<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hvad koster outplacement? Er det investeringen værd?

9 ud af 10 opsagte, der får tilbudt et outplacement-forløb, lander et nyt job i løbet af 6 måneder. Men hvad koster outplacement egentlig? Og er det pengene værd? Det giver vi vores bud på i dette indlæg.

Hver eneste dag må en række danskere slukøret forlade deres arbejdsplads med en opsigelse i hånden. Manglende ordrer, omstruktureringer, fusioner, nedlukninger eller manglende performance er blot nogle få blandt mange årsager til, at virksomhedens og medarbejderens veje må skilles.

For medarbejderen er der med det samme en række spørgsmål, der trænger sig på: Hvilket job skal jeg søge? Hvordan laver jeg en god ansøgning? Er mine kompetencer stadig attraktive? Skal jeg skifte branche? Hvordan aktiverer jeg mit netværk? Er der huller i mit CV? Hvad skal jeg sige til en jobsamtale?

Det kan med andre ord være svært at se sin karriere blive midlertidigt knockoutet, og selve opsigelsen og udsigten til en tilværelse som arbejdsløs er bare rigtig, rigtig svær at håndtere.

Som arbejdsgiver kan du imidlertid gøre dit til at hjælpe den opsagte med hurtigt at finde fodfæstet igen. Det er flere måder, men en af de mest effektive er at tilbyde den opsagte outplacement.

Altså et individuelt forløb, hvor den enkelte får støtte til de forskellige faser i jobsøgningen – og hvor slutmålet er, at den opsagte hurtigt finder et nyt, godt job.

Den enkeltes behov og ønsker er i centrum

Der findes i dag mange forskellige outplacement-forløb på markedet. Og mange forskellige udbydere. Det kan derfor være svært at vælge, hvem din virksomhed skal gå til, og hvilket forløb der passer til en given medarbejder.

Når du skal vurdere, hvor meget støtte din virksomhed skal give til en opsagt medarbejder, er der naturligvis nogle økonomiske rammer, du skal tage hensyn til. Men det er også væsentligt at se på, hvilke behov den enkelte opsagte har.

Medarbejdere er jo vidt forskellige, og der kan derfor være ret stor forskel på, hvilken indsats der skal til for, at den opsagte finder et nyt job.

Hvis den opsagte eksempelvis er leder eller specialist, er der oftest færre job at søge, ligesom andre faktorer som alder, geografi og uddannelsesniveau har betydning for, hvor mange job han eller hun kan søge.

Det er derfor svært at give et entydigt svar på, hvilket forløb I skal vælge - og hvad det kommer til at koste. Som udgangspunkt kan det nemlig koste alt fra 8.000 til 40.000 kroner afhængigt af forløbets længde og indhold.

Outplacement til en executive, hvor antallet af jobmuligheder ofte er begrænset og forløbet som regel er længerevarende, koster dog mere end 40.000 kroner.

Se outplacement som en god investering

Nu tænker du måske, at 25.000, 30.000 eller måske 35.000 kroner er mange penge at sende efter en opsagt medarbejder?

Her er det dog vigtigt at se på, hvilken værdi et outplacement-forløb tilfører din virksomhed. Det kan umiddelbart være svært at sætte et præcist tal på, men der er faktisk en lang række fordele - og du kan med god grund se outplacement som en investering snarere end en omkostning.

Først og fremmest kan din virksomhed og ikke mindst den leder, der skal opsige medarbejderen, have et oprigtigt ønske om at hjælpe medarbejderen videre. Og det at kunne sige ved opsigelsessamtalen ”jeg vil godt tilbyde dig et outplacement-forløb, som kan støtte dig mod et nyt job”, kan gøre samtalen mindre ubehagelig for lederen.

Dernæst kan støtte til opsagte medarbejdere minimere den uro og usikkerhed, der ofte opstår i forbindelse med opsigelser. Det, som blivende medarbejdere at vide, at du arbejder et sted, hvor du behandles ordentligt – også når du bliver opsagt, smitter positivt af på det fremtidige arbejdsklima. Endelig er det lettere at tiltrække nye medarbejdere, når virksomheden udviser socialt ansvar. Der er ganske enkelt meget employer branding i at tilbyde opsagte medarbejdere outplacement.

