spars senkarriereforløb, og hun er meget begejstret.
- Det har været et sindssygt godt forløb, som har sat mange tanker i gang hos mig. Jeg troede egentlig, jeg var meget afklaret om, hvad jeg skulle, når jeg fyldte 60, men jeg har fået øjnene op for, hvor mange muligheder jeg faktisk har for selv at forme den sidste del af min karriere.
En vigtig overgang i livet
- Det er et virkelig professionelt forløb med spændende oplæg og gruppearbejde med en masse ligesindede kolleger, som står midt i de samme overvejelser, som jeg gør.
- Vi mødes ikke kun én gang men flere gange årligt, hvilket er vigtigt, for det er en proces, der tager tid. Man finder ikke bare afklaring fra den ene dag til den anden.
- Jeg tror, det er enormt vigtigt, at man tager den overgang i livet vigtigt, og tager hul på sine overvejelser og planlægning i god tid. Så man ikke pludselig står der til afskedsreceptionen og slet ikke ved, hvad man skal nu.
- Der kan hurtigt opstå et stort tomrum, hvis man ikke har lagt en god plan i tide og er afklaret omkring, hvad man ønsker sig af livet efter pensionen.
Jeg håber, andre lader sig inspirere
- Jeg er privilegeret med at have en god arbejdsplads, som gør meget for at gøre det attraktivt for os at blive.
- Jeg kan varmt anbefale alle at tage imod et forløb som dette, og jeg håber at andre arbejdspladser derude lader sig inspirere til at give deres medarbejdere samme gode tilbud, slutter Lene.
Pensionstrussel: 60 % forventer tidlig pension
En undersøgelse fra Finansforbundet viser, at 60 pct. af de +55-årige forventer at gå på pension mindst ét år før folkepensionsalderen. Heraf forventer 12 pct. at gå mere end 5 år før tid. Finansforbundets undersøgelse viser også, hvad der især er vigtigt for de erfarne medarbejdere, hvis de skal vente med at lægge arbejdstøjet på hylden. Her er det især forhold omkring det mentale helbred som eksempelvis stress, og hvordan man som medarbejder bliver behandlet af virksomheden, der tæller.
Vi er blevet bakket op i, at vi selv kan stille krav. De vil rigtig gerne have, at vi fortsætter, så bolden er på vores banehalvdel. Jeg tror egentlig, de vil være meget mere lydhøre, end vi selv tænker. Så det her med selv at tage teten, det har virkelig inspireret mig.
Joan Damholt
Rådgiver, Lån & Spar
Sig, hvad du godt kunne tænke dig og tag snakken med din leder
Joan Damholt har lige rundt sit 10-års jubilæum som rådgiver i Lån & Spar og nåede inden da også at holde 25-års jubilæum i Danske Bank. I en alder af 63 er hun stadig i fuld vigør og har ingen aktuelle planer om at gå på pension.
Hun er alligevel meget begejstret for senkarriereforløbet og netværket med jævnaldrende kolleger på tværs af bankens filialer og hovedkontor.
- Det har været et kæmpe plus at møde mine jævnaldrende kolleger, som jeg jo sjældent ser til daglig. Det har givet mig et netværk, som jeg håber, jeg kan holde fast i, når jeg en dag stopper. Det vil da være fint, hvis HR ville etablere et netværk for os pensionister, siger hun med et smil.
Pension er ikke lutter lagkage
Joans dagligdag i banken er travl, fyldt op med kundemøder og sagsbehandling, og hun tænker da også over, hvor længe hun kan blive ved.
- Indimellem er der virkelig pres på, så jeg tænker da over, hvor længe jeg kan holde til det, og hvordan min overgang til pension skal være.
Joans mand er gået på pension, så indtil videre har hun valgt at få noget mere ferie, så de kan tage på nogle længere rejser sammen. Men overvejelserne omkring nedtrapning og pension rumsterer i baghovedet.
- Jeg tror, man skal passe på med bare at stoppe fra den ene dag til den anden. Det er vigtigt, at man finder noget andet at gå op i, som kan erstatte det indhold, det netværk og den anerkendelse, som jobbet giver dig, siger hun og fortsætter:
- Forløbet har sat mange tanker i gang, og jeg har fået blik for, at det jo ikke er lutter lagkage at gå på pension, der er også rigtig meget, jeg kommer til at savne.
Bolden er på vores banehalvdel
En af de bedste ting ved forløbet har for Joan været den empowerment, det har givet hende.
- Vi er blevet bakket op i, at vi selv kan stille krav. De vil rigtig gerne have, at vi fortsætter, så bolden er på vores banehalvdel. Jeg tror egentlig, de vil være meget mere lydhøre, end vi selv tænker. Så det her med selv at tage teten, det har virkelig inspireret mig.
Hendes bedste råd til andre, der står i slutningen af karrieren, er taget direkte fra underviseren på senkarriereforløbet:
Prøv og spørg. Sig, hvad du godt kunne tænke dig og tag snakken med din leder. Det er kun en fordel, at du selv er opsøgende, og du kan jo kun få et nej.