<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Den nulstiller din hjerne og kickstarter din kreativitet

Du keder dig. Sekunder føles som minutter, minutter som timer. Før du går på Instagram for at slippe ud af kedsomheden, så læs lige med her. Det har nemlig et enormt potentiale, når du ikke laver noget som helst.

Du var garanteret verdensmester i det som barn. At kede dig. Og du vidste det ikke engang. Du kunne bruge timer på at ligge i græsset og stirre op i himlen, mens du håbede på, at der måske skete noget magisk, hvis du bare ventede længe nok.  

Spoiler alert: Det gjorde der sjældent, men det gjorde heller ikke noget. For du skulle ikke nå noget.  

Men så blev du voksen. Du lærte at effektivisere din tid. Du tog omsider ved lære af dine forældres slogan om, at intelligente mennesker aldrig keder sig. Du lærte - ligesom alle os andre - at kedsomhed var noget, du skulle undgå for enhver pris. 

  • Har du 5 minutters ventetid i køen i supermarkedet? Hurtigt, tjek din telefon.  
  • Skal du tage bussen? Bedste tidspunkt til at scrolle gennem Instagram for sjette gang i dag.  
  • Kø på motorvejen? Smid en podcast i ørene.  

Det moderne liv handler om at udrette noget, sætte projekter i søen, udkomme, udrette. Have travlt. Det er sjældent man står ved, at man ingenting har lavet, og det er næsten at betragte som en synd at kede sig. Men vi gør det alle sammen hele tiden.

Der er ingen tvivl. Vores forhold til kedsomhed er blevet bims. Kedsomhed er blevet din fjende, der sniger sig ind på dig, hvis du ikke er opmærksom. Derfor har du udviklet avancerede metoder til at undgå den. Netflix, sociale medier, podcasts, apps. Mulighederne er uendelige.  

Men hvorfor er vi blevet så bange for at kede os?

Angsten for tomheden

Det er som om vi har bildt os selv ind, at tomgang er det værste, der kan ske. Måske er vi bange for at stå alene med vores egne tanker. Eller måske er det bare lettere at flygte ind i den konstante strøm af information og underholdning, end det er at konfrontere den tomhed, der følger med kedsomheden.

Kedsomhed er heller ikke en særlig sexet valuta. Du bliver hurtig uinteressant ved frokostbordet, hvis din weekend var fyldt med ingenting. Der er derimod masser af prestige i at flashe en fyldt kalender og underholde med, hvor travlt du har.

Problemet er bare, at vi mangler noget vigtigt, når vi aldrig keder os. For kedsomhed er ikke bare spildtid – det er faktisk en slags mental nulstilling. Når vi tillader os selv at kede os, begynder hjernen at vandre, og det er her de magiske ting sker. 

teaser nyhedsbrev

Kedsomhed kickstarter kreativiteten

Forskning viser, at kedsomhed faktisk er en katalysator for kreativitet og problemløsning. Det er i de øjeblikke, hvor du stirrer ud i luften uden nogen specifik opgave, at din hjerne begynder at forbinde prikkerne på helt nye måder.  

Ægte kedsomhed er med andre ord godt for hamsterhjulets veldresserede gnavere. Ufortyndet, ren og ærlig kedsomhed har nemlig en vital, kropslig funktion.

Kemisk set udløser kedsomheden nemlig et fald i dopaminniveauet, hvilket aktiverer hjernens meso-limbiske system og "default mode network" (DMN). Dette netværk tager over, når vi ikke fokuserer aktivt, og faciliterer indre tankeprocesser.  

Resultatet? Hjernen søger nye stimuli, hvilket fører til uventede idéer og løsninger. Kort sagt: Kedsomhed – fx som dagdrømme - kickstarter kreativiteten.

Kedsomhed er roden til al kunst

Kedsomheden giver tankerne frit løb, river os brutalt ud af hverdagen og forærer os et radikalt nyt syn på de beslutninger, vi har taget, og få os til at tænke tanker, vi ikke har tænkt før. Goethe kaldte kedsomheden for musernes moder, og lediggang er ikke roden til alt ondt, lediggang er roden til alt kunst, sagde Asger Jorn. 

Tag Newton som eksempel. Han sad angiveligt og gloede på et æbletræ, da han pludselig kom på ideen om tyngdekraften. Havde han haft en smartphone, var han nok blevet distraheret af en TikTok-video med dansende katte, og så havde vi måske aldrig opdaget, hvorfor ting falder til jorden.

Nå ja, og så er der alle de sociale fordele. Du træder ud af distraktionen og direkte ind i et empatisk rum, hvor du naturligt reflekterer over både dig selv og dine relationer til andre mennesker. Farligt? Muligvis. Nervepirrende? Uden tvivl, men ikke desto mindre sundt for både dig og dem omkring dig.    

Nå ja, og så er der også det med roen. Kedsomhed giver dig mulighed for at være til stede i øjeblikket – virkelig være i tiden, i stedet for altid at forsøge at overstå den. Det er her, du kan opdage de små ting, du ellers aldrig ville lægge mærke til: Stirre på skyerne, lytte til regnen, se solen gå ned. Følge skyggerne, som langsomt bevæger sig hen over gulvet. 

Alfons Åberg om kedsomhed (2)

Så måske er det tid til at genopdage kunsten at kede dig. Slå autopiloten fra og lægge din smartphone og FOMO på hylden. Som Alfons Åberg siger: “Hvis man altid har det sjovt, så mærker man ikke, når man har det sjovt. Derfor skal man også kede sig en gang imellem”.  

Hvornår har du sidste kedet dig? 

Nysgerrig på mere? Dyk ned i disse studier om kedsomhed

En del folk bryder sig ikke om at sidde i deres eget selskab, og nogle af dem foretrækker smerte frem for deres egne tanker. Det viser en undersøgelse fra University of Virginia, som fandt, at 67 % af deltagerne i et forsøg om kedsomhed hellere ville have elektrisk stød end kede sig. 

Hvad gør kedsomhed ved os – og for os? Det undersøger neuroforsker James Danckert og psykolog bogen John D. Eastwood i bogen ”Out of My Skull: The Psychology of Boredom”

Derfor er det sundt at kede sig - bliv klogere på hvorfor i videoen fra videnskab.dk

Vil du høre mere

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet.
Så kontakter jeg dig.

Peter Christian Norlyk
Peter Christian Norlyk
Erhvervspsykolog og ledelseskonsulent i AS3