<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Guide til LinkedIn-strategi

Arbejdsmarkedet | Læs på 5 min

Guide: Sådan laver du en personlig LinkedIn-strategi

Henrik Boye Ebbesen

Der findes ikke nogen forkert måde at bruge LinkedIn. Men det, du gør, skal være bevidst og gennemtænkt. Du skal vide, hvad dit mål er, så du kan arbejde hen imod det. Her får du en guide til, hvordan du laver din egen, personlige LinkedIn-strategi

I denne artikel gennemgås de 11 punkter, du skal tage stilling til, når du laver ’LinkedIn Strategy Canvas’ – din personlige strategi for, hvordan du bruger LinkedIn.  

1. Formål

Hvad er dit formål med at være på LinkedIn? Du kan have flere mål, som blandt andet kan være: At få et job, blive inspireret af andre, dele din egen eller andres viden, opbygge netværk, brande dig selv eller sælge et produkt.

2. Ønsker for fremtiden

Hvad er dine konkrete ønsker for fremtiden? Hvis du er arbejdsløs, ønsker du dig nok et job, men vær konkret i forhold til, hvad for en type stilling og arbejdsopgaver du ønsker – og frem for alt i hvilken type virksomhed. Jo mere konkret, desto bedre.

Hvis du ér i arbejde, kan dine ønsker for fremtiden handle om at opbygge en mere solid karriere i den virksomhed, du er ansat i.

3. Dit personlige brand

Alle har et personligt brand. Men du bør overveje, om du har det rigtige personlige brand i forhold til den karriere, du ønsker. På LinkedIn kan du arbejde med at skabe det rigtige udtryk. Tænk over, om du kan udmærke dig som ekspert inden for et emne eller en branche. Skriv for eksempel artikler på LinkedIn om de emner, du gerne vil opfattes som ekspert inden for.

4. Vis din værdi frem - værdifaktorer

Show me the money: Hvilken værdi skaber du for din arbejdsgiver eller kunde? Vis de konkrete resultater. En arbejdsgiver ansætter dig på baggrund af de konkrete resultater, du kan bidrage med til virksomheden. Tænk dine tidligere jobs og roller igennem og overvej, hvilke resultater du har skaffet. Jo mere konkret og tydeligt, desto bedre.

Målet med LinkedIn er at skabe øjeblikkelig tillid og troværdighed, så folk, du aldrig har mødt, ser din profil og får lyst til at tale med dig.

Hvis du eksempelvis er sælger, er din værdi ikke at være sælger. Din værdi kan derimod være at skaffe strategiske, lønsomme kunder til virksomheden. Din værdi bliver endnu mere konkret, hvis du kan redegøre for at have øget salgsindtjeningen med 10 procent. Og endnu bedre, hvis du kan redegøre for, om de 10 procent svarer til en indtjening på 5.000, 10.000 eller 10 millioner kroner.

5. Karrierekapital

Alle har en unik karrierekapital. Din karrierekapital består af værdifulde og sjældne egenskaber, eksempelvis uddannelse, erfaring, ekspertise, netværk og lignende. Gør dig bevidst om, hvad der er din karrierekapital, så du kan tage den med dig over i et nyt job.

Lad mig komme med et eksempel:

En mand har arbejdet som leder og coach hele sit liv, men i morgen vil han åbne en restaurant. Umiddelbart ved han ikke noget om, hvordan man kører en restaurant, for han er ikke bevidst om sin karrierekapital. Men han har erfaring som afdelingsleder og ved, hvordan man leder og motiverer mennesker. Det er en del af hans karrierekapital, og ved at være bevidst om den, kan han tage den med sig over i restauranten.

Eksemplet her viser, hvordan du kan bruge din karrierekapital i andre brancher end den, du er i.

6. Signaturstyrker

Dine signaturstyrker er dine superkræfter, altså det du er god til. Tænk over dine succeshistorier. Hvilke kompetencer brugte du til at opnå dine succeser? Beskriv dem.

7. Målgruppe og resultat

Hvilke udfald ønsker du af dit arbejde med LinkedIn? At kortlægge branchen? At udbygge dit netværk? Vær konkret og lav en liste over virksomheder, som dit personlige brand og karrierekapital passer til. Når du ved, hvilke virksomheder du vil arbejde med, er næste skridt at overveje, om du har det rigtige netværk i forhold til at nå de virksomheder.

Hvis du er connected med nogle medarbejdere i de virksomheder, gælder det om at pleje de relationer. Du kan for eksempel sende artikler med relevant viden til dem, så de bliver opmærksomme på, at du kan tilføre værdi. Hvis du ikke har nogen kontakter i de virksomheder, du ønsker at arbejde med, bør du begynde at opbygge dit netværk.

8. Nøgleord

Hvilket sprog snakker din målgruppe, når de leder efter sådan en som dig? Skriv 10-20 relevante nøgleord ned, som målgruppen bruger. Brug ordene aktivt på din profil, så du dukker op, når målgruppen leder efter typer som dig.

9. Kanaler og platforme

Du kan både møde din målgruppe via online og offline kanaler. De online kanaler er blandt andet LinkedIn, hvor du kan connecte med mennesker, der er relevante for din jobsøgning.

De offline kanaler kan blandt andet være til messer, konferencer og god-morgen-møder. Her er det vigtigt, at du har gjort dig tanker om alle ovenstående punkter, inden du henvender dig til virksomhederne ansigt til ansigt, så du kan give et klart og præcist billede af, hvem du er, og hvad du kan tilbyde.

De personer, du møder på de offline kanaler, kan du også connecte med på LinkedIn. Det er dog vigtigt at huske, at det første målgruppen ser, når de connecter med dig, er din profil. Det er derfor vigtigt, at din profil er gennemarbejdet inden, så den også giver det helt rigtige udtryk.

10. Netværk

Kortlæg hvilket netværk der er relevant for at nå din målgruppe. Er der for eksempel bestemte medarbejdere i den virksomhed, du ønsker at arbejde i, som du kan connecte med på LinkedIn? Sørg for at vedligeholde og ekspandere dit netværk løbende.

11. Handling

Når du har udfyldt din ’LinkedIn Strategy Canvas’, som du finder i en printvenlig udgave her, har du et tydeligere billede af, hvem du er, hvad du kan, hvilken målgruppe du vil have fat i og hvor du kan møde målgruppen.

Næste skridt er at lave en to-do-liste og handle på alt det, du lige har tænkt igennem.

En række af kasserne i ’LinkedIn Strategy Canvas’ bliver skåret igennem af en linje, hvor der på den ene side står ’Nu’ og den anden ’Fremtid’. Linjen indikerer, at du bør gennemtænke, hvordan din situation ser ud nu, og hvordan du ønsker, den skal se ud i fremtiden.

Fem af kasser er omkranset af en rød linje. De omkransede kasser er dem, der afgør din markedsværdi, altså hvor attraktiv du er på jobmarkedet.

Det er vigtigt at slå fast, at bare fordi du har tænkt 'LinkedIn Strategy Canvas' igennem én gang, er du ikke færdig med at arbejde med sin LinkedIn-profil. Din profil er et levende dokument, som ændrer sig hele tiden.

Henrik Boye Ebbesen

Henrik Boye Ebbesen

Tidligere content manager fra 2016 til 2020. Producerede artikler, guides, e-bøger og cases til AS3’s digitale platforme.

Forrige indlæg

Trivsel på arbejdspladsen: En trivselsmåling kan aldrig stå alene

Næste indlæg

HR-afdelingen spiller ofte en vigtig rolle for den stressramte

Kommenter indlægget