<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Få en coach, hvis du tør - sådan oplevede jeg mit forløb

Hvis du tør se dig selv i spejlet – altså ét af dem, der viser dig præcis som du er – kan jeg på det varmeste anbefale dig at få en coach. Det er den hårde, men direkte genvej til at stille skarpt på dét, der betyder noget - og dét, der skal til for at nå det.

Jeg har for nyligt afsluttet mit første coaching-forløb. Min aldeles fremragende chef tilbød mig et klippekort til seks sessioner med, hvad der viste sig at være 2020’s svar på en skytsengel. Han var forklædt som Spørge Jørgen. Hans navn er Thomas. Det skete som led i en række trivselssamtaler med min chef om, hvor jeg skal udvikle mig hen i fremtiden. Jeg havde på det tidspunkt været 2 år i mit konsulentjob hos virksomheden Subscrybe – og både jeg selv og min chef var klar til, at jeg skulle nå til ’næste niveau’.

Det var dog ikke helt let at definere, hvad ’næste niveau’ egentlig var for mig. Forretningsansvar? Specialisering? Lederansvar? Vi var enige om, at jeg har flair og potentiale i flere retninger. Men vi var også enige om, at et eller andet afholdt mig fra at ”forløse mit fulde potentiale” (som man så populært siger). Her kom Thomas ind i billedet.

Til første samtale bad Thomas mig medbringe et eller flere emner, jeg gerne ville fokusere på og udvikle mig inden for. Mine noter lignede velsagtens indholdsbetegnelsen fra enhver rapport om fremtidens workforce: Formål, stress og work-life-balance, teamwork, personlig ledelsesstil, [find selv på flere af samme skuffe].

Opportunistisk (og naiv) begyndte jeg fra en ende. Slutteligt sagde Thomas, at det ville blive en umenneskelig opgave at nå rundt om alle emnerne på kun seks timer. Han bad mig til en start udvælge dét emne, de fleste af mine tanker kredsede om.

Efter en improviseret men systematisk ræsonnering for, hvordan flere af emnerne formodentlig udsprang af det samme, valgte jeg ét. Derfra tog det fart.

  • Hvorfor vælger du netop dét emne?
  • Hvorfor bekymrer det dig?
  • Hvorfor kan det være svært for dig?
  • Oplever du det er svært for dine kollegaer?
  • Hvorfor tror du, at du beskriver det på den måde?
  • Har du oplevet det før?
  • Hvorfor vil du gerne ændre det?
  • Hvis du ændrer det, hvad håber du så, det skal betyde?
  • Hvorfor vil du gerne opnå det?
  • Hvorfor dit og hvorfor dat.

Han spurgte og jeg svarede. Jeg endte med selv at tale 90% af tiden. Hvis ellers man ser bort fra Thomas’ intro/outro, hvor han nøje opfriskede pointerne fra sidste gang og bandt sløjfe på pointerne fra denne gang – og afslutningsvist sikrede sig, at jeg efter en times soul searching var klar til at forlade vores fortrolige rum og træde ud i det virkelige igen. Det var jeg altid – fyldt med lige dele fornyet selvforståelse og forundring. Men det var meget rart, at han spurgte.

For jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke gik gennem seks coaching-timer uden sporadiske besøg tilbage til både tidligere arbejdskonflikter, arbejdspladser, nære relationer og endda min opvækst. Dels i vores samtaler, dels i egne tanker.

Alt imens Thomas lyttede, nærstuderede mine ord og retorik, og kvitterede med nye spørgsmål, begyndte jeg at stykke erfaringer og adfærdsmønstre sammen på en måde, jeg ikke havde gjort det før. Til trods for, at jeg tidligere har søgt svar på livets store spørgsmål i alt fra tilbudsselvhjælpsbøger og stoisk lommefilosofi til både kognitiv psykologi og psykoanalysen.

På mange måder hjalp Thomas mig til at se mig selv, min karriere og mit arbejdsliv i fuld treenighed. For første gang sådan rigtigt. Helt ufarligt banede hans upartiske, udramatiske spørgeteknik vejen ind i svære samtaler (ofte også med mig selv).

Vi talte om værdier, ambitioner og begrænsninger – og deres effekter for min trivsel, prioriteringer og adfærd. Og ikke mindst medfølgende forventninger til andres. Alt sammen i karrieremæssig kontekst. Selvom det, ligesom med ethvert job jeg nogensinde har bestredet, var svært ikke at forstyrre privatlivets fred.

Coachen, Thomas, Spørge Jørgen, skytsengel anno 2020 – kært barn har mange navne. Men ét er sikkert. Thomas har snedkereret en tiltrængt løftestang ind i et bedre arbejdsliv. Eller faktisk har han lært mig at forstå, hvordan sådan en fungerer og hvordan jeg bruger den, endog hvad jeg vil bruge den til. You get the picture.

Han har givet mig værktøjerne til at agere anderledes og blikket for, hvordan mit arbejdsliv bør se ud og hvad ’næste niveau’ er.

Alt sammen ved at stille de spørgsmål, der tvang mig til at forholde mig til de svar, jeg selv gav.

Tør du?

 

Vil du høre mere?

Udfyld formularen, hvis du ønsker sparring eller har spørgsmål til emnet. Så kontakter vi dig.

Kontakt os i dag
AS3 Transition
Alderisme
Medarbejderudvikling

Tag selv initiativet i forhold til ’Alderisme'

Lær at lave fejl
Medarbejderudvikling

Lav flere intelligente fejl og lær af dem

Best practice til MUS-samtalen
Medarbejderudvikling

Pust nyt liv i MUS-samtalen - med forberedelse og opfølgning