<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
as3_2017_0593-506085-edited.jpg

Medarbejderudvikling | Læs på 4 min

Dagbog del 6: Hvordan bruger jeg min egen intuition som coach?

Stine Schou Kvistgaard

Det er nu halvanden måned siden, jeg startede min intensive træningsperiode som coach på Practitioner-niveau. Jeg har afholdt de første 18 ud af 38 timers samtaler og er nu godt på vej til at blive en vaskeægte coach.

Lige så stille begynder jeg at finde mig til rette med den nye rolle og folde teorien ud i praksis. Det er en vildt spændende proces med en høj læringskurve - og ikke mindst en intens tid med coachingen oveni mit normale arbejde.

Med respekt for coachingens grundtanke

I min træning har ét punkt virket særligt vigtigt for mig at øve i mine sessioner: Hvordan jeg bringer min intuition i spil i samtalen.

Undervejs i coachinguddannelsen er jeg blevet opmærksom på, at min intuition er en af mine største styrker som coach. Ofte får jeg en fornemmelse af, at der er noget helt andet, end det vedkommende selv fokuserer på, der kan være relevant, eller jeg kan få oplevelsen af, at der er et blindt punkt for personen. Men jeg bliver ind imellem i tvivl om, hvornår, og i hvor stor udstrækning, det er okay at komme med egne input, som er baseret på min egen personlige fornemmelse eller fortolkning.

Coachingens grundtanke er jo, at fokuspersonen er den, der ved mest om sig selv og selv sidder med svarene, og i respekt for dette afholder jeg mig i starten fra at bringe egne input i spil i samtalen. Men det føles lidt stift, når jeg hele tiden spiller bolden tilbage til vedkommende.

Min læringsmakker og jeg taler derfor om, hvordan jeg finder en måde på at bringe mig selv mere i spil på en relevant måde, som hjælper fokuspersonen til selv at finde svarene.

Og så er der kun en måde at gøre det på. Det er ved at træne det.

Samtaler med Louise

I mine samtaler med en af fokuspersonerne, som vi her kalder ”Louise” har jeg haft rig lejlighed til at træne, hvordan jeg kan bringe min intuition i spil.

Temaet i forløbet har været opstarten af hendes egen virksomhed, og afklaringen omkring hvornår hun skulle stoppe på sit gamle job. Som psykolog har hun en følelse af at være drænet af flere års kontakt med klienter, der har det meget dårligt. Hun har nu et stort ønske om at beskæftige sig med noget andet end direkte kontakt til personer, der er så hårdt ramte.

I øjeblikket er hun derfor ved siden af arbejdet i færd med at udvikle sin egen virksomhed, som baserer sig på online undervisning inden for hendes felt. Det, hun gerne vil tale om, er udviklingen af sin nye virksomhed.

Er Louises motivation den rette?

I starten af forløbet fortæller hun, at hun er gået i stå med udviklingen af virksomheden, og at hun føler stor frustration over dette. Hun vil gerne have hjælp til at komme i gang igen. Den nye virksomhed er hendes vej ud af det arbejde, hun laver nu, og det bliver klart for mig, at hun derfor lægger et stort pres på sig selv for at få startet den nye virksomhed.

Jeg får den tanke, at hun måske i virkeligheden ikke har nok lyst til at skabe den virksomhed, hun er i færd med. At det er mere af nød end af lyst. Men dette er jeg i tvivl om, om jeg skal bringe i spil, fordi hun i dette forløb har valgt at fokusere på udviklingen af virksomheden.

Jeg beslutter mig dog for at lytte til min egen indskydelse og undersøger hendes motivation for at presse på med den nye virksomhed.

At jeg på den måde går helt væk fra samtalens udgangspunkt, ændrer fokuset totalt, og viser sig i sidste ende at skyde genvej til det, der er vigtigt.

Louise bliver hurtigt klar over, at hun faktisk ikke er så motiveret for at gå videre med den virksomhed, hun er i gang med at udvikle, hvilket er en svær erkendelse for hende. Hun har holdt fast i ideen, fordi det var den eneste mulighed, hun umiddelbart kunne se.

Dette bliver første skridt i forhold til at slippe det, hun er i gang med.

Download e-bogen Sådan skaber coaching resultater

Hvorfor er Louise kørt træt i sit arbejde?

I samtalernes videre forløb får jeg flere gange en fornemmelse af, at der kan være noget andet på spil, end at hun blot er ”mæt” af klientkontakt, selv om der er gode grunde til, at dette er tilfældet. Jeg følger igen min intuition og spørger mere ind til dette.

Hun forklarer, at hun i virkeligheden drømmer om en dag at arbejde med egne klienter på hendes måde, som adskiller sig fra arbejdspladsens. Men fordi hun har følt sig drænet i mødet med klienterne, har hun sat sig selv i en form for venteposition, indtil hun igen har energi til at have klienter.

Jeg får den tanke, at det måske kan handle om noget helt andet og spørger ind til, hvad der dræner hende mest. Om det er selve det at sidde med klienter, eller om det er formen og procedurerne hun arbejder indenfor.

Hun tænker lidt over det, og så sker der noget vigtigt for hende. Hun genkalder sig en samtale, hvor hun har arbejdet med klienter på en ny måde, hvor hun brugte sine personlige og menneskelige kvaliteter mere i samtalerne og satte sig fri af det at arbejde i en bestemt form.

Hun husker, at dette ikke var drænende men derimod gav hende energi og glæde. Herefter lyser hun op og siger, at hun føler en kæmpe frihed ved at tænke på det på at arbejde på den måde.

En overraskende og positiv afslutning

Louise virker overrasket, lettet og optimistisk, da hun senere går derfra. Som coach sidder jeg tilbage med den samme følelse. Det fokusskifte havde jeg slet ikke set komme!

Da Louise ringer til mig en uge senere, fortæller hun, at hun har sat onlinevirksomheden på standby og er godt i færd med overvejelserne omkring at have klienter i egen praksis, når hun inden længe stopper på sit nuværende arbejde.

Hun fortæller mig, at hun fik hjælp til at undgå en kæmpe omvej, og at der igen er passion omkring det at skabe sit eget arbejdsliv og en glæde og frihed ved tanken om at have klienter på sin måde.

Forløbet med Louise har vist mig, hvordan det at bringe mine egne fornemmelser i spil, helt kan ændre personens muligheder. Dette er en fantastisk og vigtig læring for mig, som jeg tager videre med ind i de efterfølgende samtaler. Men det er en helt anden historie …

Stine Schou Kvistgaard

Stine Schou Kvistgaard

Selvstændig kommunikations- og brandingrådgiver. Stine hjælper virksomheder med at udvikle deres forretning gennem kommunikation med et menneskeligt fokus. Hun driver desuden virksomheden FEEL Company, som tilbyder undervisning i meditation online og på fysiske meditationsforløb.

Forrige indlæg

Topledelsen skal sikre trivsel gennem en tydelig strategi

Næste indlæg

Topchef: ”At lave et opslag på sociale medier kan være mindst ligeså effektivt som at sætte en annonce i avisen”

Kommenter indlægget