
Outplacement er et tilbud til en medarbejder eller leder, som er blevet afskediget. Målet med et outplacementforløb er, at vedkommende får støtte til at komme i job igen - gennem professionel, personlig rådgivning.
Her kan du se en video om, hvad outplacement er.
Efter en afskedigelse ønsker mange arbejdsgivere at give deres opsagte medarbejdere bedre muligheder for at komme godt videre.
Her kan et outplacementforløb gøre en markant forskel, hvor den opsagte får mulighed for at arbejde målrettet og procesorienteret mod at komme i nyt job.
- Læs også: Hvad indeholder et outplacement-forløb?
Nogle opsagte er hurtigt klar til at komme videre, og har primært behov for hjælp med selve jobsøgningen, sparring på cv og ansøgninger m.m. Men i langt de fleste tilfælde påvirker en opsigelse i større grad. Det er altså ikke 'bare lige' at blive fravalgt af sin arbejdsplads.
Her bør man først arbejde på at slutte fred med det gamle job og opsigelsen og derefter undersøge, hvordan det næste job kan blive en god og varig løsning for både medarbejder og virksomhed. Og det er særligt denne mere omfattende sparring på et menneskeligt plan, der adskiller outplacement fra andre typer jobrådgivning.
Gennem personlig rådgivning og workshops vil den opsagte – også kaldet kandidaten - arbejde med at afklare sin jobsituation via outplacement.
Det kræver svar på tre væsentlige spørgsmål:
- Hvad kan vedkommende?
- Hvad vil vedkommende?
- Hvordan gør vedkommende?
Fra uklarhed til overblik over kompetencer
En vigtig del af outplacement er at gøre det slørede billede, som mange har af egne kompetencer, til et klart og præcist billede af, hvad man kan og vil. Denne proces kan deles op i tre faser:
- Fundament
- Muligheder
- Handling
- Læs også: Hvem kan komme i et outplacement-forløb?
Outplacement handler om meget mere end at skrive ansøgninger og søge job. I begyndelsen af et forløb er det vigtigt at få sit fundament på plads. Hvad er vedkommendes kompetencer? Hvad er vedkommende god til? Hvilke resultater har vedkommende skabt?
Netværk skaber nye jobmuligheder
Efter at have skabt dette overblik er næste skidt at se på de fremtidige muligheder. I denne del af processen afdækker kandidaten sine personlige værdier og sin motivation i et arbejde, men det handler i høj grad også om at se bredt på sine kompetencer og skabe nye jobmuligheder.
- Læs også vores gratis e-bog: Sådan leder du din organisation efter en opsigelsesrunde
I den forbindelse er det vigtigt at kortlægge sit netværk og arbejde ambitiøst med sin profil på LinkedIn, som et stigende antal kandidater får job igennem.
Til sidst skal der handles. Nu skal ansøgningerne og CV’erne skrives, målrettes og jobbene søges. Og netværket skal aktiveres.
Her bør din outplacementudbyder også hjælpe dig at blive synlig i deres netværk af virksomheder og ledere.
For at få det bedst mulige udbytte af et outplacementforløb er det vigtigt at gennemgå hele processen. Forarbejdet skal gøres og afklaringen findes, før den opsagte er klar til at søge nye job. Det gælder uanset om man er medarbejder eller leder.
- Læs også: Hvilket udbytte giver et outplacement-forløb?
- Lyt til AS3 podcast: "Fra opsagt til job - hør Mettes historie"