<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Danmarks bedste ledelsesblog – vinder af Blogprisen

as3_2017_2157-333398-edited.jpg

Outplacement | Læs på 4 min

Hvad koster outplacement?

Jørgen Uhrbrand

Outplacement – også kaldet genplacering – er jobrådgivning med fuldt fokus på den opsagtes personlige og faglige kompetencer. Og det virker, for 9 ud af 10 får et nyt job i løbet af 6 måneder. Men hvad koster outplacement egentlig? Og er det pengene værd? 

Danskerne skifter job som aldrig før. Nogle skifter arbejdsplads i jagten på nye udfordringer, mens andre på grund af omstruktureringer eller nedlæggelser pludselig står med en opsigelse i hånden og dermed er tvunget ud på jobmarkedet.

For mange i den sidste gruppe kan den ufrivillige plads som jobsøgende være svær at håndtere. Meget svær.

En masse spørgsmål melder sig: Hvilket job skal jeg søge? Hvordan laver jeg en god ansøgning? Er mine kompetencer stadig attraktive? Skal jeg skifte branche? Hvordan aktiverer jeg mit netværk? Er der huller i mit CV? Hvad skal jeg sige til en jobsamtale?

Flere og flere virksomheder og organisationer tilbyder idag opsagte medarbejdere outplacement. Altså individuelle forløb, hvor den opsagte får støtte til de forskellige faser i jobsøgningen.

Forskellen på outplacement og jobrådgivning

Der findes i dag mange forskellige jobrådgivnings- og outplacementforløb på markedet.

I et outplacementforløb er målet, at den opsagte finder et nyt job under forløbet; i et jobrådgivningsforløb får den opsagte ikke nødvendigvis job under forløbet, men vedkommende får nogle gode råd og værktøjer til sin jobsøgning.

Når en virksomhed skal vurdere, hvor meget støtte en opsagt medarbejder skal have, er der naturligvis et økonomisk incitament. Men det er også væsentligt at se på, hvilke behov den enkelte opsagte har.

Som mennesker og medarbejdere er vi jo forskellige, og derfor er der stor forskel på, hvilken indsats der skal til for, at den opsagte finder et nyt job.

Hvis du er leder eller specialist, er der oftest færre job at søge, ligesom blandt andet alder, geografi og uddannelsesniveau har betydning for, hvor mange job, den enkelte kan søge.

Der er derfor ikke noget entydigt svar på, hvad outplacement  koster for en virksomhed i forhold til at støtte en opsagt medarbejder på vejen videre mod et nyt job.

Det kan nemlig koste alt fra 8.000 kroner til 40.000 kroner  afhængig af programmet. Outplacement til en executive, hvor antallet af jobmuligheder er få, og forløbet ofte er længerevarende, koster dog mere end 40.000 kroner.

Outplacement er en god investering

Nu tænker du måske, at op til 40.000 kroner er mange penge at sende efter en opsagt medarbejder? Og det er det måske også. 

Men outplacement tilfører også værdi for virksomheden - og hvordan sætter man tal på det? En af de vigtigste fordele er, at den uro og usikkerhed, der ofte opstår i forbindelse med opsigelser, minimeres.

Og det er rigtig godt for det fremtidige arbejdsklima på arbejdspladsen samt virksomhedens omdømme. Der er ganske enkelt meget employer branding i at tilbyde opsagte medarbejdere outplacement.

Mine erfaringer viser også, at en person i et outplacementforløb typisk kommer noget hurtigere i job end dem, der selv står for jobsøgningen.

Så har din virksomhed opsagt en medarbejder med et længere opsigelsesvarsel, har I – hvis medarbejderen hurtigt får et nyt job – mulighed for at lave modregning i lønnen i den resterende del af opsigelsesperioden.

Sådan kommer du gennem en opsigelsesrunde

Den komplette outplacement-pakke: Støtte indtil jobbet er i hus

Et outplacement-forløb, der støtter den opsagte medarbejder helt indtil et nyt job er i hus, koster typisk mellem 20.000 og 40.000 kroner afhængig af den profil, den opsagte har.

Efter et forløb i dette prisniveau er langt de fleste, 9 ud af 10, i nyt job eller afklaret på anden måde inden for en periode på 6 måneder.

Her matches den opsagte med en rådgiver, der følger den opsagte gennem hele forløbet.

Sammen sætter de fokus på tre områder: den opsagtes faglige og personlige kompetencer, den opsagtes kommende jobønsker, og endelig hvordan den opsagte konkret får det ønskede job.

Forløbet er naturligvis meget individuelt og afhænger af den opsagtes baggrund og ønsker. Brug af netværk, research på konkrete jobs og træning af jobsamtalen er noget af det, de fleste efterspørger.

Udover individuelle samtaler får den opsagte adgang til lukkede netværksgrupper, hvor han eller hun får mulighed for at spare og udveksle erfaringer med andre, der har mistet deres job.

Og det er min oplevelse, at det at være del af en gruppe på et tidspunkt, hvor den opsagte står uden for arbejdsmarkedet, giver et fællesskab og en dynamik, der motiverer den enkelte.  

Som en del af et outplacement-forløb får den opsagte også adgang til et digitalt univers, hvor der findes et væld af webinarer, work-shops og online-kurser, der alle har et fokus: at finde det helt rigtige job.

Eller, som det er et ønske for nogle, at starte sin egen virksomhed, påbegynde en helt ny uddannelse eller noget helt tredje.

For 10.000 – 20.000 kroner: Et individuelt forløb, men med færre møder

Et forløb i prisklassen mellem 10.000 og 20.000 kroner indeholder mange af de samme elementer som det dyrere forløb, men det løber over en kortere periode – og hovedmålet er at give den opsagte nogle konkrete værktøjer til sin jobsøgning.

Hvis det ikke lykkes den opsagte at få et nyt job under forløbet, er han eller hun nemlig klædt tilstrækkeligt på til at fortsætte sin jobsøgning på egen hånd.

For under 10.000 kroner: Bliver klædt på til jobsøgning

Hvis din virksomhed køber forløb til en gruppe af opsagte medarbejdere, vil forløbet per medarbejder være i prisklassen under 10.000 kroner.

Den opsagte kommer på et jobsøgningskursus, hvor formålet er at give kursisten et godt udgangspunkt for at kunne klare jobsøgningen på egen hånd.

Når deltagerne går fra kurset, der normalt strækker sig over to undervisningsdage, har de fået støtte til at finde ud af, hvad de kan, hvad de vil i fremtiden og hvordan de skal gribe jobsøgningen an.

Og efter kurset får den opsagte typisk to individuelle samtaler med en rådgiver.

Her er målet at få lagt en individuel plan for, hvilken retning den opsagte skal følge i jagten på sit nye job. Men derefter er det den opsagtes egen opgave at komme i mål.

Jørgen Uhrbrand

Jørgen Uhrbrand

Har arbejdet med forandringsprocesser, outplacement og jobrådgivning i 16 år. 7 års erfaring som både varehus- og salgschef i IKEA og 4 års erfaring som afdelingschef i Matchmaker Rekruttering. Derudover mange års erfaring som elitefodboldtræner og –konsulent. Har været partner og direktør i AS3 Transition siden 2005.

Forrige indlæg

McDonald’s satser på onboarding via mobilen: ”Vi skal være der, hvor medarbejderne er”

Næste indlæg

En tydelig leder er troværdig

Kommenter indlægget