
I dag er de flestes arbejdsliv fuldt af forandringer. De kommer i mange afskygninger, eksempelvis omskolinger, forfremmelser, omstruktureringer eller blot nye arbejdstider. Men hvad gør du den dag, du møder den største jobmæssige forandring, nemlig opsigelsen?
Jeg møder hver eneste dag personer, der står midt i jobmæssige forandringer. Store som små. De kommer, hvad enten du vil det eller ej.
Det er langt de færreste, der klarer sig igennem en forandring uden at få hjælp eller sparring til, hvordan de tackler "det nye".
Står du foran den nok største jobmæssige forandring af alle, nemlig en opsigelse, og har du fået et outplacementforløb, så får du brug for en kompetent rådgiver.
Men hvilke krav bør du egentlig stille til den rådgiver, du vælger?
Svaret er umiddelbart ikke let. For der er bare nogle mennesker, du med garanti svinger bedre med end andre. Men jeg vil gerne give dig nogle gode råd med på vejen.
En jobrådgiver skal stoppe tankemylder
Hvis du lige har fået din opsigelse i hånden, vil der ofte være en masse praktiske spørgsmål, der suser rundt i hovedet på dig. Hvad med terminen på huset? Og afdraget på bilen? Skal sommerferien nu aflyses? Og hvordan skal jeg fortælle det til mine omgivelser?
Måske er du også usikker på, om dine kvalifikationer stadig er brugbare på jobmarkedet? Og om du nogensinde kommer i arbejde igen? Eller finder et job, der er ligeså interessant som det, du netop har mistet?
De tanker, der følger dig, skal din kommende jobrådgiver kunne rumme. Og filtrere. Og hjælpe dig med at håndtere, så du i sidste ende motiveres til at nå dit mål; at få et nyt job. Og gerne det rigtige job.
Der skal med andre ord være kemi og fortrolighed imellem jer. Den gode kemi opstår, når du sidder over for en rådgiver, der evner at lytte til dig, men også kan coache dig til at finde svarene på de udfordringer, der måske lige nu stopper dig i jagten på dit næste job.
Erfaring og indsigt i jobmarkedet tæller
Den rette kemi betyder meget. Men ikke alt. Det er også vigtigt at se på, hvilke faglige kompetencer din jobrådgiver kan byde ind med.
Det er måske upopulært at sige det, men jeg tør godt stå ved, at der er nogle, der ved noget om jobrådgivning, og andre, der ikke gør. Og ofte hænger rådgiverens viden og indsigt sammen med erfaring fra en del år på arbejdsmarkedet.
Jeg tror på, det er vigtigt at vide, hvad man taler om. Så når du vælger jobrådgiver, skal du kigge på, om han eller hun har:
- Erfaring fra flere forskellige jobs
- Erfaring med ledelse
- Erfaring fra flere brancher
- Kendskab til jobmarkedet i netop dit område
Da missionen med dit forløb er at finde det helt rigtige job for netop dig, skal din rådgiver også have arbejdet med rekruttering – enten som rekrutterende leder, som en del af en HR-afdeling eller som ansat i rekrutteringsbranchen.
Og så er der et element, der er uhyre vigtigt: I dag foregår jobsøgning og rekruttering i stigende grad på sociale medier eller via netværk.
Din rådgiver skal derfor også kunne vejlede dig, så du både bliver bedre til at netværke og navigere i det digitale jobunivers.