<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
as3_2017_0272-951660-edited.jpg

Arbejdsmarkedet | Læs på 3 min

Talenter udvikles ikke i comfort-zonen: ”Du ved jo ikke, hvordan du reagerer, når alles øjne hviler på dig og et projekt afhænger af, om du formår at samle trådene.”

Henrik Boye Ebbesen

Ambitiøse. Videbegærlige. Forretningsorienterede. Sådan beskrives de personer, der får plads på talentprogrammet ’Columbus Graduate Program’ hos it-virksomheden Columbus. Litauiske Solveiga Jagminaite er en af de få, der slap gennem nåleøjet og fik en eftertragtet plads.

Et arbejde i it-branchen var egentlig slet ikke målet, da 31-årige Solveiga Jagminaite startede på en kandidatuddannelse inden for erhvervsøkonomi, administration og teknologi på Kaunas University of Technology i Litauen.

Efter uddannelsen fik hun et job hos Columbus som kontoradministrator, og her fik hun på et tidspunkt mulighed for at arbejde med konsulentopgaver i økonomisystemet AX. Det gav hende mod på at arbejde i det digitale felt mellem it og økonomi.

Men mulighederne i denne branche var ret begrænsede i Litauen. Hun rejste derfor til Danmark for at styrke sine digitale kompetencer. Hun ville lære at programmere, og her gav det danske uddannelsessystem mange muligheder.

”Men ganske tidligt under mit studie i Danmark fik jeg mulighed for at få et nyt studiejob i Columbus’ danske afdeling – og det tog hurtigt ret meget af min tid. Jeg fik ansvar for en række spændende opgaver, og det endte faktisk med, at jeg stoppede på studiet for at hellige mig arbejdet hos Columbus på fuld tid,” forklarer hun.

Et intenst træningsforløb

Den arbejdsindsats, Solveiga Jagminaite lagde for dagen hos Columbus, gik ikke ubemærket hen. Hun var – ifølge hendes nærmeste chef – et talent, virksomheden ikke kunne tillade sig at se forsvinde ud af døren. Derfor blev hun tilbudt en plads på talentprogrammet ’Columbus Graduate Program’. Og hun sprang til.

”Den træning, du modtager i løbet af dette program, er utrolig intens. Du får en masse information og skal forholde dig til en række opgaver på ganske kort tid. Så i den periode, hvor træningen finder sted, er det vigtigt, at du på udvalgte tidspunkter har mulighed for at lægge dine øvrige arbejdsopgaver til side,” fortæller hun.

Undervejs i forløbet kommer deltagerne gennem en bred vifte af workshops, der tager dem rundt omkring de forskellige funktioner, en konsulent i Columbus arbejder med, eksempelvis produktudvikling, projektledelse og salgsteknikker.

”De workshops, der for alvor rykkede mig både fagligt og personligt, var dem, hvor vi trænede, hvordan du begår dig i samspillet med kunden. At være konsulent i Columbus kræver nemlig, at du kan afkode og håndtere mange forskellige typer af kunder,” siger Solveiga.

Hvordan arbejder du under pres?

Sammen med programmets øvrige deltagere var hun også på kursus i USA, hvor alle blev testet under forskellige, pressede situationer.

”Du ved jo ikke, hvordan du reagerer, når alles øjne hviler på dig og et projekt afhænger af, om du formår at samle trådene. Men det lærte vi at håndtere. Det var hårdt, men lærerigt,” forklarer hun.

I dag - efter endt træning - arbejder Solveiga Jagminaite med forskellige projekter i virksomhedens supportafdeling. Et job, hun føler sig godt klædt på til i kraft af de kompetencer, hun fik undervejs på ’Columbus Graduate Program'. 

”Jeg arbejder i krydsfeltet mellem kundedialog, udvikling af systemer og forretningsprocesser, og det kræver et præcist kendskab til, hvornår jeg skal gøre hvad. Den specialtræning, jeg har fået, har ikke kun opgraderet mine kvalifikationer inden for et snævert arbejdsområde, fx udvikling, men gør, at jeg kan varetage hele paletten,” siger Solveiga Jagminaite. 

Opgaverne er i centrum

Når en medarbejder eller dimittend får tilbudt en plads på ’Columbus Graduate Program’, følges pladsen ikke af et krav om, at han eller hun efter endt træning forpligtiger sig til at blive i virksomheden i en bestemt periode.

Columbus risikerer dermed at bruge en del ressourcer på at uddanne en medarbejder, der siden skifter virksomheden ud til fordel for en konkurrent. Det scenarie bliver dog næppe aktuelt i Solveiga Jagminaites tilfælde. Direkte adspurgt er meldingen klar: hun er også at finde i virksomheden om fem år.

”I Columbus har jeg mulighed for at udvikle mig hele tiden. Hvis jeg vil skifte kurs, afdeling eller arbejdsfunktion, bliver jeg ikke mødt med et ’nej’,” siger Solveiga Jagminaite.

Hun synes heller ikke at være fristet af at tage sine kompetencer med sig tilbage til Litauen.

”I Litauen er der ikke mange virksomheder, der efterspørger store, komplekse it-løsninger i stil med dem, vi arbejder med hos Columbus. Så jeg vil aldrig kunne få de samme udfordringer i mit hjemland.” 

Solveiga.jpg

Solveiga Jagminaite

Henrik Boye Ebbesen

Henrik Boye Ebbesen

Tidligere content manager fra 2016 til 2020. Producerede artikler, guides, e-bøger og cases til AS3’s digitale platforme.

Forrige indlæg

En tydelig leder er troværdig

Næste indlæg

Karrierestigen rulles ud: Når vejen fra talent til leder ikke er så lang

Kommenter indlægget