<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
arbejdstelefon

Stress og trivsel | Læs på 3 min

Få 5 gode tips til at holde ferie - uden at tænke på jobbet

Thomas Lange

Alt for mange har svært ved at slippe jobbet helt i ferien. Og det er et skråplan, mener erhvervspsykolog Thomas Lange. Her forklarer han, hvorfor det er vigtigt at holde helt fri. Og du får også gode råd til, hvordan du så slipper arbejdet.

Er du typen, der lige skal tjekke arbejdsmailen dagligt i din ferie? Eller kan du simpelthen ikke lade være med at tænke på, hvordan du klarer den præsentation, der venter dig i den første eller anden uge tilbage i jobbet?

Hvis du kan nikke genkendende til det, er du ikke alene. Langt fra endda. Jeg ser alt, alt for mange danskere, der ikke formår at slippe arbejdet, når ferien begynder. Desværre. For det er bekymrende.

Hvis din ferie fyldes op med konstante grublerier over arbejde, du ikke har nået eller som venter efter ferien, kommer du aldrig helt ned i gear. Og når du så møder ind på jobbet igen, har du faktisk større chance for at blive stresset, da du under ferien har misset muligheden for at få dine batterier ladet op.

5 gode tips til en afslappende ferie

Jeg vil gerne opfordrer alle til at holde helt fri, når de holder fri. Et godt sted at starte er ved at gemme arbejdsmobilen langt væk og lade computeren blive på kontoret.

Men det er sjældent nok til at få dig til at koble helt af. For du skal også kunne lede dine tanker væk fra jobbet. Og det kan være svært. Men nogle få, enkle regler kan hjælpe dig på vej.

Prøv at planlægge en ferie, så den bliver ”arbejdsfrit område”.

  1. Hold fri i flere sammenhængende uger

Hvor lang tid din krop og hjerne har brug for til at restituere afhænger af dit stressniveau op til, du går på ferie. En god tommelfingerregel er dog, at flere sammenhængende sommerferieuger giver dig den bedste mulighed for at restituere ordentligt.

Måske har du ikke mulighed for at ændre din sammensætning af ferieuger i år, men så kan du have det i baghovedet til næste ferieår.

  1. Planlæg tiden op til din ferie - og efter

Allerede i ugerne op til din juleferie skal du begynde at planlægge, hvad du skal nå inden ferien, og – næsten vigtigst af alt - hvad du kan udskyde til efter ferien.

Et godt tip er, at du sørger for at reservere din sidste dag inden ferien helt til at få lukket ordentligt ned og skabe et overblik over din første uge efter ferien.

  1. Forventningsafstem med din leder

Ved at planlægge tiden op til ferien, får du mulighed for at vende dit overblik med din leder, så I er enige om, hvad der skal prioriteres. Dermed undgår du ubehagelige overraskelser på vej ud ad døren.

Det kan også være en god idé at afstemme om, i hvilket omfang og i givet fald hvornår din leder forventer, du er tilgængelig i ferieperioden. Og hvem kan du henvise til i dit auto-reply?

  1. Notesbog til ideer

Skellet mellem job og identitet udviskes mere og mere, så der opstår nok også ideer eller andet arbejdsrelateret (faktisk kommer de bedst idéer tit, når vi netop har lagt arbejdet fra os).

Skulle det ske, så lad være med at logge på og oprette opgaver eller møder. Hav en gammeldags notesbog med på ferien, hvori du kan parkere dine gode ideer, indtil du vender tilbage til jobbet igen.

  1. Start blødt op efter ferien

Når du i perioden op til din ferie planlægger din opstart efter ferien, så husk at du ikke kan forvente at være tilbage i højeste gear fra dag 1. Læg dertil, at du sikkert møder ind til en indbakke, der kalder på din opmærksomhed.

Et godt tip er, at du husker at reservere hele din første dag efter ferien til at få et overblik over mails, opgaver samt den plan, du lagde umiddelbart op til ferien.

 

Rigtig god ferie.

Thomas Lange

Thomas Lange

Erhvervspsykolog samt trivsels- og udviklingskonsulent hos AS3 Transition med fokus på at hjælpe danske virksomheder med at skabe ledelse, der understøtter høj trivsel og forebygger stress. Har tidligere arbejdet med intern ledelsesudvikling for Roskilde Festival, som frivillig rådgiver i en række NGO’er samt som bestyrelsesformand i Psykologisk Korttidsrådgivning Vesterbro. Tidligere holdunderviser i tre fag på Københavns Universitet: Arbejds- og Organisationspsykologi, Udviklingspsykologi og Kognitionspsykologi.

Forrige indlæg

Vær i god tid: Få talt med din arbejdsgiver om den sidste del af dit arbejdsliv

Næste indlæg

Få 8 gode råd til anerkendende feedback

Kommenter indlægget