<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
jobkrise

Ledelse | Læs på 2 min

COVID-19: Et nedsmeltet arbejdsmarked

Finn Lund Andersen

Direktør i AS3, Finn Lund Andersen, er i dialog med HR og ledere i de danske virksomheder hver eneste dag. Mange af dem er i øjeblikket hårdt ramt af corona-krisen. Her får du hans perspektiv på den aktuelle og meget uvante situation.

Ledigheden eksploderer med mere end 50.000 nye arbejdsløse i løbet af marts måned, og antallet af opslåede stillinger er samtidigt mere end halveret. Hertil kommer et meget stort antal hjemsendte medarbejdere.

Aldrig før har vi set en hurtigere og mere omfattende nedsmeltning af det danske arbejdsmarked, end hvad vi oplever i disse uger.

Som koncern har vi stor sympati for regeringens hjælpepakker. Men vi må også konstatere, at hjælpepakkerne ikke er nok til at redde alle danske virksomheder og arbejdspladser – og slet ikke når det danske samfund nu er lukket ned i yderligere 14 dage.

Opsigelser rammer nye virksomheder

Vi får dagligt henvendelser fra virksomheder, der aldrig har opsagt før, men som nu står overfor større eller mindre opsigelsesrunder på grund af COVID-19. Der er uhyre meget på spil for de organisationer, og det er en tung og svær ledelsesopgave at planlægge og eksekvere afskedigelserne.

Via vores løbende dialog med kunderne kan vi konstatere, at en lang række små og mellemstore virksomheder reelt kæmper en kamp for at overleve i disse uger. Derfor vil vi fortsat se en lang række opsigelser i de kommende uger og måneder.

Læs også: Ledelse i en ekstraordinær situation

Konsekvenserne fortsætter året ud

Når vi er på den ’anden side’ af Coronakrisen og sommerferien, vurderer jeg, at arbejdsmarkedet vil tø op igen. Det betyder, at der vil komme mere gang i beskæftigelsen, og der vil blive slået flere job op.

Men samtidig forventer vi også, at især en række store, danske virksomheder får behov for at tilpasse omkostningerne og dermed bemandingen i løbet af 2. halvår. Det betyder nye, store opsigelsesrunder.

Opsagte: Gå ikke i ’vinterhi’

Situationen for de mange opsagte medarbejdere kan sammenlignes med tiden efter finanskrisen for mere end 10 år siden og med ’dot.com’ nedsmeltningen i starten af dette årtusinde. Her betød den stigende arbejdsløshed også hård konkurrence blandt de mange højt kvalificerede arbejdsløse, da der var relativt få ledige jobs.

Efter finanskrisen viste det sig afgørende, at man som jobsøgende blev afklaret omkring sine kompetencer, sine jobmål, og hvor man som person har noget at tilbyde virksomhederne.

Så det kan godt være, at jobmarkedet er stillestående lige nu, men det betyder ikke, at man som jobsøgende også skal gå i ’vinterhi’. Tværtimod. I 2020 skal man som ledig være ekstra omhyggelig med at synliggøre den bedste version af sig selv, så man troværdigt og målrettet kan søge de ledige jobs i takt med at arbejdsmarkedet åbner sig igen.

Vi er her

I 30 år har vi lovet vores kunder og kandidater, at vi er der for dem. Når som helst. Og det er vi selvfølgelig også under og efter Corona-krisen.

Vi gennemfører jobrådgivning og outplacement som normalt med samme høje, fagligt niveau. Hovedparten af vores individuelle møder og gruppeaktiviteter gennemføres digitalt via skype, webinarer og lignende.

Når arbejdsmarkedet er nedsmeltet, er det afgørende for erhvervslivet - og for samfundet som helhed - at vi kommer ud ’på den anden side’ med flest muligt danskere i arbejde. Det både vil og kan AS3 bidrage til.

Finn Lund Andersen

Finn Lund Andersen

Har arbejdet med udvikling og forandringer i over 25 år i både private og offentlige virksomheder. 10 års erfaring som management-konsulent fra PLS Consult/Rambøll Management samt PA Consulting Group. Derudover 15 års erfaring som direktionsmedlem samt HR- og kommunikationsdirektør fra Dansk Supermarked, TDC og KFK. Direktør for salg og ansvarlig for det offentlige marked, ansat i AS3 Transition siden 2013

Forrige indlæg

Tag styringen over dit nye (hjemme)arbejdsliv

Næste indlæg

Leder: Hvad tænker din hjemsendte medarbejder?

Kommenter indlægget