<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1150766838320198&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
as3_2017_0927-207007-edited.jpg

Arbejdsmarkedet | Læs på 7 min

CEO for vækstkomet: "Vi ansætter kun folk, der tør fejle"

Henrik Boye Ebbesen

Den københavnske virksomhed UserTribe er gået fra 25 til 75 medarbejdere på ét år. Men de har ingen problemer med at skaffe nye medarbejdere. ”Vi får mellem 50 og 100 ansøgninger om ugen,” siger CEO Casper Henningsen. I dette interview fortæller han, hvilket DNA en ny medarbejder skal besidde, og hvordan virksomheden arbejder med performance.   

Et rigtigt, rigtigt stærkt værktøj. Så enkelt kan man beskrive den digitale platform, UserTribe har udviklet. Gennem platformen kan alle typer af virksomheder inddrage deres kunder i udviklingen af nye produkter eller services og understøtte innovation, processer og beslutninger med kunden i centrum.

UserTribe, der blev stiftet i 2011, har kort og godt disrupted markedet for kundeinddragelse ved at sætte strøm til de manuelle processer, der tidligere har været brugt til undersøgelse af forskellige fokusgrupper.

Og det er populært. I øjeblikket bruger 80 procent af alle danske C20-virksomheder UserTribes platform til at integrere kunder i egne udviklingsprojekter. På kundelisten findes også nogle af de allerstørste banker og konsulenthuse i både Danmark, England og USA.

Den store interesse for at bruge UserTribes platform giver travlhed på virksomhedens danske kontor på Bremerholm i København. Her er medarbejderstaben tredoblet på bare ét år, og udviklingen på medarbejdersiden ser ikke ud til at stoppe lige med det samme.

I dag har virksomheden 75 ansatte, og hver eneste uge kan virksomhedens CEO, Casper Henningsen, sige goddag til en ny medarbejder. 

casper-Usertribe”I øjeblikket er vi privilegeret af, at det momentum, vi oplever i markedet, også afspejler sig i interessen for at arbejde hos os. Specielt blandt de målgrupper, hvor vi primært finder vores kommende medarbejdere, står vi stærkt. Så der lander mellem 50 og 100 ansøgninger hos os om ugen,” siger han.

UserTribes leder lægger ikke skjul på, at det er et ganske omfattende arbejde at screene de mange ansøgere, der vælger at lægge billet ind på et job hos virksomheden.

”Aktuelt har vi to fuldtidsmedarbejdere siddende til at udvælge de folk, der skal gennem vores rekrutteringsproces,” forklarer Casper Henningsen.

Mange ressourcer til rekruttering

UserTribes HR-folk skal ikke kun finde medarbejdere til stillinger i Danmark. Nye kontorer i London og New York er ved at blive startet op. Derfor sker udviklingen pt. med en sådan fart, at langsigtet planlægning ikke skænkes mange tanker.

”Alt i vores organisation går så stærkt, at vi som udgangspunkt kun tænker et kvartal frem. Det gælder mere om at holde skruen i vandet og fokusere på det, vi er gode til og har succes med her og nu, frem for at kigge alt for langt frem i tiden,” siger Casper Henningsen.

Det betyder imidlertid ikke, at rekruttering af nye medarbejdere sker over hals og hoved. Tværtimod, forsikrer Casper Henningsen.

”Hvis du havde spurgt mig for tre kvartaler siden, hvad det vigtigste i vores forretning var, ville svaret dengang have været, at det nok var vores produkt, altså platformen. Men i dag får du et helt andet svar: Det er helt klart vores medarbejdere. Det er jo dem, der bærer vores succes,” siger han og fortsætter:

”Derfor bruger vi netop nu ekstremt mange ressourcer på dels at sikre, at vi får fat i de rigtige folk, og dels at sørge for at nye medarbejdere ser UserTribe som et sted, hvor de kan udvikle sig gennem lang tid – ja, faktisk gerne gennem store dele af deres arbejdsliv.”

as3_2017_2994-022420-edited

To hejste flag – ingen ansættelse

Denne tilgang indebærer eksempelvis, at en ansøger til en stilling hos UserTribe kan regne med at skulle møde flere forskellige personer undervejs i rekrutteringsfasen. Der er nemlig ikke tid til fejlansættelser.