Der kan også være økonomiske fordele. Vores erfaringer viser nemlig, at personer i et outplacement-forløb kommer noget hurtigere i job end dem, der selv står for jobsøgningen.

Så har din virksomhed opsagt en medarbejder med et længere opsigelsesvarsel, har I – hvis medarbejderen hurtigt får et nyt job – mulighed for at lave modregning i lønnen i den resterende del af opsigelsesperioden.

 

Den komplette pakke: Støtte indtil nyt job er i hus

Du kan groft sagt opdele outplacement-forløb i tre forskellige kategorier afhængigt af forløbets længde; ubegrænsede, mellemlange og korte forløb. I det følgende vil jeg kort skitsere, hvad den opsagte kan forvente af de forskellige forløb.

Den ubegrænsede version, hvor den opsagte får støtte indtil et nyt job er i hus, koster typisk mellem 25.000 og 40.000 kroner afhængigt af den profil, den opsagte har. Vores tal viser, at 9 ud af 10 deltagere i disse forløb lander et nyt job eller er afklaret på anden måde inden for en periode på maks. 6 måneder.

Den opsagte matches med en rådgiver, der følger personen gennem hele forløbet. Sammen sætter de fokus på tre områder: den opsagtes faglige og personlige kompetencer, den opsagtes kommende jobønsker, og endelig hvordan den opsagte konkret får det ønskede job. I forløbet lærer den opsagte eksempelvis at bruge sit netværk, at researche på konkrete jobs, træne jobsamtalen, bruge sociale medier til jobsøgning osv.

Den opsagte får også adgang til lukkede netværksgrupper, hvor han eller hun kan udveksle erfaringer med andre, der også har mistet deres job. Det er min klare opfattelse, at det at være del af en gruppe på et tidspunkt, hvor den opsagte står uden for arbejdsmarkedet, giver et fællesskab og en dynamik, der motiverer den enkelte. 

Som en del af et ubegrænset outplacement-forløb får den opsagte også adgang til et digitalt univers, hvor der findes et væld af webinarer, workshops og onlinekurser, der alle har ét fokus: at finde det helt rigtige job. Eller - som det også kan være et ønske for flere - at starte sin egen virksomhed, påbegynde en ny uddannelse eller noget helt tredje.

Mellem 10- og 20.000 kroner: Individuelt forløb, men med færre møder

Et forløb mellem 10.000 og 20.000 kroner indeholder mange af de samme elementer som det dyrere forløb, men det løber over en kortere periode.

Forløbet vil typisk have en varighed på 2 til 3 måneder. Her bliver den opsagte også matchet med en personlig rådgiver, ligesom han eller hun har adgang til webinarer, workshops og onlinekurser i det digitale læringsunivers. 

Hvis det ikke lykkes den opsagte at få et nyt job i løbet af den periode, der tidsmæssigt er afsat i forløbet, vil han eller hun derfor være klædt tilstrækkeligt på til at fortsætte jobsøgningen på egen hånd.

Under 10.000 kroner: Klædt på til jobsøgning

Et outplacement-forløb under 10.000 kroner kan være få individuelle møder eller en kombination af jobsøgningskursus og individuel opfølgning.

Formålet er her at give den opsagte et godt udgangspunkt for at kunne klare jobsøgningen på egen hånd.

Selvom den opsagte ikke nødvendigvis finder et nyt job under forløbet, får langt de fleste nogle gode redskaber til jobsøgningen.

Book vores seminar: 'En værdig opsigelse - før, under og efter'

Opsigelsessamtalen er en særdeles udfordrende ledelsesdisciplin. Book et seminar for jeres ledere eller HR, hvor vi gør jer helt klar til i forhold til samtalen, praktik, jura, kommunikation m.m. Se indhold og priser her

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Jørgen Uhrbrand
Jørgen Uhrbrand
Partner og direktør i AS3 Transition
En juridisk guide til opsigelse af en medarbejder
Outplacement

10 regler for opsigelse af en medarbejder - en juridisk guide

Overvejelser i senkarrieren
Outplacement

Fyringen fik mig til at genoverveje den sidste del af mit arbejdsliv

Aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet
Outplacement

Aldersdiskrimination på arbejdsmarkedet? Ikke alle seniorer genkender mediernes billede