”Hvis en ansøger kommer forbi første screening, så kommer han eller hun til at møde fire eller fem personer fra forskellige dele af vores virksomhed. Det er så deres opgave at finde ud af, om ansøgeren har den energi, der gør, at vedkommende i sidste ende er den rigtige for UserTribe,” forklarer Casper Henningsen.

Ansættelse sker kun i tilfælde, hvor der er er bred opbakning fra den gruppe, der har mødt ansøgeren.

”Hvis én hejser et rødt flag efter sin samtale med en ansøger, så lytter vi. Hvis der bliver hejst to røde flag, ansætter vi ikke,” siger Casper Henningsen.

Det er imidlertid ikke alle opgaver i UserTribe, der løses af fast personale. Virksomheden er nemlig ikke bange for at hente specialister ind til at løse projektbaserede opgaver i tidsbegrænsede stillinger. Og denne måde at få løst opgaver på vil ifølge Casper Henningsen formentlig kun stige i fremtiden. 

”Vi arbejder kontinuerligt på at have en solid pipeline af eksterne specialister stående klar, når et specifikt behov opstår. Hvis vi eksempelvis ved, at vi i løbet af det kommende halve år skal bruge fem forskellige it-udviklere til at løse nogle bestemte systemopgaver, eller en konsulent der ved noget om det brasilianske marked for fokusgrupper, så sørger vi i god tid for at sikre, at de også er klar til at løse opgaven, når tid er,” siger han.

New Call-to-action

En kultur med plads til fejl

Fælles for de personer, der slipper gennem nåleøjet og ansættes hos UserTribe, enten fast eller tidsbegrænset, er, at de ikke må være bange for at prøve grænser af.

”Vi ansætter kun folk, der tør fejle,” siger Casper Henningsen og uddyber den beskrivelse:

”Det handler egentlig blot om, at vi ikke vil skabe en kultur, hvor vi berøver medarbejderen friheden til at tænke og handle. Vi tror på, at den hurtigste vej fra A til B er at kravle op i træet, falde ned og slå sig – og lære af fejlen inden du går videre. Det er, set med vores øjne, det, der skaber progressivitet.”

Af samme grund ansætter UserTribe aldrig en potentiel medarbejder, hvis der undervejs i ansættelsesprocessen opstår tvivl om, hvorvidt vedkommende er i stand til at bevæge sig ud af sin comfort-zone.

”Hvis vi får mistanke om, at medarbejderen mange gange før har udført de opgaver, han eller hun er udset til at løse for os, er vedkommende helt enkelt et dårligt match for vores virksomhed. Vi vil nemlig gerne have, at alle medarbejdere konstant stilles over for opgaver, der er større end dem, de tidligere har løst. Det udvikler den enkelte – både som menneske og medarbejder,” forklarer Casper Henningsen.

Styres af værdier

UserTribes tilgang til opgaveløsningen smitter naturligvis af på den måde, virksomheden arbejder med performance i dagligdagen.

”Vores vækst – specielt det sidste halve år – er accelereret med sådan en hastighed, at vi stort set har parkeret alle KPI’er og i stedet styrer virksomheden mere efter et værdibaseret og kulturelt mind-set,” siger Casper Henningsen.

Da langt over halvdelen af UserTribes medarbejdere har under et halvt års anciennitet, stiller det ret skrappe krav til den kommunikation, der udgår fra toplederens kontor. Specielt med tanke på, at medarbejderen ikke har nogle hardcore-KPI’er at styre efter.

”Alle medarbejdere kender dog den vej, de skal gå. Da stort set al planlægning lige nu sker i kvartaler, får vores medarbejdere at vide, hvor vi cirka forventer, de er om 90 dage. Men vejen dertil, vælger de selv,” siger Casper Henningsen. 

as3_2017_3256-593924-edited

UserTribe har i dag mange forskellige typer af medarbejdere ansat, og de løser mange forskelligartede opgaver. Nogle har kundevendte opgaver, mens andre sidder i back office-funktioner.

”Det DNA, vi gerne ser gå igen hos alle medarbejdere, er viljen til at vinde,” forklarer Casper Henningsen og uddyber:

”Det lyder måske lidt floskelagtigt, men vi ønsker egentlig bare at medarbejderen er ’på’. Jeg vil kunne se i den enkeltes øjne, at han eller hun vil noget med sit arbejde udover bare at hæve lønchecken en gang om måneden. Og det gælder uanset, om du kommer til os som nyuddannet direkte fra CBS, eller om du har 20 års bureauerfaring og sidder i en mellemlederstilling.”

Han forklarer, at det i den sammenhæng er ligegyldigt, om medarbejderen er introvert eller ekstrovert af natur.

”Jeg har ikke forventninger om, at folk render lalleglade rundt og er helt ellevilde hele tiden. Slet ikke. Men jeg vil kunne mærke, at medarbejderen, også den stille type ovre i hjørnet, sætter en ære i at udvikle sig og blive bedre til sit arbejde.”

Du kan ikke investere nok i dine medarbejdere  

I dag udgør det beløb, virksomheden bruger på sine medarbejdere udover løn og pension, en ret stor post på budgettet.

Posten er ifølge Casper Henningsen faktisk så stor, at den kan betegnes som ganske atypisk for en virksomhed af UserTribes størrelse. Men det er bestemt ikke uden grund, at virksomheden dag efter dag vælger nogle af de dyreste løsninger, når det gælder medarbejderpleje.

”Vi har ikke tid til lange onboarding-forløb, så vi investerer i vores medarbejdere på mange andre fronter,” siger han og henviser til, at medarbejderne hver morgen bliver mødt af en juicer, der laver frisk juice til alle, frokosten tilberedes af en tidligere Noma-kok, det er muligt at meditere og jævnligt kigger en massør forbi for at løsne kontortrætte arme og skuldre.

Udover disse tiltag, der har til hensigt at styrke medarbejdernes fysiske sundhed, fokuserer UserTribe også på den enkelte medarbejders mentale sundhed.

”Hvis vi kan mærke, at en medarbejder ’hænger lidt’ og mangler motivation og energi, tager vi vedkommende med ud fra kontoret. Vi har et hus i fredelige omgivelser i Nordsjælland, hvor der er mulighed for at trække stikket, få noget godt og sundt at spise og tage nogle gode samtaler med en coach. Og vi kan se, at de samtaler ofte pumper energien tilbage i medarbejderen igen,” siger Casper Henningsen.

I mere traditionelt ledet virksomheder kan UserTribes udvidede tilgang til medarbejderpleje måske virke som lidt for meget af det gode. Men ikke i Casper Henningsens verden.

”Jeg kan nemlig se, at vi får langt mere igen, end vi investerer.”

Fakta om UserTribe:

Platformen

 • UserTribe tilbyder indsigt i kundernes holdning og adfærd i et hvilket som helst segment og i et hvilket som helst marked – og til hver en tid.
 • De virksomheder, som køber adgang til platformen, får indsigten inden for 48 timer i Danmark og tre døgn internationalt.
 • UserTribes platform er baseret på video af kunden, der afprøver ideer og produkter og fortæller ”højt” om sine tanker.
 • Når optagelserne er i hus, analyseres de af UserTribes specialister, der kommer med konkrete anbefalinger til at optimere produkter, kampagner og ideer, uanset hvilket stadie produktet eller serviceydelsen måtte være på.
 • De virksomheder, der bruger platformen, får mulighed for at understøtte innovation, processer og beslutninger med kunden i centrum.

Budskabet

 • Undgå fejlslagne produkter ved at optimere udviklingsprocessen.
 • Inddrag altid kunderne i marketing og produktudvikling.
 • Bring de bedste kundeoplevelser i første række i forhold til kunderne.
 • Indret virksomhedens kanaler og services efter kundernes behov.
 • Vær på forkant med kundens behov.
 • Kom foran dine konkurrenterne ved at udvikle med kunden i centrum.

Se mere på www.usertribe.com

Henrik Boye Ebbesen

Henrik Boye Ebbesen

Tidligere content manager fra 2016 til 2020. Producerede artikler, guides, e-bøger og cases til AS3’s digitale platforme.

Forrige indlæg

Har du helt styr på juraen ved en opsigelse?

Næste indlæg

Ekspert: Digitale arbejdsplatforme udfordrer den danske model – men de er kommet for at blive

Kommenter indlægget